Deze 3 competenties heb je nodig als je wil starten met een baan in sales!

31 October 2022 - 2 min reading time

Ben jij uit het juiste hout gesneden voor een salesbaan?

Je weet het na het lezen van deze blog waarin we bespreken welke drie competenties een baan in sales niet alleen makkelijker, maar ook leuker maken. We focussen op skills die je niet zomaar kan aanleren en waarmee je écht een streepje voor hebt als je er al over beschikt. Benieuwd welke dit zijn? Scroll dan verder! 

Wat zijn competenties? 


Goed, stapje terug. Niet iedereen weet zo 1,2,3 wat competenties precies zijn. Ze worden nog vaak verward met vaardigheden, maar die leer je jezelf aan. Daar zit 'm het verschil! Competenties worden vaak gebruikt om je karakter aan te tonen en kunnen een goed beeld vormen van hoe jij in een bepaalde (werk)situatie reageert. Het is handig om te weten wat jouw competenties zijn, omdat hiernaar kan worden gevraagd tijdens een sollicitatie bijvoorbeeld. Vind je het lastig om deze voor jezelf in kaart te brengen? Geen zorgen, als je doorleest weet je hoe je ze zelf kunt ontdekken.  

Welke competenties heb je nodig voor een salesbaan? 


Bij mensen met sales competenties wordt er snel gedacht aan snelle ‘Wolf of Wallstreet’-types. Dit is niet altijd zo! Het kunnen namelijk net zo goed mensen zijn die uit de horeca komen, een commerciële studie hebben gedaan of juist introvert zijn. Ze hebben één gemene deler en dat zijn hun competenties, namelijk: inlevings- en aanpassingsvermogen, ondernemersgeest en doorzettingsvermogen. Onze Consultants vertellen je over de competentie die bij hen het sterkst aanwezig is:  

Inlevings- en aanpassingsvermogen – Fleur  


"Ik heb van jongs af aan al mijn inlevings- en aanpassingsvermogen leren ontwikkelen. Ik ben veel verhuisd in mijn leven. Zowel binnen Nederland als erbuiten. Als kind leer je al vanaf een jonge leeftijd om nieuwe vriendjes te maken, je plekje vinden op een nieuwe school of in een nieuwe buurt. In mijn eerste leidinggevende rol kon ik dit inlevingsvermogen inzetten om een band te creëren met de mensen uit mijn team en om goed om te gaan met de verschillende persoonlijkheden binnen een groep. In mijn rol als Recruitment Teamlead komt dit ook volledig tot z’n recht. Binnen onze werkwijze bij Buro5 staat klanttevredenheid altijd centraal. In deze rol ben je eigenlijk de interne/externe recruiter. Het is belangrijk dat je de dynamiek binnen een organisatie doorhebt en eigen maakt, dat je de “office politics” snel begrijpt maar ook je kritisch adviserende rol pakt wanneer nodig. Daarin is de ene organisatie de ander niet. De ene organisatie bestaat al geruime tijd en alles is er tot in de puntjes geregeld, de ander begint net en wilt samen op ontdekkingstocht. Dit vraagt elke dag weer wat anders van je als persoon. Iets waar inlevingsvermogen dus constant aan te pas komt!” - Fleur, Teamlead Buro5 

Ondernemersgeest - Bas 


“Vóór mijn huidige commerciële functie was de competentie ondernemerschap voornamelijk te merken tijdens mijn studie Bedrijfskunde. Ik heb toen een minor ondernemerschap gevolgd. Gedurende een periode van een half jaar heb ik samen met twee medestudenten een onderneming opgericht. Dat was een behoorlijke sprong in het diepe, aangezien je voor veel verschillende uitdagingen komt te staan. Je hebt voortdurend contact met diverse stakeholders en bent zelf verantwoordelijk voor het succes van de onderneming. Nu in mijn huidige rol binnen Cooder merk ik dat dit zeker een voordeel is. Bij Cooder ben je de ondernemer in je eigen markt. In mijn rol als Business Consultant ben ik verantwoordelijk voor tientallen klanten, die ik allemaal naar tevredenheid wil bedienen met onze service. Je werkt hier met veel verschillende mensen die allemaal een bepaald doel hebben; het laten groeien van de organisatie. Iedere klant heeft zijn eigen wensen en eisen qua contact, intensiviteit van samenwerking en verwachtingen. Je bent als Consultant verantwoordelijk om hierop in te spelen, om de successen te behalen en de klanten tevreden te maken.” - Bas, Senior Business Consultant Cooder  

Doorzettingsvermogen - Rick 


“Doorzettingsvermogen gebruik ik vooral wanneer ik last heb van tegenslagen. Voorbeelden hiervan zijn het niet halen van een tentamen of achterstaan tijdens een voetbalwedstrijd. Als dit gebeurt, geef ik alles om tóch nog te winnen of om die herkansing te halen. Op de salesvloer gebruik ik dit in mijn rol als Business Consultant nog meer, omdat je vaak met (kleine) tegenslagen te maken hebt. Zoals kandidaten die toch kiezen voor een organisatie die niet via jou is of een organisatie die toch niet wil samenwerken. Door daar dan niet te lang mee te blijven zitten maar doorzettingsvermogen te tonen, zorg je ervoor dat dit werk je nóg gemotiveerder maakt! Door te blijven doorzetten merk ik dat ik daardoor wel meer deals sluit en zo zorg voor tevreden klanten en kandidaten.” - Rick, Business Consultant Cooder  

Wil je lezen wat deze drie competenties in de basis inhouden? Download hier onze twopager! 

Hoe ontdek je je competenties? 


Om jouw competenties zelf te ontdekken kun je verschillende testen doen. Gelukkig zijn deze gewoon online te vinden en vaak ook gratis! 

123test.nl 


Deze test is laagdrempelig en snel. Je begint met een competentielijst waarop je competenties aanklikt waarvan je weet dat je ze hebt. Vervolgens kies je uit een steeds kleiner wordende lijst de competenties waarmee jij je het meest identificeert. Uiteindelijk blijft er een analyse over en heb je een beknopt competentielijstje over. Overzichtelijk en handig, dus. 

Testcentrum Groei 


Eerst vul je je leeftijd, geslacht en opleidingsniveau in om vervolgens door te klikken naar de test. Geen zorgen, deze test is zonder registratie en je krijgt direct je uitslag. Het bestaat uit uiteenlopende stellingen zodat er echt goed wordt achterhaald waar je talenten liggen. Alles beantwoord? Dan krijg je je resultaat te zien. 

The Job Matcher 


Net als de test van Testcentrum Groei, vul je eerst kort wat gegevens van jezelf in. Wederom geen zorgen maken, want je zit ook bij deze test nergens aan vast achteraf. Daarna krijg je telkens een meerkeuzevraag met drie antwoordopties, welke je beantwoordt in de volgorde van wat jij belangrijk vindt. Daarna krijg je je resultaat. Easy does it! 
Wil je meer lezen over competenties in de sales en/of handvatten krijgen bij het vinden van je ideale baan? Download dan hier ons whitepaper of bel ons vrijblijvend op! Liever werken in de sales? Bekijk hier onze vacatures!

 

 

 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur