Mentale gezondheid: wat mag je van je werkgever verwachten?

16 January 2023 - 3,5 min

Vandaag is het de derde maandag van het jaar. Beter bekend als ‘Blue Monday’, wat volgens onderzoek de meest deprimerende dag van het jaar is.

Waarom? Dat is ook ons onbekend, maar wel weten we dat dit de dag is waarop mentale gezondheid extra onder de aandacht wordt gebracht. En daar staan wij achter. Mentaal gezond zijn is belangrijk om een fijn leven te leiden en staat in direct verband met je fysieke gesteldheid. Dus als het één niet meewerkt, dan het andere ook niet. 

Daarom is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Zowel in je privéleven als werkleven. Hoe je de balans tussen werk (arbeidsomstandigheden) en je koppie goed houdt, lees je in deze blog. 

Stress en werkdruk 


Een te hoge werkdruk veroorzaakt stress. En te veel stress veroorzaakt mentale klachten. Toch werken we steeds harder, waardoor het percentage burn-outs onder (jong)volwassenen tegenwoordig hoger dan ooit is. Gelukkig is er een tegenreactie gaande: het aantal mensen dat bewust met hun work-life balance omgaat, wordt óók steeds groter. En vanuit de meeste werkgevers is dat bewustzijn er ook en wordt er ruimte voor vrijgemaakt.  

Hoe herken je stress op de werkvloer? 


Toch is er nog steeds te veel stress op de werkvloer, waardoor medewerkers uiteindelijk kunnen uitvallen. Stress op de werkvloer is te herkennen aan de volgende symptomen, die vaak in combinatie met elkaar zorgen voor mentale problemen: 

  • Minder concentratie  

  • Minder productiviteit 

  • Verstoorde band met collega's 

  • Afzondering  

  • Fysieke pijn 

  • Vermoeidheid en onrust 

  • Motivatieverlies  

Wat mag je van je werkgever verwachten? 


We stipten het al aan, maar je mag van je werkgever verwachten dat je arbeidsomstandigheden gunstig genoeg zijn om mentaal gezond te blijven. Spreekt voor zich ook; een mens functioneert niet binnen omstandigheden die mentaal (en fysiek) uitputtend zijn. Een veilige en fijne werkomgeving moet dus de basis zijn van je baan.  

Wat zijn de verplichtingen van werkgevers? 


De verplichtingen van werkgevers staan verzameld in het arbobeleid. Dit is opgesteld om werknemers veilig en gezond te laten werken en houdt het volgende in:  

  • Risico-inventarisatie en evaluatie: Hierbij worden de arbeidsrisico's in kaart gebracht en geëvalueerd, waarna er gericht maatregelen worden genomen om deze risico's te verminderen. 

  • Veiligheid, gezondheid en welzijn: Hierbij wordt gekeken naar de gezondheid van de werknemers en worden maatregelen genomen om deze te verbeteren. 

  • Opleiding en informatie: Hierbij worden de werknemers opgeleid en geïnformeerd over de gezondheid en veiligheid op de werkplek. 

  • Inspecties, controles en audits: Hierbij worden de arbeidsomstandigheden regelmatig gecontroleerd en geaudit om te zorgen dat alles veilig en gezond verloopt. 

  • Medische begeleiding: Hierbij worden de werknemers begeleid bij arbeidsgerelateerde ziekten en wordt er gekeken naar een oplossing. 


Wat zijn je rechten als werknemer? 


Als werknemer heb je verschillende rechten. We hebben ze hieronder voor je op een overzichtelijk rijtje gezet:  

  • Recht op een veilige en gezonde werkomgeving: Dit betekent dat je recht hebt op een werkomgeving waarin de arbeidsrisico's zijn beperkt tot een aanvaardbaar niveau. 

  • Recht op een minimumloon: Je hebt recht op een minimumloon dat per 1 januari 2023 vastgesteld is op € 1.934,40 per maand, voor 21-jarigen en ouder (bruto per maand, fulltime). 

  • Recht op vakantie: Je hebt recht op een verplichte vakantie van minimaal 20 werkdagen per kalenderjaar (bij ons zijn dit er 24!).  

  • Recht op verlof: Je hebt recht op verlof bij bijvoorbeeld ziekte, ouderschapsverlof of verlof voor het volgen van een opleiding. 

  • Recht op een arbeidsovereenkomst: Je hebt recht op een schriftelijke arbeidsovereenkomst waarin de voorwaarden van je werk zijn vastgelegd. 

  • Recht op privacy: Je hebt recht op bescherming van je privacy op de werkplek. 

  • Recht op gelijke behandeling: Je hebt recht op gelijke behandeling, ongeacht je geslacht, ras, seksuele geaardheid, godsdienst of geloof, leeftijd, gehandicapt of geboorteland. 

  • Recht op een eerlijke procedure bij ontslag: Je hebt recht op een eerlijke procedure als je ontslagen dreigt te worden, waarin je gehoord wordt en je jezelf kunt verdedigen.  


Houd er wel rekening mee dat de wetgeving kan veranderen met de tijd. En er kunnen ook afwijkingen zijn bij specifieke regelingen per bedrijf. 

Hoe behoud je de juiste work-life balance? 


Om in balans te zijn is het belangrijk dat je gezond eet, voldoende slaapt, beweegt, ontspant, je alcoholgebruik matigt en in een opgeruimde omgeving leeft. Dit kan als een hele hoop klinken om rekening mee te houden. Maar wist je dat het behouden van een goede work-life balance helemaal niet zo moeilijk is?  

Eigenlijk gaat het erom dat je gewoon af en toe een stapje terug doet en je prioriteiten op een rijtje zet. Probeer bijvoorbeeld elke dag een paar minuten vrij te maken voor jezelf, zodat je kunt ontspannen voor je weer aan de slag gaat. Ook kun je eens per week (of maand) een ‘digital detox’ doen, waarbij je je telefoon, computer en andere digitale apparaten een tijdje laat liggen. Zo voorkom je dat je altijd ‘aan’ staat en kun je echt even ontspannen en bijkomen. En niet te vergeten: probeer regelmatig iets leuks te doen buiten werktijd, zoals sporten (beweging is héél belangrijk voor je mentale gezondheid!), vrienden zien of gewoon lekker niks doen. Op die manier voorkom je dat je je werk altijd boven alles stelt en kun je in balans blijven.  

Heb je echt behoefte aan gerichte, professionele hulp? Dan is het goed dit aan te kaarten bij je leidinggevende, zodat hij/zij rekening kan houden met een eventueel aangepast werkschema. Maar hóé begin je een gesprek over zo'n kwetsbaar onderwerp? 

Hoe kun je effectief met je leidinggevende praten over dit onderwerp? 


Het kan voelen als een grote stap om zelf überhaupt je mentale klachten te erkennen. Laat staan dat je ze moet delen met een leidinggevende, die vaak wat verder van je afstaat. Wat je misschien helpt, is om te onthouden dat je menselijk bent en het nou eenmaal niet altijd super kan gaan. En dat je jezelf (en anderen) een enorme gunst doet door het bespreekbaar te maken. Daarnaast is een goede leidinggevende altijd bereid om je een luisterend oor te bieden en te ondersteunen.  

Dus, hoe pak je dit aan? Om het gesprek te starten, spreek je een tijdstip af waarop je in staat bent om rustig en ongestoord te praten. Tijdens het gesprek maak je duidelijk waarom je het gesprek wil voeren en waar je mentaal tegenaan loopt. Het is belangrijk om specifiek te zijn over je problemen en hoe ze invloed hebben op je werk. 

Zorg er ook voor dat je al een paar suggesties hebt klaarliggen voor eventuele hulp. Je leidinggevende zal hier misschien naar vragen. Denk aan: aangepaste werktijden, meer steun van je collega's of in contact komen met professionele hulp. Je leidinggevende weet dan goed wat jij nodig hebt en kan actie ondernemen.  

Wat doet The Next Label aan mentale gezondheid? 


Wij vinden het heel belangrijk dat onze medewerkers zowel mentaal als fysiek fit zijn. Daarom krijg je de ruimte om te sporten onder werktijd en hebben we een open, eerlijke cultuur. Bij ons gaat de begeleiding vanuit leidinggevenden en HR soms verder dan slechts carrière. Als het nodig is, bieden zij ook steun wanneer iemand extra hulp nodig heeft in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. De lijnen zijn kort, daarom is het makkelijker om aan de bel te trekken en is hulp snel binnen handbereik.  

Daarnaast werken we samen met YourCampus, een platform dat onze medewerkers extra benefits geeft boven op hun standaard arbeidsvoorwaarden. Hoe dat werkt? Zij krijgen maandelijks een budget van €15 om vrij te besteden aan alles dat de YourCampus app te bieden heeft. Sport, eten, wellness, hobby's, cursussen en mindfullness... de keuze is enorm. Dit alles kan al veel doen voor iemands mentale welzijn. 

Ook bieden we onze medewerkers professionele hulp voor het mentale welzijn via onze samenwerking met OpenUp. Dit geeft hen anonieme en laagdrempelige toegang tot een erkende psycholoog, groepssessies, blogs en masterclasses op elk gewenst moment. De stap zetten om zelfstandig hulp te zoeken gaat vaak niet zo makkelijk. Er komt toch vaak schaamte bij kijken of twijfel. Dat willen wij graag doorbreken, want mentale gezondheid is prioriteit nummer 1.  
Vond je dit een nuttige blog en ben je benieuwd naar wat wij nog meer in huis hebben? Klik dan hier om onze andere blogs te lezen, vol handige informatie over carrière, bedrijfscultuur, solliciteren en meer. 

Lijkt het je misschien tof om óók onderdeel te worden van The Next Label en je talent bij ons te laten bloeien? Check hier onze vacatures, daar zit vast iets voor jou tussen! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur