Zo haal je het meeste uit jouw LinkedInprofiel

15 September 2020 - 3 min reading time

Je bent op zoek naar die nieuwe killer-job en in principe hoeft dat niet lang te duren. Met wat eigen inzet, een beetje hulp van een recruiter en het slim inzetten van je tools zit je in no-time helemaal op je plek bij een nieuwe, leuke job.

In 5 stappen opvallen op LinkedIn: van LinkedIn headlines tot werkervaring


Misschien heb je jouw cv al in een relevant, nieuw jasje gestoken en je netwerk laten weten dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging. LinkedIn kun je bij de zoektocht naar een nieuwe job natuurlijk niet vergeten. Heb je bij het upgraden van je profiel nog een duwtje in de goede richting nodig? Dan helpen we je op weg! Met deze 5 stappen zet je LinkedIn naar je eigen hand.

Stap 1: LinkedIn profielfoto


Deze stap is wellicht wat voor de hand liggend, maar je profielfoto is een belangrijk onderdeel van je profiel en vaak het eerste waar recruiters of potentiële werkgevers naar kijken. Het is de eerste indruk die iemand van je krijgt 

Maak een professionele foto waarbij je in de camera kijkt. Te jolige, onscherpe- of groepsfoto’s kun je beter vermijden. Maak een foto met een kwalitatieve camera, zorg voor goede verlichting en kijk in de lens van de camera. Een foto waarbij je in de camera kijkt, zorgt ervoor dat de ogen van een recruiter sneller naar jouw foto worden getrokken, en dus naar jouw profiel. Het is een stukje psychologie, waarbij oogcontact een persoon sneller aantrekt. 

Stap 2: LinkedIn headlines en omschrijving


Een pakkende headline of koptitel is best lastig, maar als je het goed doet dan val je direct op. Wat allereerst handig is om te benoemen, is dat je op zoek bent naar een nieuwe job en dat je beschikbaar bent. Zet in de headline naar welke functie of branche je voorkeur uitgaat. Zo is er in één oogopslag duidelijk waar je naar op zoek bent.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome, dus laat vooral je creativiteit de vrije loop. Benieuwd naar een aantal voorbeelden?

  • Accountmanager | Sales | Relatiebeheer| 5+ jr ervaring | Beschikbaar

  • Commercieel, oplossingsgericht, klantvriendelijk. Sales Representive. Per direct beschikbaar

  • Recruiter open voor een nieuwe uitdaging | Beschikbaar per januari

  • Beschikbaar: Accountmanager | Sales | Relatiebeheer – Per direct


Wanneer je headline klaarstaat, is het tijd om te kijken naar de omschrijving van je profiel. Let er hierbij op dat je de tekst niet te lang maakt. Een recruiter heeft niet de tijd om jouw tekst uitgebreid te lezen. Een beknopt en inhoudelijk stuk tekst zorgt voor overtuiging. In dit geval geldt dus: less is more! Je hoeft niet alles in twee zinnen te proppen, maar probeer ook niet veel meer dan 150 woorden te gebruiken. Geef hierin aan wat jouw skills en sterke kanten zijn. Geef ook aan waar je naar op zoek bent of wat je ambities zijn.

Stap 3: Het aanvullen van ervaring en skills 


Jouw LinkedInprofiel is lastiger te vinden als je niet de juiste ervaring en skills aan je profiel hebt toegevoegd. Daarnaast is het voor een Corporate Recruiter zonder deze relevante informatie een stuk lastiger om te besluiten of je een goede match bent voor het bedrijf. Vul je account dus aan met relevante werkervaringen, opleidingen, certificaten evaardigheden. Wil jij je profiel nóg completer maken? Vraag dan aan je netwerk of zij vaardigheden willen onderschrijven, of nog beter: een aanbeveling willen schrijven op jouw LinkedInprofiel 

 

Stap 4: Maak gebruik van groepen en wees actief  


Je profiel is nu compleet. Hoe zorg je dan dat je opvalt binnen LinkedIn en de juiste job vindt? Door actief gebruik te maken van de features die LinkedIn je biedt. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van vacatures op LinkedIn en kunt daarnaast via de bedrijfspagina informatie winnen over je potentiële werkgever.

Een andere manier om die leuke job in de wacht te slepen, is door gebruik te maken van LinkedIngroepen. Meld je aan bij een aantal relevante groepen die binnen jouw sector vallen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een baan in de sales? Dan kun je hier simpelweg naar zoeken in de LinkedIn zoekbalk. Zo vind je relevante groepen die tips geven over functies in jouw branche, maar er zijn hier ook genoeg werkgevers te vinden die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een salesprofessional. Plaats in deze LinkedIngroepen een bericht om te laten weten dat je beschikbaar bent en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Met een beetje geluk heb je de volgende dag nog een sollicitatiegesprek. ;) 

Stap 5: Laat LinkedIn voor je werken 


Zet je netwerk in

LinkedIn is een platform waar je ongegeneerd je prestaties en mijlpalen mag delen, maar het is ook een platform waar jij je netwerk kan inzetten om werkgerelateerde informatie in te winnen of om te sparren over de volgende stap in jouw carrièreMaak dus een bericht op om met je netwerk te delen. Geef aan dat je op zoek bent naar een nieuwe job, waar je precies naar op zoek bent en vraag of jouw netwerk jou hierbij kan helpen.  

Tip: vul je post aan met een afbeelding van jezelf of een afbeelding van hetgeen waar je naar op zoek bent. Afbeeldingen vallen namelijk meer op in de tijdlijn dan enkel tekst!  

Profiel op open zetten

Ook recruiters maken actief gebruik van LinkedIn. Speel daarop in en zet je profiel op 'open'. Zo maak je aan recruiters (en als je wilt aan je netwerk) kenbaar dat je op zoek bent naar die nieuwe job! Je krijgt gegarandeerd berichtjes binnen. Hoe zet jij je LinkedInprofiel op 'open'? Ga naar je persoonlijke profiel, klik op ‘profiel onderdeel toevoegen’, klik op ‘introductie’ en vervolgens op ‘Op zoek naar een nieuwe baan?’. Hier kun je vervolgens aangeven naar wat voor soort functietitels je op zoek bent.

Ben je aan het rondkijken en heb je geen zin om dit aan de grote klok te hangen zodat je huidige werkgever hierachter komt? Dan heb je hier ook de mogelijkheid om aan te klikken wie er allemaal kan zien dat je beschikbaar bent. Met behulp van filters probeert LinkedIn zoveel mogelijk te voorkomen dat je werkgever daar iets van merkt. Er staat overigens wel in de kleine lettertjes dat ze dit niet volledig kunnen garanderen. 
Ben jij op zoek naar een nieuwe job of wellicht nieuwsgierig naar wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan een kijkje bij onze vacatures of neem contact met ons op via de onderstaande button!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur