Hoe je de balans vindt tussen werk en je privéleven als young professional

26 June 2023 - 2,5 min

“Vanavond werk je over, ja? Zou het ook erg op prijs stellen als je vóór vanmiddag een klap op dit project kunt geven. Het moet af! Goed, de deadlines van volgende week. Kom je nu uren te kort, dan kan je dat wel even op zaterdag afmaken, hé? Fijn! O, met je vrienden naar de sportschool? Jammer, gas erop!”

Begint het je te duizelen als je dit worst-case scenario leest? Is het zelfs herkenbaar? Vervelend om te horen. Lees onze tips om een goede balans tussen werk en privé terug te pakken! 

Creëer een routine 


Eigenlijk tackle je al een groot deel van alle ellende door een routine op te nemen in je dagelijks leven. Dit helpt je goed om een balans te vinden tussen werk en privé. Denk bijvoorbeeld aan het inplannen van vaste tijden voor werk- en privéactiviteiten, zodat je genoeg ruimte voor beiden overhoudt. Nu heb je (meestal) niet zoveel te bepalen in je werktijden, maar zorg er dan voor dat je jouw privéactiviteiten verdeelt over de week en hierbij rekening houdt met je energielevel. Je wil de volgende dag immers fris op werk verschijnen. 

Om goed aan je eigen planning en routine vast te kunnen houden, is het van belang dat je grenzen stelt voor jezelf. Geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet, en zeg nee tegen dingen die je niet kunt doen of waar je geen tijd (of energie!) voor hebt.  

Maak gebruik van technologie 


Om je routine extra kracht bij te zetten, kun je er technologie in meenemen. Daarmee bedoelen we dat je bijvoorbeeld elke ochtend of avond tijd kan inplannen om te mediteren met een mindfulness app. Het is per persoon afhankelijk waar je behoefte aan hebt, maar enkele apps die wij fijn vinden zijn: 

  1. Calm: Calm is een app die zich richt op ontspanning en meditatie en bevat slaapverhalen, begeleide meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen en rustgevende muziek. 

  2. Headspace: Headspace ken je misschien al wel. Dit is een app die een breed assortiment aan meditatie-oefeningen biedt, inclusief gefocuste meditatie, slaapmeditatie en bewegingsmeditatie. Het biedt ook mini-meditaties voor drukke dagen. 

  3. Smiling Mind: Smiling Mind is een app die gratis mindfulness-meditatieoefeningen biedt voor verschillende leeftijdsgroepen. De app is ontworpen om mindfulness en meditatie toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren.  

Zoek naar flexibiliteit 


Als je in loondienst bent, moet je je houden aan de start- en eindtijd die je werkgever je oplegt. Stel dat je een contract van 40 uur hebt, maar je liever zelf bepaalt hoe je deze uren indeelt (én waar), kun je het beste voor een werkgever kiezen die flexibele werktijden- en locaties biedt. 

Het voordeel hiervan is dat je 's ochtends later kan starten en 's avonds een uurtje langer doorgaat, of die tijd op een andere dag inhaalt wanneer het beter uitkomt. Je kan dan bijvoorbeeld voor je werkdag begint gaan sporten of meer tijd nemen voor een rustig ontbijtje. Of als je eerder begonnen bent, wat eerder afspreken met een vriend(in) na werk. En als je ook de ruimte krijgt om zo nu en dan remote te werken, kun je je ouders ook nog eens een keertje zien (die dan lekkere koffietjes voor je zetten tussendoor en een bordje eten voor je klaarmaken 😉). Twee vliegen in één klap! 

Maak gebruik van je vakantiedagen 


Echt doen! Het nemen van vakantie is ontzettend belangrijk want je batterij moet opladen. Door gebruik te maken van je vakantiedagen neem je de tijd om te ontspannen en trek je jezelf even uit die gehaaste, dynamische bubbel. Een vakantie bied je ook vaak nieuwe inzichten en perspectieven, dus is het gezond om jezelf dit te gunnen. Probeer je werk echt volledig los te laten als je op vakantie bent, zodat je fris, energiek en geïnspireerd terugkomt.  

Plan leuke activiteiten én stel grenzen 


Kies voor activiteiten die je energie geven en die niet je energie vreten. Heb je van tevoren al ergens niet zo'n zin in of ben je moe, doe het dan niet. ‘Nee’ zeggen kan lastig zijn, maar geef gehoor aan je grenzen en luister goed naar wat je nodig hebt. We snappen het ‘fomo-gevoel’ ook als geen ander, we hebben het allemaal wel eens. Toch komt er wel weer een nieuw feestje dus mis je in de kern niet zoveel. En is het veel fijner als je je energiek blijft voelen. Dus: Ga dingen doen die je écht leuk vindt en waar je naar uitkijkt! 

Communiceer met je collega's en leidinggevende 


Ze zeggen het, maar het is ook echt waar: communicatie is key. Niet alleen in privésfeer, maar ook met je leidinggevende. Bespreek daarom met hem/haar wat je verwachtingen zijn. Heb het over de mogelijkheden voor flexibele werktijden of werklocaties (als dat er nog niet is) en maak daarbij duidelijke afspraken met je team of andere collega’s over je beschikbaarheid. 

Plan tijd voor jezelf in 


Geef jezelf ten slotte de tijd om tot rust te komen en te reflecteren op je eigen behoeften en doelen. Of dat nou met werk te maken heeft, met vrienden of dingen voor jezelf. Door dit regelmatig te doen, kan je jezelf beter leren kennen en de balans tussen werk en privé beter bewaren. Plan bijvoorbeeld regelmatig tijd in voor meditatie, een wandeling in de natuur of gewoon even helemaal lekker niets doen.
 
Als het goed is, kom je met onze tips een aardig stuk op weg om zelf de balans terug te vinden. Wil je weten wat we bij The Next Label doen om onze medewerkers gelukkig te houden? Lees dan hier onze andere blog ‘Mentale gezondheid: wat mag je van je werkgever verwachten?’ En als je nou benieuwd bent naar je carrièremogelijkheden bij The Next Label, neem dan eens vrijblijvend contact op! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur