De verschillen tussen een Business Consultant en Recruitment Business Partner

17 April 2023 - 2 min

In deze blog kon je lezen over de rol Recruitment Business Partner (RBP): wat is het en hoe ziet een dag in het leven van onze RBP’ers eruit? Nu snappen we dat je misschien met wat vragen zit, want er lopen ook Business Consultants bij ons op de vloer die normaal gesproken onderwerp van gesprek zijn. Wat is dan het verschil tussen de twee? Dat vertellen we je in deze blog!

De Business Consultant 


Goed, eerst de Business Consultant. Misschien ben je in de veronderstelling dat een Business Consultant bij ons hetzelfde is als een recruiter? Geen rare gedachtegang, toch is dat niet hélemaal waar: als recruiter richt je je puur op de kandidaat, maar als Business Consultant houd je je ook bezig met het uitbreiden van je klantenbestand, onderhoud je relaties en zie je nieuwe kansen om te benutten. Kortom, als Business Consultant zijn je werkzaamheden als volgt: recruitment, new business en accountmanagement en projectmanagement. Ook werken onze Business Consultants standaard op kantoor (of thuis, als dat beter uitkomt) en gaan zo nu en dan op visit bij de klant.  

Wil je nog veel meer lezen over wat de rol Business Consultant inhoudt bij The Next Label? Download hier gratis ons whitepaper!  

De Recruitment Business Partner 


Een Recruitment Business Partner houdt zich enkel bezig met de dienst Recruitment as a Service. Daaronder valt stakeholdermanagement (wekelijkse, maandelijkse en kwartaalupdates) en het van A tot Z optimaliseren en begeleiden van de recruitmentprocessen van de klant. Ook de intakes met klanten horen bij de werkzaamheden, waarin de RBP de samenwerking en gemaakte afspraken bespreekt met hem/haar en openstaande vacatureprofielen helder maakt. De RBP wordt gezien als strategisch partner van de klant, die hem/haar met een duidelijke focus en wekelijkse aanwezigheid begeleidt. 

De belangrijkste verschillen tussen een Business Consultant en een Recruitment Business Partner 


De twee functies lijken op elkaar, maar toch lees je dat ze wel degelijk verschillend zijn. Hieronder alle verschillen, samengevat in overzichtelijke rijtjes: 

Business Consultant 

  • Op kantoor of thuis aan het werk, gaat op afspraak op visit bij de klant 

  • Meer dan 3 klanten 

  • Houdt zich bezig met drie verschillende werkzaamheden: new business en accountmanagement, projectmanagement en recruitment 


Recruitment Business Partner 

  • Vaste dagen in de week aan het werk bij de klant 

  • Heeft 3 vaste klanten 

  • Houdt zich alleen met Recruitment as a Service (RAAS) bezig 

Welke functie past bij jou? 


En, vertel eens: zie jij jezelf wel in een rol als Business Consultant of trekt de functie RBP je meer? Je komt erachter door beroepskeuzetests te doen, zodat je überhaupt weet waar je interesses liggen. Komen daar nu interesses en/of competenties uit die passen bij deze twee functies, is dat mooi!  

Vervolgens kun je dan bepalen of je het leuker lijkt om bijvoorbeeld je eigen markt op te bouwen en daarbinnen kandidaat met bedrijf te verbinden zoals onze Business Consultants doen, of om als RBP te werken aan het succes van jouw eigen drie klanten en hen te begeleiden naar grotere hoogten.  

Bekijk onze vacature voor de rol als Recruitment Business Partner en onze vacature voor de rol Business Consultant! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur