Collega's aan het woord: de Insights Discovery training van Happyholics

22 June 2022 - 3 min

We doen er bij The Next Label veel aan om onze eigen mensen sterk te laten groeien en ontwikkelen. Daarom krijgt iedereen hier de ruimte om interne- en externe trainingen te volgen.

Naast dat deze trainingen voor een extra snelle ontwikkeling zorgen, is het natuurlijk ook fijn om even uit je dagelijkse bubbel te stappen en op een andere manier van elkaar te leren. Een organisatie die het volledig met ons eens is en waar we al een tijd mee samenwerken, is Happyholics. Onze collega's Marissa, Milad en Fleur volgden daar de Insights Discovery training.  

Happyholics in het kort  


Happyholics zet zich in voor het creëren van werkplezier bij bedrijven. Je kunt er zowel voor persoonlijke coaching als voor teamtrainingen terecht. 

Glenn Holster en Itamar Sharon hebben het samen opgericht naar aanleiding van het boek ‘Happyholics’ dat Itamar schreef in 2015. Itamar: “toen ik het boek schreef, had ik al de vurige ambitie om een bedrijf te bouwen met diezelfde visie. In 2019 heb ik samen met Glenn de stap gemaakt en sindsdien mag ik mij vol trots co-founder noemen van het bedrijf Happyholics. Ik word altijd erg (werk)gelukkig wanneer ik organisaties mag helpen invulling te geven aan een ingewikkeld thema als werkgeluk en bevlogenheid. Dit doe ik voornamelijk via ons bevlogenheidonderzoek ‘Happyholicsproof’, wat een startpunt is waarna we samen verder bouwen aan een werkgelukkigere organisatie.” 

Glenn: “naast mede-oprichter van Happyholics ben ik als trainer/coach gespecialiseerd in persoonlijke groei en team- en leiderschapsontwikkeling. Persoonlijke groei en ontwikkeling kun je namelijk wel mijn passie noemen. Benieuwd wat je van mij kunt verwachten als trainer en coach? Anderen omschrijven mij als dynamisch, energiek, positief en soms provocatief. Altijd met de intentie jou te helpen en faciliteren in persoonlijke groei.” 

Wat houdt de Insights Discovery training in? 


De Insights Discovery training is een persoonlijkheidstypologie. Met andere woorden: na het doen van deze training ken je jezelf beter omdat je uitvindt welke eigenschappen en competenties er bij je passen. Vaak kan je hier zelf al wel een voorstelling van maken, maar deze training gaat er nog dieper op in. Aan het eind van de training heeft elke deelnemer een persoonlijkheidsanalyse waarmee je automatisch een voorkeur hebt voor één van de kleuren. Dit zijn rood, blauw, groen en geel. Jij kunt dus als persoon de voorkeur hebben voor bijvoorbeeld rood, maar jouw collega voor geel. Daarom is het zo interessant! Want wat houdt het dan allemaal in?  

Rood  


Als je de meeste raakvlakken hebt met Rood, dan ben je recht door zee. Je gedrag wordt omschreven als resultaatgericht, niet bang voor confrontaties, neemt graag risico's, ongeduldig, goed in onderhandelen en snel in beslissingen nemen. Hierbij is een valkuil wel dat je soms té direct communiceert en daardoor bot kan overkomen. Zelfs over je lichaamstaal is wat te zeggen, want het liefst houd je afstand, kijk je iemand recht in de ogen aan en is je handdruk stevig. Je staat je mannetje en bent niet bang dit te laten zien!  

Geel 


Een persoon met gele voorkeur heeft een interactief temperament en is enthousiast. Herken je jezelf hierin? Dan weet je vast dat je houdt van praten (meer dan luisteren 😉), goed van vertrouwen bent, ervaringsgericht, optimistisch en altijd in voor nieuwe ideeën. Je valkuil is - je voelt hem misschien al aankomen - dat je kan vergeten om anderen ook aan het woord te laten. Verder is je lichaamstaal heel toegankelijk; je komt dichterbij, gebruikt aanraking en vriendelijk oogcontact, bent relaxed, hebt humor en expressief in je gebaren. 

Groen 


De 'Groentjes’ zijn de helpende handen. Daarmee bedoelen we dat mensen met een groene voorkeur een stabiel temperament en vriendelijke uitstraling hebben. Ook kunnen ze goed luisteren, zijn ze servicegericht, bescheiden, meegaand, attent, empathisch en heel goed in observeren en reflecteren. Maar pas op, want de valkuil die bij dit type persoon hoort is dat zij zich snel kunnen wegcijferen. De lichaamstaal is relaxed, bescheiden gebaren, vriendelijk oogcontact en methodisch. 

Blauw  


Mensen met een blauwe voorkeur zijn analytisch, betrouwbaar en zorgvuldig. Ze focussen op kwaliteit en service, luisteren kritisch naar wat iemand te zeggen heeft en nemen weloverwogen beslissingen. Ook zijn ze objectief, formeel en een tikkeltje afstandelijk, maar hebben daardoor wel een oog voor detail. De leus: “eerst zien, dan geloven” past goed bij een persoon met blauwe voorkeur. Maar waar dit type persoon op moet letten, is dat ze ook té perfectionistisch en kritisch kunnen zijn. Als je iemand tegenkomt die afstand houdt, sterk overkomt en duidelijk oogcontact met je maakt, dan heb je een ‘Blauwe’ te pakken. 

Lees hieronder wat Marissa, Milad en Fleur ervan vonden!  

Hey Marissa,  


Wat vond jij van de Insights Discovery training van Happyholics? Wat hebben jullie precies gedaan? 


Erg interessant! Het is grappig om te zien hoe het klopt met het eigen idee dat je hebt van hoe je in elkaar steekt. Glenn wist me te boeien van begin tot eind, hij vertelt heel leuk.  

Wat heb je geleerd? En hoe ga je dit nu toepassen?  


Ik heb wat meer over mezelf geleerd, maar ook vooral over anderen. Ik probeer beter na te denken over iemand zijn voorkeurskleur en daarop in te spelen binnen het team.  

Hoe ga je jouw talenten nu inzetten om bepaalde valkuilen te managen?  


Door iemand te begeleiden op een manier die werkt voor diegene. Dus rekening houden met ‘iemands kleur'. Dit pas ik voortaan toe wanneer ik feedback geef of iemand juist wil motiveren. 

Marissa

Milad, vertel eens...  


Wat vond jij van de Insights Discovery training van Happyholics? Wat hebben jullie precies gedaan? 


Super leerzaam en leuk. Glenn pakt het heel leuk aan en heeft enorm veel kennis! 

Wat heb je geleerd? En hoe ga je dit nu toepassen?  


Ik heb mezelf echt leren kennen en begrijp nu goed waarom ik soms anders denk dan een ander. Hoe het kan dat een collega ergens totaal anders instaat dan ik. Nu weet ik ook hoe ik daarmee om moet gaan, met iemand die een ‘andere kleur’ heeft dan ik. Ik ben Teamlead, dus dan is dat superbelangrijk.  

Hoe ga je jouw talenten nu inzetten om bepaalde valkuilen te managen?  


Doordat ik nu een soort bevestiging heb gekregen op mijn valkuilen, weet ik exact welke dit zijn. Dit was confronterend, maar ook gelijk een opluchting. Hier ben ik mij nu bewust van en probeer daarom eerst te denken vóór ik op actie overga. Ik merk gelijk dat dit zorgt voor een groot verschil.  

Merk je een verschil in de teamspirit ná het volgen van de training? 


Nee, dat niet zozeer. Ik heb sinds kort mijn eigen team dat bestaat uit één teamlid. Organisatiebreed zag ik ineens wel wie welke kleur was en hoe je dat kon herkennen aan diegene. Mijn hele benadering en samenwerken met deze mensen ging hierdoor ook soepeler en met meer begrip. 

Milad

Fleur! Last but zéker not least...  


Wat vond jij van de Insights Discovery training van Happyholics? Wat hebben jullie precies gedaan? 


Ik vond het een hele leerzame en energieke training. Het was een goede afwisseling tussen theorie en er vervolgens mee aan de slag gaan. Glenn weet je te enthousiasmeren en het verhaal goed over te brengen door veel gebruik te maken van voorbeelden of met je te oefenen.  

Wat heb je geleerd? En hoe ga je dit nu toepassen?  


Naast dat ik inzicht heb gekregen in mezelf en mijn ‘voorkeursgedrag’, talenten maar ook valkuilen, vond ik het heel erg tof om meer inzicht te krijgen in mijn collega's. Hierdoor weet je beter met elkaar om te gaan, hoe je elkaar kunt motiveren en wie je eventueel kunt aanhaken voor situaties waar je zelf minder sterk in bent.  

Is er iets veranderd in je werkgeluk na deze training?  


Tijdens deze training word je weer even met je neus op de feiten gedrukt, in de positieve zin. Ik ben van mezelf vaak gefocust op dat wat beter kan of wat niet goed genoeg is maar weinig op de vaardigheden en competenties die je van nature al bezit. Ik kijk nu trotser naar mijn sterke punten.  

Hoe ga je jouw talenten nu inzetten om bepaalde valkuilen te managen?  


Ik ben iemand met veel energie, iemand die graag voor anderen klaar staat en een vrolijke benadering heeft. Dat is mijn kracht. Daarnaast, ook mijn valkuil: te veel zorg, tijd en aandacht aan anderen besteden i.p.v. aan mezelf. Mijn focus zal nu vooral moeten liggen op de balans. Als ik mezelf daarin geen rust gun, kan ik die energie, behulpzaamheid en vrolijkheid moeilijk geven.  

Fleur
Benieuwd welke kleur onze voorkeur heeft? Daar hebben we een snel antwoord op: allemaal! Want we hebben een groep TNL'ers met ieder een eigen persoonlijkheid, en iedereen pakt op zijn eigen manier de weg naar mooie prestaties aan. Je zou denken dat een rode voorkeur past bij de commerciële branche, dat hoeft dus niet altijd zo te zijn! Lijkt het je leuk om deel uit te maken van zo'n diverse groep? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen. 😊  
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur