Wat wij leerden van sportspreker Gerd-Jan Poortman

11 January 2020 - 2,5 min reading time

Een praatje met die ene collega, een snel overleg met de ander, even je klant bellen om elkaar te updaten of uitgebreid een kandidaat te kwalificeren…

Bij The Next Label staan we de hele dag in contact met anderen. Hierbij is de manier van communicatie erg belangrijk, juist omdat we met zoveel verschillende mensen en situaties te maken hebben. Vragen zoals ‘Hoe communiceer je met tegenslag?’ of ‘Hoe communiceer je met iemand uit een hele andere cultuur?’ spelen hierbij een rol. Gerd-Jan Poortman kwam bij ons langs op kantoor om zijn ervaring te delen en ons wat tips & tricks te geven!

Wie is Gerd-Jan Poortman?


Gerd-Jan is één van de bekendste professionele zeilers van Nederland. Hij zeilt al heel zijn leven en de laatste zeventien jaar op het hoogste niveau van de wereld. Zo is hij drie keer wereldkampioen geworden en zeilde hij drie keer rond de wereld met de Volvo Ocean Race. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Deze zeventien jaar topsport heeft hem dan ook veel leerzame ervaringen opgeleverd die hij nu graag deelt met anderen. Anderen zoals wij! Hij vertelde ons over zijn hoogtepunten en tegenslagen en hoe teamwork daar een rol in speelde. Hij gaf ons een kijkje in het werken in teams met topsporters uit de hele wereld en liet indrukwekkende beelden zien over zijn zeilervaringen in de meest zware omstandigheden die je kunt bedenken. Een inspiratiebron voor ons om de volgende dag weer met een positieve mind-set aan de bak te gaan! 

Jijzelf als belangrijkste schakel


Gerd-Jan is ervan overtuigd dat de beste teamprestaties komen door het individu centraal te stellen. Het begint tenslotte allemaal bij jezelf. Hoeveel heb jij er zelf voor over om een grote prestatie neer te zetten? Wat maakt je tot wie je nu bent? En wat zijn je ervaringen uit het verleden? 
Je bent zelf altijd de belangrijkste speler tijdens de wedstrijd. 
Gerd-Jan Poortman
Bovenstaande quote is een gedachtegang die bij velen van ons sterk bleef hangen na de presentatie van Gerd-Jan. Hij maakte ons er ook van bewust dat je het altijd eerst bij jezelf moet zoeken, voordat je anderen de schuld geeft bij tegenslag. Dit is voor ons herkenbaar omdat je in de sales natuurlijk ook niet alleen maar successen behaald, maar waar je wel altijd de kracht moet vinden om dan weer te presteren. 
visual

De techniek: forming, storming, norming en performing


Forming

Om te beginnen creëer je teamgevoel door te investeren in elkaar. Zo ging het team, voordat ze aan de voorbereidingen van een zeilwedstrijd begonnen, eerst een hele dag met elkaar zitten. Ieder teamlid gaf aan wat zijn beste en slechtste teamervaring was. Hierdoor ontdek je iemands drijfveren. Vervolgens keken ze naar de kernwaarden. Welke kernwaarden vindt het desbetreffende team belangrijk? Door hier samen met je team achter te komen, creëer je een teamgevoel waar je altijd op terug kan vallen en waardoor je dus het beste uit een team kan halen. 

Storming en norming

Als het teamgevoel er eenmaal is, betekent het niet dat er nooit conflicten ontstaan en je direct een high performance kan neerzetten. Daarom is het belangrijk om ook terug te blikken, meningen te uiten en verbeterpunten aan te dragen, zodat je elkaar en het team continu kan blijven verbeteren. Hierdoor haal je het beste uit elkaar, weet je precies wie waar goed in is en kunnen taken beter verdeeld worden. 

Performing

Tot slot is het tijd om echt te presteren met een volwassen en zelfstandig team! Door bovenstaande stappen te volgen zal je merken dat er een open cultuur heerst, waarin feedback zakelijk opgepakt kan worden en de allerbeste prestaties worden neergezet. 

Wat nemen wij mee in ons werk?


Net als elke topsporter zoals Gerd-Jan Poortman en ieder ander bedrijf, streven wij ernaar het beste uit onszelf te halen binnen een team. Soms vergeet je dat je sommige issues zelf creëert of dat je daar zelf aan bij hebt gedragen. Door het verhaal van Gerd-Jan is dit besef weer versterkt. Ook de manier van het creëren van een hecht team werd goed opgepakt binnen The Next Label.
Wij gaan met ons team zitten en kijken wat iemand zijn beste en slechtste teamervaring is. We zijn benieuwd wat dit met het team doet! 
Paul Bruinsma, Teamlead
Geloof jij er ook in dat alles bij jezelf begint, maar je tegelijkertijd optimaal moet samenwerken om de grootste doelen te kunnen bereiken? Deze gedachtegang passen we graag toe in ons werk, en daar kun jij deel van uitmaken! Getriggerd? Neem eens een kijkje bij onze openstaande vacatures of neem contact op metMichelle of Britt!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur