Hoe ga je om met white lies op de werkvloer?

20 November 2023 - 2 min

De meeste van ons hebben het wel eens meegemaakt...

Die ongemakkelijke situatie op het werk waarin je jezelf afvraagt: “Moet ik hier de waarheid vertellen of gooi ik er een wit leugentje tegenaan? Welkom bij de wereld van de ‘white lies’ op de werkvloer, waar eerlijkheid en kantoorgedrag elkaar ontmoeten. 

Wat zijn white lies? 


White lies zijn kleine onschuldige leugentjes die we vertellen om geen problemen te veroorzaken. Denk aan zeggen dat je die onflatteuze spreadsheet hebt ontvangen, terwijl je eigenlijk net een halfuur naar kattenfilmpjes hebt zitten staren.  

Waarom doen we dit? Omdat we menselijk zijn en soms is het gewoon makkelijker om de waarheid wat op te poetsen, dan om jezelf of iemand anders de dupe te laten worden van eerlijkheid.  

De keerzijde van white lies 


Maar! Dat gaat niet altijd zonder consequenties. Ja, het vertellen van een white lie vermijdt misschien een ongemakkelijke confrontatie en houdt de sfeer op kantoor positief, maar laten we niet vergeten dat het ook een tikkende tijdbom kan zijn. 

Op korte termijn is het een prima oplossing, maar op lange termijn niet. Het kan namelijk vertrouwen en transparantie ondermijnen. En hey, we willen geen werkplek vol met wantrouwige collega’s, toch? 

Hoe ga je om met white lies? 


Ten eerste, wees je bewust van waarom je die leugentjes vertelt. Is het om iemand te sparen of omdat je geen zin hebt in gezeur? Begrijpen waarom je het doet, is de eerste stap naar eerlijkheid. 

Ten tweede, werk aan je communicatieskills. We snappen dat je geen toekomstige TED-spreker hoeft te zijn, maar een beetje duidelijkheid kan wonderen doen. Gebruik daarom geen ingewikkelde kantoortaal en wees to the point zonder bot te zijn.  

Het is oké om zo nu en dan de waarheid te spreken, zelfs als het ongemakkelijk is. Want laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal volwassenen hier! 
Dus, omarm de white lies met voorzichtigheid. We begrijpen dat manoeuvreren binnen je eerste baan soms wennen kan zijn en al helemaal als je de ‘kantoorregels’ nog niet echt kent. Gelukkig weet je nu dat je met een vleugje transparantie en humor een heel eind komt. Succes! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur