Hoe ga je om met een afwijzing?

06 April 2021 - 3,5 min reading time

Hoe moet je omgaan met een afwijzing na je sollicitatie? Afgewezen worden is nooit leuk. Het voelt vaak als een afwijzing van jou als persoon. Hoe kan je hier dan het beste mee omgaan? Probeer er iets positiefs uit te halen. Zie het als een leermoment en haal er zoveel mogelijk informatie uit om het de volgende keer beter te doen. We geven je 5 tips over hoe je hier het best mee om kan gaan.

1.    Neem het niet persoonlijk


Het is lastig om een afwijzing niet persoonlijk op te nemen, maar bedenk je dat er veel variabelen zijn waardoor je afgewezen kan worden. Als een positie gewild is, zal je niet de enige zijn die daarvoor solliciteert. De concurrentie is dus groot. Als een ander nét meer ervaring heeft of een opleiding heeft gevolgd met een hoger niveau kan je snel worden afgewezen. Het is beter om te blijven bedenken dat het bedrijf iemand anders heeft gekozen, in plaats van te denken dat ze jou niet willen. Zo werp je een positievere blik op de situatie, in plaats van dat je jezelf naar beneden trekt.

2.    Om feedback vragen na afwijzing op een sollicitatie


Vaak vertellen werkgevers niet uitgebreid wat de reden is dat je bent afgewezen. Nu is het aan jou om in dit moment proactief te zijn en te vragen wat nou precies de reden is. Hierbij laat je zien dat je initiatief neemt en open staat om jezelf te verbeteren. Zorg dat je open vragen stelt zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je mee kan nemen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Waar schoot ik in tekort?

  • Hoe kwam ik over in het sollicitatiegesprek?

  • Wat vond u van mijn cv? Kan hier iets in verbeterd worden?

  • Heeft u tips voor een volgend sollicitatieproces?

3.    Evalueer voor jezelf


Ga nog even voor jezelf door het proces heen en kijk er kritisch naar. Stel jezelf vragen als: “Herken ik mezelf in de punten die het bedrijf als feedback heeft meegegeven?” en “Wat zou ik zelf nog anders willen doen?”. Vraag aan kennissen om je heen of je nog wat kan verbeteren aan je cv of motivatiebrief. Zo zorg je ervoor dat je nog beter beslagen ten ijs komt voor een volgend sollicitatieproces.

4.    Blijf positief


Probeer niet in zak en as te zitten na een afwijzing. Als een bedrijf je heeft afgewezen kan het ook zijn dat er geen match was. Doe hier je voordeel mee en ga op zoek naar een uitdaging die beter bij je past. Laat de twijfels achter je en zet de zoektocht lekker door. Er zijn genoeg mooie mogelijkheden!

5.    Vraag advies


Vraag hulp bij het zoeken van een baan. Soms kom je er nou eenmaal niet uit in je eentje. Je weet waarschijnlijk goed waar je naartoe wilt in je carrière, maar hoe zien anderen dit? Door anderen in te schakelen kom je vaak tot nieuwe inzichten. Vraag bijvoorbeeld hulp aan je vrienden en familie, of plaats een oproep via LinkedIn. Wie weet heeft je netwerk nog goede tips en kan je zelfs via je netwerk aan een baan komen.

Een andere mogelijkheid is om een recruiter in te schakelen. Recruiters kunnen je vaak nét dat extra zetje in de goede richting geven en eerlijke feedback geven als je ergens wordt afgewezen. Daarnaast geven ze je tips en informatie over het bedrijf waar je solliciteert. Zo heb je altijd iemand om mee te sparren over het vinden van een geschikte baan.
Behoefte aan nóg meer sollicitatietips, of wil je meer weten over The Next Label? Lees dan ook onze andere blogs en whitepapers of neem hier contact op!

 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur