Top 5 beroepskeuzetests

20 September 2021 - 2,5 min reading time

Hé starter, leuk dat je leest! Jij bent dus op zoek naar een nieuwe, passende baan of studie?

Spannend, maar vooral ook een erg leerzaam proces. Want als je er nog niet helemaal uit bent, zijn beroepskeuzetests de ideale manier om je kwaliteiten in kaart te brengen.
Wij hebben de top vijf beroepskeuzetests voor je op een rijtje gezet, zodat jij met een helder beeld je zoektocht kunt voortzetten.

5. Loopbaan Centraal


We bewaren het beste voor het laatst, dus laten we beginnen bij de vijfde plek! Eigenlijk is dit niet één test, maar twee: een spel en een schrijfopdracht. Voor ieder is er dus wat, want word je ongelukkig van het invullen van open vragen, dan raden we je het spel aan. Je kiest namelijk zelf welk soort test jij wilt doen.

De schrijfopdracht

Eerst kies je uit een lijst met beroepen welke je aanspreken en welke niet. Vervolgens formuleer je in zinnen, per beroep, waarom het je dan wel of niet aanspreekt. Heb je alles ingevuld? Dan krijg je hier een overzichtje van. Er komt dus niet een specifieke richting of suggestie uit deze test, wat je normaal gesproken wél krijgt. Het is puur voor het eigen archief, zodat jij er later nog eens naar kunt kijken en zelf je conclusie trekt.

Hoe zit het dan met het spel?

Het spel

Je krijgt zes fotocollages te zien die elk een bepaald beroep uitbeelden. Zo zien we een collage die de zorg vertegenwoordigd en eentje die meer richting de media gaat. Kies er vervolgens drie door op de bronzen, zilveren of gouden beker te klikken onderaan de collage. Ligt eraan waar jouw voorkeur ligt. Klik op ‘verder’ en hoppa, daar is je uitslag! Hierin wordt er een overzicht gegeven van jouw persoonlijkheidskenmerken en daar hangen voorbeeldberoepen aan.

De vijfde plek voor deze test, want mocht je kiezen voor de schrijfopdracht, dan ben je aardig wat tijd kwijt.

4. Testcentrum Groei


Om te beginnen geef je je geslacht, leeftijd en hoogst behaalde opleidingsniveau op. Dan komt er telkens een lijstje in beeld met activiteiten die erg uiteenlopend zijn; van klusjes doen in huis tot aan software installeren. Welke lijken je leuk? Kies er zoveel je wilt per lijst. Lijkt alles je nou helemaal niks, dat kan. Dan klik je gewoon lekker op ‘verder’.

Ook worden er scenario’s gegeven, zoals ‘stel, je werkt in een dierentuin. Welke werkzaamheden lijken jou het leukst om te doen?’. Daarna krijg je allerlei organisaties te zien waaruit je, je raadt het al, weer mag kiezen. De uitslag bestaat uit een persoonstypering, passende beroepen (hierbij geven ze ook aan welke studies je daarvoor moet doen) en een sectorvoorkeur.

Overzichtelijk en uitgebreid, dus. Fijn! Echter wel een vierde plek, want de beroepentest zelf mag wel wat spannender. Maar wie een baan wilt, moet even doorbijten.

3. Job Personality


Tijdens deze creatieve beroepentest krijg je telkens twee plaatjes met daarop verschillende beroepen te zien waaruit je kiest. Voor de beeldend denkers onder ons: yes! Hierdoor voelt het minder als een ‘test’, maar meer als een soort spelletje. We zeggen er echter wel bij dat we twijfelen aan de diepgang van deze beroepskeuzetest, vandaar de derde plek. Máár het geeft je zeker een goed beginbeeld van jouw kwaliteiten.

Je krijgt er een opsomming bij van beroepen die wellicht bij jou passen. Zo kwam er bij onze collega Ilias uit dat beroepen waarbij je sociaal en ondernemend moet zijn het beste bij hem passen. Wat een toeval dat ‘ie Consultant is, zeg! Ook geven ze een score per persoonlijkheidskenmerk.

Het zou kunnen dat je droomjob niet tussen de suggesties zit, maar dat zorgt er dan wel voor dat je de zoektocht eens vanuit een andere invalshoek bekijkt. Er is veel meer mogelijk op carrièregebied dan je denkt. Interessant…

 

2. Nationale Beroepengids


Deze beroepskeuzetest is zo lang als je zelf wilt; je kiest uit de korte, medium of lange versie. Daarom een welverdiende tweede plek. Omdat wij ons veldwerk uiterst serieus nemen, hebben wij alle versies uitgeprobeerd.

Je krijgt telkens één stelling te zien waarvan je bepaalt of het je aanspreekt of niet. Deze stellingen, of beroepen, zijn verdeeld in onderdelen die elkaar ononderbroken opvolgen. Je begint met het onderdeel ‘interesse’, daarna volgen ‘ervaring’, ‘poen’ en ‘aanleg’.

Vervolgens zie je twaalf stellingen waarbij je aankruist in welke mate ze je aanspreken en of je het al eens gedaan hebt. Een voorbeeld: ‘Ik kijk op feestjes altijd even of iedereen het naar z’n zin heeft’. Ze zijn allemaal erg uiteenlopend, waardoor je wordt gedwongen om écht even na te denken over je antwoord.

Tenslotte komt er een beroepenlijst omhoog waarin je beroepen vindt voor allerlei opleidingsniveaus. Hoe specifiek deze uitkomst is, ligt aan de testlengte die je kiest. Maar alle drie zijn ze sowieso lekker uitgebreid, mocht je het even écht niet meer weten. De keuze is aan jou!

1. NTI


Onze favoriet. Deze beroepskeuzetest is meer gericht ter ondersteuning van je studiekeuze, maar kan ook prima werken als sturingsmiddel bij het vinden van je ideale baan. Lange, saaie vragenlijsten zijn verleden tijd; de beroepentest van NTI bestaat uit één vragenlijst waarbij je per stelling aangeeft of het bij je past of niet. Zo geven ze onderwerpen als: ‘iemand helpen bij problemen of vragen’ of ‘berekeningen maken’. Van tevoren kies je je opleidingsniveau, daarna kun je aan de slag.

Als je alles hebt ingevuld mag je je e-mailadres, naam, leeftijd en hoogst genoten opleiding opgeven. Je bent er zó doorheen en krijgt snel je resultaat. Je persoonlijkheidstyperingen staan weergeven in een overzichtelijk diagram, welke onderaan nog eens worden toegelicht.

Per persoonlijkheidstypering staat omschreven welke studies daarbij passen. Er zal vast iets voor jou tussen zitten, want deze omschrijvingen én bijbehorende studiesuggesties zijn uitgebreid. Dus, komt er bij jou uit dat je het beste de Recruitment in kunt gaan of een studie Marketing & Sales moet gaan starten? Klop dan bij ons aan 😉
Nu je weet welke beroepskeuzetests wij aanraden en hoe ze precies werken, is het aan jou. Hoe zie jij je carrière verder voor je? Als je nou benieuwd bent naar de mogelijkheden bij The Next Label, neem dan zeker een kijkje tussen onze vacatures. Wie weet zien we jou dan binnenkort bij ons op kantoor!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur