De bestbetaalde banen voor starters

09 March 2022 - 4 min reading time

Als je deze blog leest, ben je vást een starter of bezig met de laatste loodjes van je studie. Je staat in ieder geval aan het begin van je carrière en bent benieuwd naar wat de mogelijkheden allemaal zijn.

En natuurlijk wat je gaat verdienen, of uiteindelijk kán verdienen. We vertellen je alvast dat je als starter geen vetpot kunt verwachten, we blijven realistisch. Toch hoef je écht niet op een houtje te bijten; vergeleken met het studenteninkomen dat je gewend was (of bent), is alles een beter bedrag. Maar weet jij waar je als starter het meest verdient? Lees vooral verder, dan kom je erachter.

Wat is een startersbaan?


Een startersbaan is de eerste positie die je aanneemt na het afronden van je studie. Het is de springplank naar je professionele studie en je krijgt hier de mogelijkheid om de kennis en vaardigheden die je tijdens je professionele carrière hebt opgedaan, in de praktijk toe te passen. Startersbanen zijn over het algemeen gericht op mensen met weinig tot geen werkervaring en worden vaak ook aangeduid als entry-level functies.

Wat verdient een starter gemiddeld? 


Gemiddeld verdient een starter in Nederland een nettobedrag van € 1.934,17 euro. Dit kan natuurlijk uitwijken, afhangend van het type werk dat je gaat doen. Houd er ook rekening mee dat dit een bedrag is dat met je meegroeit; je eerste contract zal er vast één van zeven maanden zijn en daar past dit salaris bij. Zodra je contractverlenging krijgt, wordt je salaris ook meer. Het is dus even volhouden die eerste maanden, maar dat hoort erbij. Een miljonair is er ook niet van de één op de andere dag.  

Welke banen verdienen goed zonder diploma? 


Heb je geen diploma, maar wil je wel een ruim salaris verdienen? Dat kan. Je hoeft namelijk echt niet altijd hoogopgeleid te zijn om veel geld te verdienen! Als we kijken naar de arbeidsmarkt, zijn er banen die ruim betalen waar je geen papiertje voor nodig hebt. De sectoren waarin je moet zoeken, zijn: HR, IT, technisch en recruitment of sales. Hieronder zie je in willekeurige volgorde welke functies het dan precies zijn: 

Softwareprogrammeur  

Als softwareprogrammeur kun je veel verdienen. Dat heeft met de digitalisering te maken, omdat apps, programma’s en digitale werkomgevingen continu veranderen. En snel ook! De vraag naar softwareprogrammeurs neemt dus toe, en deze zal ook blijven stijgen, omdat digitalisering ook in de toekomst een grote rol gaat spelen.  

Hiervoor heb je dus geen diploma nodig, maar wel verstand van programmeertalen als Java, C++ en Python. Je bruto maandsalaris als softwareprogrammeur ligt tussen de € 2.674 en € 3.531 euro per maand.  

Wil je weten wat voor IT-functies er nog meer allemaal zijn? Dat komt goed uit, want ons label Cooder heeft veel interessante IT-vacatures waar je altijd een kijkje tussen mag nemen! Ook vind je hier allerlei blogs die jou meer leren over alles wat te maken heeft met IT; van programmeertalen tot aan tips voor beginnende IT’ers.  

Luchtverkeersleider  

Je hebt geen vooropleiding nodig om luchtverkeersleider te worden. Had je niet gedacht, hé? Wat je wel moet hebben, zijn competenties als kunnen presteren onder druk en het vermogen om snel te schakelen. Sterker nog, dit is cruciaal voor deze functie. Wist je dat je tijdens je functie een opleiding volgt? En dan al rond de € 3.000 euro per maand verdient? 

Het enige wat je moet doen om in aanmerking te komen, zijn een psychologisch onderzoek succesvol afronden en een bekwaamheidstest. 

HR-medewerker 

Als HR-medewerker kun je veel geld verdienen. Je dient namelijk als spil van de organisatie; je houd je bezig met het opstellen en uitvoeren van het beleid, neemt nieuwe medewerkers aan én zorgt ook voor hun ontwikkelingstraject. Omdat het een belangrijke functie is en nodig is bij elke organisatie, is er veel vraag naar.  

Als je communicatief vaardig bent en sterke sociale skills hebt, kun je zonder vooropleiding HR-medewerker worden. Je zal als HR-medewerker zo rond de € 3.615 euro bruto per maand verdienen.  

Elektricien  

Ook voor een functie als elektricien geldt: er is veel vraag naar. En veel vraag betekent een ruim salaris. Er zijn namelijk altijd wel werkzaamheden beschikbaar binnen deze branche, wat maakt dat je lekker verdient. Daarnaast krijgt je werk ook te maken met veiligheidseisen en een tijdslimiet. Daarom kun je ook nog uitgaan van extra toelages boven op je vaste salaris.  

Om elektricien te worden, heb je basisopleiding elektrotechniek nodig en een werkcertificering. Je zal ongeveer € 2.820 euro bruto per maand verdienen.  

Liftmonteur  

Als liftmonteur kom je altijd wel aan de bak, omdat er natuurlijk steeds meer hoogbouw komt. Is er sprake van een defecte lift, dan zit er vaak hoge nood achter om deze weer te repareren. Daarom krijg je als liftmonteur een hoge financiële vergoeding.  

Iets voor jou? Dan heb je een bepaalde hoeveelheid technische kennis nodig en een feeling voor techniek. Als liftmonteur zal je rond de € 2.670 euro bruto per maand verdienen.  

Financieel adviseur 

Binnen deze rol geef je jouw klanten advies over het doen van beleggingen die hen een positieve opbrengst geven. Het is dus belangrijk dat je beschikt over een sterke algemene ontwikkeling en bekend bent met de financiële markten. Als jouw adviezen waardevol zijn en de juiste resultaten opleveren, hoef jij je geen zorgen te maken om je plek.  

Een specifieke opleiding is hier dus weer niet nodig. Maar wél je algemene ontwikkeling en affiniteit met financiële markten moet goed zijn. Je verdient gemiddeld tussen de € 2.500 en € 4.000 euro bruto per maand.  

Wil je graag in de finance werken? Neem eens een kijkje bij ons label Finture Careers. Ze hebben een groot aantal finance vacatures beschikbaar bij toffe bedrijven.

Glazenwasser  

Deze had je niet verwacht in dit rijtje, he? Toch worden glazenwassers erg goed betaald. Het is namelijk een baan die niet zonder gevaren komt (werken op grote hoogtes bijvoorbeeld). Als glazenwasser kun je uitgaan van een grote werkzekerheid, omdat elk kantoor of gebouw schone ramen wilt!  

Wat heb je nodig of moet je kunnen? Je mag natuurlijk geen hoogtevrees hebben en je moet gevoel hebben voor het afleveren van een mooi, streeploos resultaat. Een opleiding is niet vereist. Je salaris is gemiddeld € 1.197 tot € 3.091 euro per maand.  

Recruiter/Business Consultant  

Als Recruiter of Business Consultant kun je, zonder diploma, ontzettend veel geld verdienen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van het aantal plaatsingen die jij voor elkaar krijgt, maar als je hier goed in bent kun je zo  6.000 euro in de maand verdienen. Ja, écht 😉. Want hoe meer deals jij sluit, hoe meer geld je verdient. Je moet dus wel stressbestendig zijn en je targets elke maand halen. 

Voor een functie als Recruiter (of Business Consultant) hoef je niet een specifiek diploma te hebben. Hbo-denkniveau is dan weer wel een vereiste. Lijkt jou dit wel wat en wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn bij The Next Label? Bekijk hier alvast onze Business Consultant vacatures!  

Welke banen verdienen het meest? 


Maar bij welke banen in Nederland verdien je dan het meest? Dat hebben wij ook even voor je uitgezocht: medisch specialisten, huisartsen, directeurs en leidinggevenden zijn de grootverdieners van Nederland. Zo is het maximale bruto-maandloon van een medisch specialist € 11.778 euro, dat van een huisarts € 10.539 euro, dat van een directeur (van een grote onderneming) € 7.625 euro en tenslotte dat van een leidinggevende (in de bouwnijverheid) € 7.432 euro. Kleine sidenote: dit zijn bruto-maandsalarissen op basis van 30 jaar ervaring. Geen zorgen, we vertellen je ook met welke banen je als starter het meest verdient na je studie 😉. Lees snel verder! 

Met welke banen verdien je als starter het meest? 


Je verdient als starter het meest in deze functies. De salarissen die erbij staan, zijn brutosalarissen: 

Met een wo-diploma  • Tandarts (€ 3.250 euro per maand)

 • Geneeskundige beroepen (€ 3.440 euro per maand) 

 • Econometrist (€ 3.430 euro per maand) 

 • Banen in international business (€ 3.350 euro per maand) 

 • Informaticus (€ 3.150 euro per maand) 

 • Informatiekunde (€ 3.060 euro per maand) 

 • Econoom (€ 3.110 euro per maand) 

 • Constructeur of werktuigbouwkundige (€ 3.100 euro per maand) 

 • Fiscaal econoom (€ 3.030 euro per maand) 


Met een hbo-diploma  • Hacker (€ 4.000 euro per maand) 

 • Elektrotechnisch ingenieur (€ 2.827 euro per maand) 

 • Voertuigtechnicus (€ 2.817 euro per maand) 

 • ICT’er (€ 2.774 euro per maand) 

 • Werktuigbouwkundige (€ 2.767 euro per maand) 

 • Technisch bedrijfskundige (€ 2.757 euro per maand) 

 • Logistiek manager (€ 2.748 euro per maand) 

 • Bouwkundige, vastgoed expert, makelaar (€ 2.736 euro per maand) 

 • Civieltechnisch ingenieur (€ 2.675 euro per maand) 

 • Mondhygiënist(e) (€ 2.605 euro per maand) 


Met een mbo-diploma   • Procestechnicus of procesleider (€ 3.111 euro per maand) 

 • Mbo-verpleegkundige (€ 2.877 euro per maand) 

 • Mbo-verzorgende IG (individuele gezondheidszorg (€ 2.434 euro per maand) 

 • Functies in weg- en railtrainsport op mbo-niveau (€ 2.411 euro per maand) 

 • Scheepvaart (€ 2.300 euro per maand) 

 • Maatschappelijk werker op mbo-niveau (€ 2.290 euro per maand) 

 • Medisch assistent (€ 2.163 euro per maand) 


 
We hopen dat je wat wijzer geworden bent uit deze blog, en een wat betere kijk hebt op wat er voor jou allemaal mogelijk is als starter. Ben je benieuwd naar de functies die wij bij The Next Label hebben en wat je als starter bij ons verdient? Dan mag je ons natuurlijk altijd even bellen, of check onze vacatures hier!  
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur