Waarom het belangrijk is om je als starter zoveel mogelijk in te lezen vóór het solliciteren

17 August 2022 - 2 min

Hey, starter! Leuk dat je leest. Je hebt deze blog aangeklikt omdat je net afgestudeerd bent en op zoek bent naar een baan, toch? Mooi.

Want bij die zoektocht kan je soms wel wat handvatten gebruiken. Als het goed is, wordt dit een periode waarin je voor het eerst solliciteert op échte ‘grotemensenbanen’. Dat is al spannend genoeg. Maar als je goede voorbereidingen treft, kan er eigenlijk niet zoveel misgaan. Het begint allemaal bij het verzamelen van informatie over het bedrijf waar je solliciteert. Én informatie inwinnen over jezelf. In deze blog vertellen we je waarom dat zo is en hoe je dat doet! 

Het sollicitatiegesprek: hoe ziet dat eruit? 


Even dit eerst. Voor wie écht nog geen idee heeft hoe een sollicitatiegesprek eruitziet; geen zorgen, we got you. Het gesprek ziet er bij elk bedrijf anders uit omdat elk bedrijf natuurlijk een andere beleidsvoering heeft. Maar in globale lijnen kunnen we je wel vertellen wat je ongeveer kunt verwachten als je ergens binnenloopt.  

Vaak doen bedrijven aan een sollicitatieprocedure waarbij er meerdere rondes zijn. Schiet niet meteen in de stress, want ook voor jou is dit een fijne manier om erachter te komen of het bedrijf bij je past. Je krijgt namelijk meerdere indrukken van de organisatie vóór je er werkt. Na elke ronde krijg je telefonische feedback waarin je vragen worden gesteld. Tip van ons: áls je al vragen krijgt, kun je er bijna altijd wel vanuit gaan dat je door bent naar de volgende ronde. Gaan de vragen dus verder dan “hoe gaat het?”, dan kun je rustig ademhalen en het telefoongesprek voeren.  

Inlezen in jezelf  


Goed, over op de orde van de dag: je inlezen als starter vóór je ergens solliciteert. Natuurlijk inlezen in het bedrijf, maar óók in jezelf. Want hoe weet je nou waar je moet solliciteren en op welke functie, als je eigenlijk geen idee hebt wie jij bent en waar je interesses liggen? Een goede manier om erachter te komen wat er bij je past, is door het doen van beroepskeuzetests. We hebben de top 5 beroepskeuzetests alvast voor je op een rijtje gezet.  

Verder kun je natuurlijk om advies vragen bij mensen die jou goed kennen, maar probeer je niet te laten beïnvloeden. Uiteindelijk weet jij het best wat je wil, ook al is het eerst nog even ontdekken wát dat dan is. Mocht je het spoor nou echt bijster zijn, is het misschien een goed idee om een stapje terug te doen voor je echt het werkleven in gaat. Loop een stage of een traineeship; twee hele goede manieren om te ontdekken welke kant je op wil!  

Ook moet je goed weten binnen wat voor bedrijfscultuur jij past. Met bedrijfscultuur bedoelen we een patroon van normen, waarden, doeleinden en verwachtingen binnen een organisatie. Er bestaan vier verschillende bedrijfsculturen, namelijk: 

  1. Familiecultuur 

  2. Marktgerichte cultuur 

  3. Hiërarchische cultuur 

  4. Innovatieve cultuur 


Meer weten over wat deze vier bedrijfsculturen precies inhouden? Lees het hier 

Inlezen in het bedrijf 


Je kent jezelf nu een stuk beter. Je weet wát jij wil en wáár je dat wil. Volgende stap: je inlezen in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Waarom is dat belangrijk? Nou, omdat je ten eerste niet als een kip zonder kop tegenover je gesprekspartner(s) wil zitten omdat je geen antwoord klaar hebt op de vragen die je krijgt. Ten tweede wil je voorbereid zijn omdat je gesprekspartner(s) het direct doorhebben als je dit niet gedaan hebt. Dat laat de verkeerde indruk achter want het komt ongeïnteresseerd over. Er is tijd voor jou vrijgemaakt om het gesprek te voeren, dus het minste wat jij kan doen is je inlezen. Wees dus je geïnteresseerde, enthousiaste zelf!  

Hoe lees je je het beste in? Spit de hele website door van de organisatie en zoek antwoorden op het volgende: 

  • Wanneer is het bedrijf opgericht en door wie?

  • Wat doet het bedrijf precies? 

  • Wat houdt jouw functie precies in? 

  • Welke teams zijn er? 

  • In welk team kom jij terecht? 

  • Hoeveel mensen werken er? 

  • Achtergrond informatie van je gesprekspartners: waar komen zij vandaan/wat hebben zij gedaan vóór ze hier kwamen? (dit kun je uit interesse natuurlijk ook tijdens het gesprek vragen, maar wel handig om alvast hun LinkedIn-profielen te checken). 

  • Wat zijn de normen en waarden van het bedrijf? 

  • Wat voor bedrijfscultuur heerst er? 


Daarnaast is het goed om niet alleen je gesprekspartners alvast even te stalken op LinkedIn, maar ook andere medewerkers. Welke weg hebben zij afgelegd op gebied van carrière voor ze bij dit bedrijf kwamen? Sluit het een beetje aan met jou? En dit klinkt misschien gek, maar je kunt één of twee van hen een bericht sturen. Vertel daarin wie je bent, dat je komt solliciteren en of ze misschien nog tips hebben voor je eerste gesprek. Je slaat zo niet één, niet twee maar drie vliegen in één klap omdat je de eerste potentiële collega al gesproken hebt, informatie gewonnen hebt en laat zien dat je lef hebt. Alleen maar goed, toch? 

 
We hopen dat je zo weet hoe jij je inleest voor je je eerste sollicitatiegesprek in gaat. Mocht je nou interesse hebben in begeleiding tijdens je zoektocht, dan horen we dat graag. Onze ervaren Consultants staan voor je klaar en helpen je graag op weg! Contact opnemen? Dat kan hier 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur