Wat zijn competenties?

11 March 2021 - 3 min reading time

Competenties worden vaak gebruikt om je karakter aan te tonen en kunnen een goed beeld geven van hoe jij in een bepaalde (werk)situatie reageert.

Bij sollicitatiegesprekken of tijdens ontwikkelingsmomenten wordt er vaak gevraagd om jouw competenties op te schrijven of te benoemen. Het is dan ook goed om te weten wat jouw competenties zijn. In deze blog nemen we je mee in de wereld van competenties. Wat zijn het precies? En welke competenties passen het beste bij jouw karakter? Daar geven we in deze blog antwoord op. We geven je daarnaast een lijst met verschillende competenties. Zodat jij degene kan kiezen die het beste bij jouw karakter aansluiten.

Wat bedoelen we met competenties?


Je kan competenties dus gemakkelijk inzetten om aan te geven hoe kundig je bent of wat voor vaardigheden je beheerst. Zo worden competenties vaak op een cv gezet om een beeld te geven van wat voor type persoon je bent. Competenties zijn ook te omschrijven als skills of vaardigheden, letterlijk gezegd geef je eigenlijk aan dat je competent bent om de handeling uit te voeren. Dit hoeft niet meteen te zeggen dat je dit al moet kunnen, het kan ook betekenen dat je ernaar streeft om bepaalde competenties te beheersen.

Er zijn verschillende competentiecategorieën, daarmee bedoelen we dat competenties worden opgemaakt uit drie verschillende aspecten. Dit gaat van je persoonlijke kwaliteiten tot vaardigheden en kennis. Deze zorgen er samen voor dat jij jouw job beter kunt doen. Dit kan dus ook iets zijn waar je naar streeft, maar nog niet beheerst en dus wilt verbeteren.
Competenties op basis van je persoonlijke kwaliteiten zijn bijvoorbeeld: alert, enthousiast of aanpassingsvermogen. Competenties op basis van kennis zijn onder andere: programmeren, designen of hygiënisch werken, en wanneer we het hebben over vaardigheid competenties, dan hebben we het over competenties als: snel schakelen, taalvaardigheid of communicatievaardigheid.

Wat zijn mijn competenties?


Om antwoord te kunnen geven op de vraag: “Wat zijn mijn competenties?”, kun je verschillende testen doen. Ook kun je simpelweg nagaan welke werkzaamheden jou gemakkelijk afgaan en vervolgens kijken naar welke competenties daarbij passen. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we hieronder een lijst opgesteld met verschillende competenties.

 

Lijst met competenties


Welke competenties zijn er? Om je op weg te helpen, hebben we op alfabetische volgorde 60(!) competenties voor je op een rijtje gezet. Er moet dus wel iets tussen zitten waar jij je mee identificeert. Succes!

 1. Aanpassingsvermogen

 2. Aansturen team

 3. Accuraat

 4. Adviseren

 5. Alert

 6. Analytisch

 7. Anticiperend

 8. Assertief

 9. Begeleiden

 10. Besluitvaardig

 11. Betrokken

 12. Betrouwbaar

 13. Communicatief

 14. Contactgericht

 15. Controlerend

 16. Creatief denken

 17. Delegeren

 18. Designen

 19. Empathisch

 20. Energiek

 21. Enthousiast

 22. Ethisch handelen

 23. Flexibel

 24. Gedisciplineerd

 25. Geduldig

 26. Hygiënisch werken

 27. Individualiteit

 28. Initiatief nemen

 29. Innovatief

 30. Inspireren

 31. Integer

 32. Klantgericht

 33. Kostenbewust

 34. Kritisch

 35. Kwaliteitsgericht

 36. Leervermogen

 37. Lef

 38. Loyaal

 39. Luisteren

 40. Motiveren

 41. Netwerken

 42. Nieuwsgierig

 43. Onafhankelijk

 44. Ondernemend

 45. Ontwikkelen medewerkers

 46. Presenteren

 47. Rechtvaardig

 48. Reflecteren en evalueren

 49. Respect hebben

 50. Samenwerkingsgericht

 51. Secuur werken

 52. Snel werken

 53. Structuur aanbrengen

 54. Taalkundig

 55. Volhardend

 56. Zelfkennis

 57. Zelfstandig

 58. Zelfreflectie

 59. Zelfverzekerd

 60. Zorgzaam

Heb je jouw competenties in kaart gebracht en wil je sparren over jouw carrièremogelijkheden? Laat van je horen!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur