Hoe creëer ik een professioneel imago op de werkvloer?

07 August 2023 - 2 min

Het is tijd om te praten over hoe je een vliegende start kunt maken in je carrière.

Of je nu net begonnen bent met werken of binnenkort je eerste stappen op de werkvloer zet, één ding is zeker: een positief imago kan je echt vooruithelpen. In deze blog vertellen we je hoe je de juiste (eerste) indruk maakt, goede relaties opbouwt en die glansrijke reputatie vestigt, zelfs als nieuwkomer in de professionele wereld. Laten we samen de weg verkennen naar een succesvolle en positieve carrière! 

De kunst van de eerste indruk 


Laten we eerlijk zijn, de eerste indruk is als de cover van een boek – het trekt de aandacht en wekt nieuwsgierigheid op. Begin met het creëren van een positieve eerste indruk door zelfvertrouwen uit te stralen. Rechte rug, glimlach op je gezicht en oogcontact maken – het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Wees ook bewust van je kleding en kies voor een professionele, passende outfit die bij de bedrijfscultuur past. 

Bouw een goede relatie met je collega's op 


Je spendeert veel tijd met je collega's, in de meeste gevallen 5 dagen in de week. Misschien zie je ze zelfs wel meer dan je vrienden, dus waarom niet meteen de basis leggen voor goede relaties? Toon interesse in anderen, luister actief naar hun verhalen en deel ook wat over jezelf. Maak gebruik van pauzes en informele momenten om je collega's beter te leren kennen. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van een positief én professioneel imago, maar maakt ook je werkomgeving aangenamer. 

Betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid 


Als starter onderscheid je je door je betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid te tonen. Dat betekent: op tijd komen voor meetings en afspraken en deadlines nakomen. Zo laat je zien dat je serieus bent én dat anderen op je kunnen rekenen. 

Non-verbale communicatie 


Communicatie gaat verder dan alleen gesproken woorden. Let op je lichaamstaal en non-verbale communicatie, zoals actief luisteren en respect tonen tijdens gesprekken. Wees ook niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Het laat zien dat je graag wil leren en groeien! 

Neem je positieve instelling mee! 


Positiviteit is als een magneet – het trekt mensen naar je toe. Wees optimistisch, ook als dingen even niet meezitten. Laat zien dat je bereid bent om uitdagingen aan te gaan en dat je gelooft in het vinden van oplossingen. Deze mentaliteit helpt je, naast dat collega's blij met je zijn, ook om je eigen vaardigheden te versterken. 

Stel je open op voor feedback 


Zie feedback als een kans om te groeien. Wees open voor suggesties en (opbouwende)kritiek, gebruik ze om jezelf te verbeteren. Toon waardering voor de tijd en moeite die anderen nemen om je feedback te geven. Zo laat je zien dat je graag een waardevolle bijdrage levert aan het team! 
Het opbouwen van een professioneel imago als starter is als het leggen van de fundering van een gebouw. Er is inzet, aandacht voor detail én een beetje charisma voor nodig. Neem deze drie termen als uitgangspunten wanneer je aan je (nieuwe) baan begint en je hebt de eerste stappen richting een succesvolle en positieve carrière gezet. Onthoud: je bent niet alleen een starter – je bent een aanstormend talent met alle potentie om het verschil te maken! 

Heb je nog vragen, of ben je benieuwd naar werken bij The Next Label? Bekijk hier onze vacatures of neem hier contact met ons op! 

 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur