De top vijf beste nummers om te luisteren op het werk

04 January 2022 - 2 min reading time

Muziek luisteren tijdens het werken. Wij kunnen het je zeker aanraden! En waarom?

Omdat het niet alleen je humeur verbetert, maar ook je productiviteit, focus en motivatie sterk opkrikt. Normaal gesproken, als we niet thuiswerken, staat er altijd muziek aan op de werkvloer of luisteren we individueel door oortjes (wanneer er een lijst opstaat die niet iederéén even opbeurend vindt 😉). Luister jij al naar je favoriete tunes als je even lekker wilt doorpakken? Wij hebben onze vijf favorieten voor je op een rijtje gezet, per taaksoort, zodat je nóg meer uit je werkzaamheden haalt in dit nieuwe jaar! 

1. Focus: High Hopes – Panic! At The Disco 


Niet alleen is dit een lekker opzwepend nummertje, het zorgt er ook voor dat je nieuwe zin krijgt om dingen aan te pakken. Tenminste, wij waren het daar collectief over eens. En vooral voor bij het doen van repetitieve taken waar je écht even geen afleiding bij kunt gebruiken, zoals het beantwoorden van tientallen e-mails, is dit dé muzikale topper die je er doorheen sleept. De snelle klanken en toonladders in dit nummer noem je majeur, en deze geven je productiviteit een enorme boost. Je hersenen maken namelijk stofjes aan als noradrenaline en serotonine, die vervolgens in je hersenstam terecht komen en deze als het ware ‘aanzetten’. Dat zorgt ervoor dat jij je goed kunt concentreren. Dus, wanneer jij je moet afsluiten van het gekwebbel van je collega’s en je je concentratie nodig hebt, doe je jouw oortjes in en shoot for the stars, zoals de band zingt in dit lied!  

2. Creativiteit: Wild Horses – The Rolling Stones 


Voor het doen van creatieve taken kun je het best luisteren naar emotionele rock- of popmuziek. Wild Horses is daarin een echte klassieker en zorgt ervoor dat jij jouw ‘eureka-momentje’ sneller krijgt. Waarom? Omdat je brein in een alfa-toestand terecht komt tijdens het luisteren van dit soort muziek, met 50 tot 80 beats per minuut. Dit betekent dat je hersenen vertragen, en dat dit jou ontspannen maakt. Hierdoor krijgen je verbeelding en intuïtie meer ruimte om zich te ontpoppen, oftewel: je wordt er creatiever door. 

3. Knallen: Say Something – Zac Samuel Remix  


De fik erin! Zit je tegen een deadline aan te hikken die je écht wilt afronden? Dan heeft het weinig zin om naar Adele te luisteren want dat zal je alleen maar relaxter maken: ‘Hello’, motivatie? Dus zet jezelf even in de turbomodus met een knallertje van een lied. Wij kozen voor Say Something, maar dan wel de Zac Samuel Remix. Je mag dan misschien niet meer naar de club om helemaal uit je dak te gaan, maar dat betekent niet dat je dan maar duf achter je computer moet zitten terwijl je aan je deadline werkt. Dit soort muziek is wat heftiger (voor een normale werkdag dan, niet voor je feestje) maar het zorgt er wel voor dat je je hersenen scherp houdt en opzweept om aan het werk te gaan.  

4. Iets nieuws leren: alles wat klassiek is 


Ja, je leest het goed: er wordt hier niet één nummer uitgelicht, maar een heel genre. Van Vivaldi tot aan Bach, klassieke muziek is perfect voor tijdens het studeren. Of voor wanneer je nieuwe werkzaamheden onder de knie wilt krijgen (eerste dag? Lees dan deze blog!). De reden hierachter, is dat klassieke muziek geen tekst bevat en je hersenen dus niet afleiden. Want je gaat tóch onbewust automatisch focussen op wat er gezongen wordt, zelfs al is het achtergrondmuziek. Een tweede reden is dat klassieke muziek bekend staat als kalmerend en ontspannend, daarom wordt het altijd gedraaid in wellness-centra. Bouw jij een spa van je thuiswerkplek?  

5. Ontspanning: Happiness –  Jonathan Jeremiah (Morgan Geist’s Port Authority Remix) 


Het nummer begint zelfs met zeegeluiden. Hoe ontspannen wil je het hebben? Deze is ideaal voor aan het eind van je werkdag. Want na al die inspanning en hard werken, moet je natuurlijk ook even bijkomen voordat je een nieuwe dag begint. Dus, zet lekker een kopje thee of koffie en zak weg op de bank met dit lied op de achtergrond. Zen!  

 
Goed, nu heb jij alle handvatten om dit nieuwe jaar met frisse moed voort te zetten. Wat muziek betreft zit je in ieder geval steady! Lijkt het jou wel wat om erachter te komen hoe het er bij ons, naast de muziek die we luisteren, aan toe gaat op kantoor? Bekijk dan hier onze vacatures 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur