Tijdens het solliciteren pas je perfect bij het bedrijf, maar in de praktijk... valt dat tegen. Een situatie die sommige van ons helaas wel kennen.
Vervelend als dit gebeurt, maar gelukkig ook goed te voorkomen. Wil je weten hoe? En waar je het best op kunt letten? Ga er dan lekker voor zitten en lees verder!
Wat is een bedrijfscultuur?
Even zodat we allemaal op één lijn zitten: bedrijfscultuur is een patroon van normen, waarden, doeleinden en verwachtingen binnen een organisatie. Een betrokken groep mensen waarvan de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. De kracht van het collectief, ook wel. Samen sta je nou eenmaal sterker dan alleen!
Wat maakt een sterke bedrijfscultuur?
Zoals je in de vorige alinea kon lezen, is saamhorigheid een belangrijke pijler. Het ‘wij-gevoel’. Om de organisatie waarin je met zijn allen werkt te laten groeien en succesvol te maken (of houden, lekker bezig) is het cruciaal om te werken als een team. Binnen dat team zijn er drie dingen essentieel: de samenstelling, het wederzijdse respect en het kennen van elkaars sterke- en zwakke punten.
Want, even inzoomend op het laatstgenoemde punt: als iedereen uit het team zich kwetsbaar durft op te stellen over zijn of haar competenties, is er dus genoeg ruimte en veiligheid voor. En dat is juist wat je wil! Want door hiervan op de hoogte te zijn, raak je als collega's op elkaar ingespeeld. En daardoor weet je ook hoe je elkaar kunt inzetten voor het behalen van duidelijke doelen en realiseren van het uiteindelijke succes.
Waarom is bedrijfscultuur zo belangrijk?
Wanneer je werkzaam bent bij een bedrijf waarvan de cultuur overeenkomt met jouw opvattingen, ben je veel creatiever en productiever. Stel dat je zou werken in een omgeving waarvan de normen en waarden totáál niet overeenkomen met jouw percepties, dan zou je je ergeren, toch? En op de vraag of je dan nog lekker kunt werken is het antwoord: nee. Dit heeft ook weer invloed op de groei van het bedrijf, die blijft dan natuurlijk achter. Dus, door goed op je plek te zitten binnen een bepaalde bedrijfscultuur, creëer je je eigen werkgeluk en nog veel meer andere mooie dingen. Jij blij, werkgever blij!
Meer weten over het belang van bedrijfscultuur? Dat lees je hier!
Hoe weet je welke bedrijfscultuur goed bij jou past?
Er zijn een aantal verschillende soorten bedrijfsculturen. We zullen ze hieronder even uiteenzetten voor je, dan is de keuze daarna aan jou: waar zie jij jezelf wel tussen zitten?
Familiecultuur:
Er wordt als het ware een beetje voor je gezorgd. Leidinggevenden dienen als mentors en je zult werken in hechte teams. Omdat de focus op medewerkers en klanten ligt, is de betrokkenheid erg groot. Meld je, familiemens!
Marktgerichte cultuur:
Prestatiegericht, competitief en doelgericht. Leidinggevenden verwachten veel van je en leggen de focus op het eindproduct, concurrenten en resultaten. Dus ga jij als een raket wanneer je kunt werken volgens deze pijlers? Dan past deze cultuur wellicht het best bij jou.
Hiërarchische cultuur:
Medewerkers weten dat de focus ligt op regels en procedures, en dat de leidinggevenden met de scepter zwaaien. Zij zijn degenen die coördineren en organiseren. Als je werkzaam bent binnen een hiërarchische cultuur, krijg je veel sturing van bovenaf en jobzekerheid.
Innovatieve cultuur:
Leidinggevenden zorgen ervoor dat hun medewerkers gestimuleerd worden om creatief en proactief te zijn. Zelf risico’s en initiatief nemen zijn hierbij aan de orde, want je krijgt veel vrijheid. De focus wordt vooral gelegd op nieuwe producten en diensten.
Bedrijfscultuur bij The Next Label
Hoe zit het dan met onze bedrijfscultuur en hoe passen wij dit toe op de werkvloer? Wij hebben vier pijlers waar we veel waarde aan hechten: gedrevenheid, want we stoppen niet. Van fouten leren we en zien dit niet als falen. Oprechtheid, want we zijn altijd onszelf. Heldere communicatie, want daarmee kom je écht vooruit. En tenslotte, betrouwbaarheid. Ontwikkeling gaat namelijk vaak in de tiende versnelling en daarbij is het belangrijk om te weten wat we aan elkaar hebben; we komen dus altijd onze afspraken na.
Zie jij jezelf terug in onze bedrijfscultuur? Leuk! Neem dan vooral een kijkje bij onze vacatures 😉
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts