Persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk. Ja, we kunnen allemaal wel raden waarom: iedereen heeft uitdaging nodig.
De dagelijkse sleur werkt namelijk op de lange termijn demotiverend. En je wil ook groeien als mens, toch? Doorbreek het door uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te leren! Want dan houd je het leven spannend(er) voor jezelf. Geloof ons maar 😉. Hoe begin je hiermee, en hoe houd je de goede spirit vast? Dat gaan we je nu vertellen!
Wat is persoonlijke ontwikkeling precies?
Iedereen heeft persoonlijke kwaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn: zorgzaamheid, moed en ordelijkheid. Het zijn kwaliteiten die je niet ‘uit’ kunt zetten, je hebt ze dus van nature. Je persoonlijke ontwikkeling houdt in dat je aan deze kwaliteiten of vaardigheden werkt: je maakt ze groter en sterker, of je wil juist de dingen aanpakken waar je nog het één en ander te leren hebt. Je wordt dus bewust van jezelf, leert jezelf goed kennen en bedenkt vervolgens welke punten je aan wil pakken of wil vergroten.
Hoe begin je aan je persoonlijke ontwikkeling?
Het begin van je persoonlijke ontwikkeling ligt écht bij het ontdekken van jezelf: wat kan je al? Zoek uit wat je karaktereigenschappen, vaardigheden en competenties zijn. Waar word je blij van, wat vind je leuk? En waar heb je nou echt een enorme hekel aan? Vraag bijvoorbeeld aan je vrienden hoe zij jou zouden omschrijven; ook een mooie manier om invalshoeken te krijgen waar je zelf niet zo snel op komt. Maak de vraagstelling zo breed mogelijk. Want hoe meer je te weten komt over jezelf, hoe beter je weet waar je naartoe wil en je één onderdeel kunt kiezen waarop jij je wil focussen. Je hoeft niet helemaal naar Australië te vliegen om jezelf te vinden. Het kan makkelijker.
Werken met de SMART-methode
Laten we verdergaan met het volgende: het opstellen van je doelen. Als je helder in kaart brengt waar je naartoe werkt, dan ga je veel gemotiveerder aan de slag. De SMART-methode is een goede manier om je hierbij te helpen én om ze uiteindelijk ook te behalen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Passen je doelen in deze punten? Dan haal je ze! Per 'letter’ leggen we uit wat het inhoudt:
Specifiek
In de eerste stap maak je je doel(en) specifiek. Wat wil je concreet bereiken? Dus niet: “Ik wil over een tijdje een baan hebben die bij mij past", maar: “Over drie maanden heb ik een baan in de sales bij X bedrijf”.
Meetbaar
De tweede stap betekent dat je cijfers koppelt aan je doelen. Zo kun je goed meten of je doelen ook echt behaald zijn. Dit kun je al een beetje samenvoegen met stap 1, zoals de tijdsspanne waarin je dan op zoek gaat naar die baan in de IT.
Acceptabel
Zorg dat je een draagvlak creëert voor je doelen, oftewel mensen die je steunen en achter je staan. Dit zorgt ervoor dat je nóg gemotiveerder met je doelen bezig bent en het geeft als het ware een stok achter de deur, omdat deze personen met je meeleven en net als jij graag willen dat je jouw doelen behaalt.
Realistisch
Blijf realistisch, ga dus geen doelen opstellen als: over een maand ben ik multimiljonair (tenzij jij de gouden lifehack weet?). Houd ze haalbaar en op die manier overzichtelijk. Want weten dat jij je doel waarschijnlijk toch niet haalt, werkt demotiverend. Net zoals dat een te makkelijk doel ervoor zorgt dat jij je minimaal inzet omdat je weet dat je het sowieso haalt.
Tijdgebonden
Schrijf op wanneer je begint en wanneer je klaar moet zijn, want een deadline maakt plannen makkelijker omdat je dan ergens naartoe werkt en een stok achter de deur hebt. Succes!
Extra tips voor je persoonlijke ontwikkeling
De eerste extra tip is dat het juist goed is om soms sturing te vragen; het is misschien wel jouw persoonlijke ontwikkeling, maar andere perspectieven kunnen je helpen. Je kunt bijvoorbeeld beroepskeuzetests doen als je zoekt naar een nieuwe baan. Of je kunt vragen naar iemands ervaring met pianospelen als je zelf van plan bent om de nieuwe Mozart te worden. Om hulp vragen laat alleen maar zien dat je bereid bent om alles uit je ontwikkeling te halen!
Ten tweede raden we je aan om je uitstelgedrag te verminderen. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan wel! Je verhoogt de kwaliteit van je leven als je dingen waar je tegenop ziet meteen aanpakt. Maak bijvoorbeeld een schema, en wees je bewust van wat er gebeurt als jij je niet aan één van je eigen afspraken gehouden hebt (namelijk: je loopt achter op schema en dat betekent dat je proces ook vertraging krijgt). Zonde toch? Je gaat je alleen maar rot voelen als je taken uitstelt. Dus hoppa, gewoon dóén!
Hoe werken we bij The Next Label aan persoonlijke ontwikkeling?
Bij The Next Label werken we veel aan persoonlijke groei en ontwikkeling. We motiveren elkaar om gezamenlijke én individuele doelen te behalen. Wat we dan precies doen? We geven intern trainingen aan elkaar en we krijgen deze ook extern. Zo krijgen al onze teams de kans om het interessante traject van Mind the Body te volgen. Ook bespreken we regelmatig onze groeidoelen met leidinggevenden en maken aan de hand hiervan afspraken waar we elke vier maanden op terugblikken. Heeft iemand zijn of haar doel(en) behaald? Yes, dat vieren we! Snap je nu waar onze MAKE IT HAPPEN mentaliteit vandaan komt? 😉
Lijkt het jou wel wat om ook te werken binnen een organisatie waar persoonlijke ontwikkeling de rode draad in alles is, en je gestimuleerd wordt om niet alleen het beste uit jezelf te halen, maar ook uit anderen? Dan pas je perfect bij ons cluppie. Bekijk onze vacatures en/of bel ons op. We zijn benieuwd naar je!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts