Hoe ga je om met (veel) nieuwe collega's?

12 September 2023 - 2 min

Als je al langere tijd ergens werkt, herken je dit vast: de in- en uitstroom van nieuwe collega's.

Met name bij start- en scale-ups, waar snellere groei het grootste doel is, kom je dit tegen. Nieuwe gezichten op de werkvloer zijn natuurlijk hartstikke leuk en zorgen voor dynamiek, maar ze kunnen ook voor onrust zorgen, vooral als er ineens een grotere groep nieuwe collega's tegelijk start. Heb jij hier soms last van? Dan is deze blog interessant voor je, want wij vertellen je hoe je omgaat met (veel) nieuwe collega's en hoe je het overzicht bewaart!  

Stel je toegankelijk op


Voor jou kan het aanvoelen als veel, maar voor je nieuwe collega(‘s) is het véél spannender om ergens nieuw te beginnen. Jij kent het reilen en zeilen van de organisatie al en bent goed ingewerkt – zij niet. Alles is nieuw voor hen. Wat had jij graag gewild als je in hun schoenen stond? Precies! Een warm welkom en een helpende hand tijdens je eerste weken, of zelfs maanden. Zorg ervoor dat je je toegankelijk opstelt, maak duidelijk dat je vragen graag beantwoordt en wil helpen waar nodig. Maak gezellig een praatje en leer ze kennen. Dat is voor iedereen beter en is ook van belang voor jullie toekomstige samenwerking. 

Ga samen lunchen


Je lunchpauze is heilig: dan heb je even een momentje voor jou, jezelf en je bammetje met kaas. Soms heb je niet zo'n zin om je dan heel sociaal op te stellen, maar je begrijpt vast dat dit vreemd overkomt op je nieuwe collega(‘s). Ook hier: zet jezelf in zijn/haar schoenen. Niemand wil alleen zitten tijdens de lunch, al helemaal niet als je ergens nieuw bent en nog niemand goed kent. Schuif daarom aan bij de nieuweling(en) of vraag of hij/zij bij jou en je groepje komt zitten. Deze persoon zal je direct aardig vinden en zich sneller op zijn/haar gemak voelen. Je wilt juist degene zijn die mensen een goed en welkom gevoel geeft, toch? 

Stel vragen waardoor je iemand goed leert kennen


De kunst van het converseren. Als je iemand nog helemaal niet kent, hoe zorg je er dan voor dat dit verandert? Door te beginnen over koetjes en kalfjes, het gebruikelijke "waar kom je vandaan en wat doe je in je vrije tijd", maar laat dit overgaan in een diepgaander gesprek. En dat is waar het interessant wordt. Dit doe je door dóór te vragen op antwoorden die iemand geeft. Niet alleen breng je dan structuur in het gesprek maar je laat ook interesse zien én maakt het gesprek 10x leuker dan het saaie gebruikelijke.  

Welke vragen stel je om een gesprek interessant te maken?


Wij hebben de koppen bij elkaar gestoken om een lijstje te maken met vragen waarmee je een gesprek een interessante wending geeft. Vragen die je niet dagelijks krijgt! Zie hieronder onze selectie: 

  1. Wat was je favoriete vakantie ooit? 

  2. Wat zou je doen als je nog maar 1 dag te leven hebt? 

  3. Wat is het meest avontuurlijke wat je ooit hebt gedaan, of zou willen doen? 

  4. Welk boek, film of muziekalbum heeft een grote invloed op je leven gehad en waarom? 

  5. Met welk beroemd persoon, dood of levend, zou jij eens koffie willen drinken en waarom? 

  6. Wat is de meest waardevolle les die je geleerd hebt van een fout of mislukking in je leven? 

  7. Hoe denk je dat anderen jou zien?  


En ga zo maar door... 

Betrek je nieuwe collega bij sociale activiteiten


Heb je bepaalde tradities of routinedingetjes op werk met je collega's, zoals elke donderdag padellen in de pauze of op vrijdag altijd lekkere broodjes bestellen? Betrek je nieuwe collega('s) hierbij en vraag of ze mee willen doen. Zo voelen zij zich sneller onderdeel van the crew en leer je elkaar ook buiten het werk om kennen!  

Geef het tijd


Wil het nog niet helemaal lukken met contact leggen? Geef het wat tijd; Rome is ook niet in één dag gebouwd. Heb je VrijMiBo's op het werk? Misschien lukt het je beter om contact te maken met een biertje in de hand omdat de sfeer dan wat losser is. Ook helemaal prima. Dit geldt andersom ook zo: als jouw nieuwe collega introvert is en niet zomaar op iedereen afstapt, moet je diegene ook de tijd geven om los te komen en zichzelf te zijn. Schrijf iemand dus niet meteen af en houd je vooroordelen thuis.  
Zeg, ben jij er klaar voor om je nieuwe collega('s) een warm welkom te geven en je mooiste glimlach op te zetten als zij het kantoor binnenlopen? Wij denken van wel. Anders lees je deze blog nóg een keertje goed door 😉.  

Ben jij op zoek naar ander werk en misschien zelf wel degene die binnenkort als ‘de nieuwe’ een kantoor binnenloopt? Misschien wel de onze... Om eens vrijblijvend te sparren, neem je hier contact met ons op! 

 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur