Smalltalk bij het koffiezetapparaat: Zo maak je er iets leuks van

05 February 2024 - 2,5 min

Sommigen vinden het maar ongemakkelijk, anderen leven er helemaal van op: smalltalk bij het koffiezetapparaat op werk.

En jij? Ben jij die ene collega die iedereen ‘s ochtends naar zijn of haar weekend vraagt bij het eerste kopje koffie? Of houd je er meer van om rustig op te starten en gedurende de dag ook wat meer in je eigen space te blijven? 

Wat het ook is, in deze blog gaan we je vertellen hoe je smalltalk minder awkward en een stuk leuker maakt!
 

1. Toon oprechte interesse 


Als jij ongemakkelijk wordt van smalltalk, dan komt dat doordat het vaak geforceerd wordt. Je voelt dat je wel iets móét zeggen, als je je collega tegenkomt op de werkvloer of tegelijkertijd een kop koffie wil zetten. Dat maakt het gesprek er echt niet beter op. 

Om het korte gesprekje minder geforceerd te maken kun je vragen stellen die niet direct met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden. Open vragen moedigen aan om meer te delen en geven de mogelijkheid tot een nét wat dieper gesprek dan “gedver, regent het nou alweer?” Vraag bijvoorbeeld naar de verjaardag van zijn/haar vader van afgelopen week of naar hoe het gaat met de nieuwe puppy. Kortom, blijf een beetje up-to-date van het privéleven van je collega's (tot zover) en stel daar vragen over. 

2. Gedeelde ervaringen bespreken 


Hebben jullie een leuk bedrijfsuitje gehad of een gedeelde hobby? Praat daar dan over. Stel dat jij een mooie reis naar Indonesië gemaakt hebt en daar gedoken hebt in de zee, en je collega heeft toevallig óók eens gedoken... dan hebben we meteen een raakvlak! 

Het is wel een beetje random als je je collega koffie ziet zetten en jij erheen loopt en zegt: Hey, vind jij duiken ook zo leuk? Maar wel kan je beginnen met koetjes en kalfjes, door het vervolgens om te zetten naar een gesprek met wat meer diepgang. 

3. Actuele gebeurtenissen 


Altijd interessant om het met je collega’s te hebben over actuele gebeurtenissen en onderwerpen die de maatschappij op het moment bezighouden. Maar ga het niet hebben over politiek of tijdens de verkiezingen aan collega's vragen wat ze gaan stemmen, want dat kan gevoelig liggen. Soms kan het heel boeiend zijn om dat juist wel te doen wanneer standpunten ver uit elkaar liggen, maar op de werkvloer houd je de sfeer het liefst gemoedelijk.  

4. Complimenteer je collega 


Komt je collega aangelopen en valt het op dat hij of zij iets nieuws draagt of naar de kapper is geweest? Zeg daar dan wat leuks over. Eerlijk is eerlijk – jij houdt ook vast van complimentjes en weet dat het je dag kan maken als je er een (of meerdere!) ontvangt. De mens houdt ervan om gevleid te worden en te horen dat ze er leuk uitzien of iets goed doen. Dus, gun je collega een goed gevoel over zichzelf en dat stukje extra goedkeuring over zijn/haar kapselkeuze! 

5. Anekdotes  


Heb je iets leuks, grappigs, of misschien juist raars meegemaakt, deel dat. Het koffiezetapparaat is daar de ideale plek voor. Je moet toch wachten tot je kopje vol is, of tot je fancy oatmilk-supercrunch-toverstaf-hazelnoot latte voldoende is opgeschuimd. En ja, jouw anekdote mag best uit de lucht komen vallen. “Wow, wat ik laatst meemaakte... moet je horen” - that does the trick.  
Nu heb je genoeg suggesties om je rondje koffiehalen een stuk gezelliger te maken en je collega's nét iets beter te leren kennen. Maar wees gewaarschuwd: het kan er wel eens zo gezellig worden dat je werkzaamheden eronder lijden. We garanderen geen productiviteit met onze tips 😉. Benieuwd naar hoe het eraan toe gaat bij The Next Label op kantoor? Bekijk onze vacatures en kom het zelf ontdekken! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur