Waarom zou je kiezen voor een baan in sales (recruitment)?

03 October 2022 - 3 min

Deze keer in de categorie ‘een richting kiezen na je afstuderen': sales!

Binnen sales heb je allerlei verschillende functies en daar is recruiter er één van. Als commerciële recruitmentorganisatie vertellen we je graag over deze functie en hopen we al je vragen te beantwoorden. Zo lees je wat de functie inhoudt, welke competenties je nodig hebt voor deze baan, wat je verdient én natuurlijk waarom werken als recruiter zo interessant is. Dan heb jij na het lezen van deze blog een goede basis om je keuze uit te maken.  

 

Wat houdt een baan als recruiter in?  


Als recruiter ben je verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuw personeel voor de openstaande vacatures van een organisatie. Al deze kandidaten worden aan de hand van een functieprofiel gezocht en gevonden op LinkedIn (en andere sociale media), het eigen netwerk of een vacaturebank. Wat staat er in dit functieprofiel? Denk aan de kennis, vaardigheden en competenties van een mogelijke kandidaat. Heb je iemand gevonden die aan alle functie-eisen voldoet? Match! Nu kun je de kandidaat voorstellen.  

Welke typen recruitment zijn er?


Er zijn verschillende functies binnen recruitment. In de kern lijken ze allemaal op elkaar en zijn er veel overeenkomsten, maar toch onderscheiden ze zich. De vier meest voorkomende functies hebben we voor je op een rijtje gezet:  

Corporate recruiter 

Deze functie binnen recruitment werft kandidaten binnen een groot bedrijf. Corporate recruiters werven, selecteren en begeleiden kandidaten gedurende het hele proces. Ook leiden ze onderhandelingen (over bijvoorbeeld het salaris) tussen de kandidaat en de werkgever.  

Headhunter 

Headhunters richten zich alléén op de hogere functies binnen het bedrijfsleven. Zij zoeken naar het specifieke profiel dat een werkgever nodig heeft. Eenmaal gevonden, begeleiden ze deze kandidaat in bijna alles (de salarisonderhandeling valt buiten deze begeleiding). Je kunt je dus voorstellen dat dit een intensief en lang proces is, omdat het uit veel gesprekken, onderzoeken en cases bestaat.  

Recruitment Consultant 

Als recruitment consultant werk je bij een recruitment en/of wervingsbureau en werf je kandidaten voor verschillende opdrachtgevers. Je werkt op interim- of projectbasis, wat ervoor zorgt dat je werk afwisselend is. Het project of de werkgever waar je op/voor werkt is dan ook vaak voor een bepaalde tijd.  

Intercedent 

Tenslotte: een intercedent. Hij of zij werkt voor een uitzendbureau dat het hele recruitmentproces overneemt. Denk hierbij aan werving en selectie, maar ook het aannemen van nieuwe werknemers (die óók in dienst zijn van een uitzendbureau) voor bedrijven. Meestal gaat het hierbij om vacatures op start- of operationeel niveau. 

Waarom werken als recruiter zo interessant is 


Ja, waarom eigenlijk? Ten eerste omdat er altijd behoefte is aan recruiters; bedrijven willen personeel en mensen willen werk. Nu is het zo dat onze economie groeit en de vraag naar talent toeneemt. Dat betekent dat steeds meer bedrijven een professional nodig hebben die hen helpt dit talent te ontdekken. Je hebt dus een gunstige positie waarin je gewild en nodig bent.  

Ten tweede, je las het al: je helpt een ander. Het is toch mooi dat jij niet alleen een bedrijf laat groeien met nieuw personeel, maar ook de kandidaat gelukkig maakt met een nieuwe baan? Jij begeleidt het recruitmentproces en zorgt ervoor dat alle behoeftes gehoord worden. Als sparringpartner en luisterend oor kun je ontzettend veel voor anderen betekenen. Ook houdt dit in dat je dagelijks allerlei verschillende mensen (en bedrijven) spreekt. Het interessante hieraan is dat dit gesprekspartners zijn van diverse niveaus, met ieder dus ook hun eigen behoeftes en eisen waarop jij inspeelt. Geen dag is hetzelfde als recruiter!  
De adviserende rol is leuk. Je praat met klanten en kandidaten van verschillende graad. Ieder persoon heeft zijn eigen persoonlijkheidskenmerken, waardoor je veel moet schakelen om het gewenste resultaat te halen. Dat maakt het uitdagend, afwisselend en interessant.
Bas Polman Tuin, Lead Consultant bij Cooder
De derde reden is dat je duidelijke groei- en ontwikkeldoelen hebt binnen je functie. Bij The Next Label houden we deze per Consultant bij via een skills matrix. Deze leggen we naast ons consultant-traject om je zo nog verder te ontwikkelen. Wil je hier meer over lezen of weten wat wij verder intern doen aan onze groei en ontwikkeling? Lees deze blog over onze samenwerking met Happyholics.  
Niet alle sales Consultants zijn het stereotype gehaaide, extraverte gladde boys zoals in The Wolf of Wallstreet en dat is maar goed ook. Voordat ik begon vroeg ik me wel eens af of je niet enorm extravert moet zijn om de sales in te gaan. Echter zijn er genoeg klanten en kandidaten die juist mijn "down to earth" aanpak kunnen waarderen. Daarbij zorgt mijn toch rustigere en vriendelijkere houding vaak voor een goede vertrouwensband met mijn partners.
Timo Aué, Business Consultant bij Buro 5.

Welke competenties heb je nodig als recruiter? 


Allereerst: wat is een competentie? Het is op te bouwen uit drie dingen:  

  1. Je kennis  

  2. Je vaardigheden (fysieke en geestelijke handelingen die je goed beheerst) 

  3. En je karaktertrekken: wat is typerend voor jou?  


Deze drie combineer jij dagelijks om bepaalde werkdoelen te behalen. De competenties die passen bij een baan als recruiter, zijn: 

Proactief 

Waarom? Omdat je door proactief te zijn verantwoordelijkheid neemt voor je eigen succes: jij bent degene die deals moet sluiten en zo je doelen behaalt. Niemand anders. Je bent dus in staat om kritisch te zijn op jezelf en te kijken waar er verbeterpunten zitten. Initiatief nemen! Dus ook problemen vóór zijn en de markt overzien.  

Empathisch vermogen 

Met een sterk empathisch vermogen kun je je goed inleven in je kandidaat of werkgever. Dat is natuurlijk belangrijk als je hen goed wil helpen. Door te luisteren en je in te leven in de ander weet je het beste welke vervolgstappen je moet nemen voor diegene.  

Resultaatgericht  

Sales draait nou eenmaal om resultaten en omzet. Daarom is het belangrijk dat je resultaatgericht bent en als hoofdprioriteit hebt om omzet te maken. Maar ook goed kunnen onderhandelen, oplossingsgericht zijn, efficiënt kunnen plannen, goed op de hoogte zijn van wat concurrenten doen, luistervaardigheid en leergierigheid zijn belangrijke competenties binnen een salesfunctie.  
Empathisch vermogen is belangrijk om echt te kunnen meeleven met je kandidaat en klant. Je wil hun situatie goed begrijpen om zo samen naar een gerichte oplossing te werken. In mijn rol als Senior Business Consultant ben ik dagelijks bezig met het ondersteunen van de kandidaten en klanten die ik spreek. Vaak zitten zij met een probleem dat ze willen oplossen waarvoor ze jou inschakelen om dit te doen.
Rick de Groot, Senior Business Consultant bij Cooder.

Wat verdien je als recruiter? 


Een starter verdient ongeveer € 2.500 bruto per maand. Wist je dat je, als recruiter, je salaris zelf in de hand hebt? Je werkt namelijk met targets waar bonussen aan hangen die je krijgt boven op je salaris. Hoe meer deals je sluit, hoe meer je verdient. We snappen dat dit je nieuwsgierig maakt. Lees hier hoe dit verder in elkaar zit en hier hoeveel je verdient als starter in sales, ten opzichte van andere startersfuncties.  
Nu je gelezen hebt wat een salesbaan als recruiter inhoudt, heb je misschien een beter beeld van wat je wil. Althans, we hopen het! Wil je weten hoe recruitment eruitziet bij The Next Label of wil je meer informatie? Bekijk bijvoorbeeld eens onze vacature business consultant in de recruiment (of onze andere vacatures), bel eens op om vrijblijvend te praten óf download hier ons whitepaper ‘Past een commerciële baan bij mij?’ 

Denk je toch meer interesse te hebben in marketing? Lees dan onze andere blog over werken in de marketing! Hierin lees je onder andere hoe een marketingbaan er bij ons uitziet, welke competenties of aantoonbare kennis je nodig hebt voor marketing en hoe je loonstrookje eruitziet. Succes!  
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur