Het vinden van een baan, hoe doe je dat?

22 February 2021 - 3 min reading time

Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan, of klaar om de volgende stap te zetten in je carrière? The Next Label helpt je verder!

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een leuke baan te vinden. Maar waar begin je de zoektocht? Ga je hulp inschakelen van een recruiter of ga je zelf op zoek naar die droombaan? Dit zijn allemaal vragen die naar boven komen borrelen op het moment dat je de zoektocht start. Hieronder zal ik je aantal tips meegeven die je een flink eind zullen helpen tijdens je zoektocht!

Het cv


Wanneer je gaat solliciteren is een up-to-date LinkedInpagina en een cv onmisbaar. Op basis hiervan wordt er namelijk beoordeeld of je uitgenodigd zal worden voor een gesprek. Benieuwd hoe je het meeste uit je LinkedInpagina kan halen? Check hier onze blog!

Daarnaast geven we je hier alvast een aantal korte tips over het maken van je cv:

Tip 1
Zorg dat je cv er verzorgd uit ziet, dit klinkt natuurlijk logisch maar let hierbij vooral op spelfouten. Zorg dat alles netjes uitgelijnd staat en vermeld je werk ervaring van boven naar beneden. Hierbij bedoelen we dat je meest recente baan of opleiding bovenaan komt te staan. En tot slot schrijf je functies in een aantal bulletpoints op waar je werkzaamheden uit bestaan/bestonden.

Tip 2
Maak je cv persoonlijk, voeg een professionele foto van jezelf toe met een rustige achtergrond. Hierdoor zal de recruiter of de potentiële werkgever een beeld krijgen van de persoon achter het cv. Maak je cv nóg persoonlijker door een korte intro over jezelf op te schrijven en vul als laatste het cv aan door jouw eigenschappen te vermelden en naar wat voor uitdaging je zoekt. Ben je bang dat je informatie mist of vergeet? Maak dan gebruik van een template-cv zodat je zeker weet dat je geen belangrijke informatie mist.

Tip 3
Vraagt de functie of het bedrijf om specifieke informatie? Zorg dan dat jouw cv aansluit op deze eisen, op basis van jouw persoonlijke informatie en kwaliteiten.

Op zoek naar de juiste vacature?


Top, je cv is op orde, en wat nu? Hoe ga je nou daadwerkelijk op zoek naar die droombaan? Maak gebruik van je netwerk! Mocht je het fijn vinden om hulp te krijgen tijdens het solliciteren, maak dan gebruik van een recruiter. Recruiters hebben een uitgebreid netwerk en kunnen je goed helpen tijdens je zoektocht. Geef ook aan op LinkedIn dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Hierdoor val je op en zullen recruiters je sneller benaderen. Wanneer je een bericht van een recruiter krijgt, beantwoord deze dan ook altijd. Misschien is het aanbod van de recruiter (nu) niet helemaal wat je zoekt, maar op deze manier weet de recruiter gelijk waar je wél naar op zoek bent. Je weet natuurlijk nooit wat er in de toekomst gebeurt. Ook kan het nooit kwaad om even te bellen met een recruiter. Wellicht heeft hij of zij ook nog andere mooie mogelijkheden voor je! Vind je het fijner om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe baan en te solliciteren, dan kan je gebruik maken van de vacaturemeldingen op LinkedIn. Ook kan je een account maken via sites zoals Nationale Vacaturebank, Monsterboard of Indeed.

Ben je op zoek naar een leuke job in de sales? Neem dan een kijkje bij onze vacatures!

Aan de slag met een recruiter?


Bericht geaccepteerd en de recruiter gesproken? Sla het nummer van de recruiter op in je telefoon. Mocht je teruggebeld worden, dan weet je gelijk dat je gebeld bent door je recruiter. Zorg ook dat je altijd terugbelt bij een gemiste oproep. Maak ook duidelijke afspraken met de recruiter over wanneer je goed bent te bereiken. Dit maakt voor jullie beiden de communicatie het fijnst. Wanneer je de recruiter voor het eerst spreekt, spreek dan ook gelijk uit waar je wel of juist niet naar op zoek bent. Verder is het belangrijk om je beschikbaarheid, startdatum en salarisindicatie goed te bespreken. Hierdoor zal de recruiter goed weten wat jou aanspreekt en zal je sneller resultaat zien! Los van alle gesprekken is het natuurlijk ook heel belangrijk om goed te communiceren met je recruiter. Wees dan ook altijd eerlijk; heb je nog andere gesprekken buiten de kansen die de recruiter je aanbiedt, kan je dit gewoon zeggen. Hierdoor weten jullie beiden wat je kan verwachten en hoe jullie in het proces staan. Twijfel je ergens over? Bespreek dit dan, de recruiter weet waar jouw ambities liggen maar weet dit ook van het bedrijf. Hierdoor kunnen jullie alles goed bespreken en zal je uiteindelijk de beste keuze kunnen maken!

Tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken


En nu op gesprek, hoe pak je dat aan? Zorg altijd dat je van tevoren goed bent ingelezen in het bedrijf waar je op gesprek gaat; is het een formeel of informeel bedrijf? Kleed je hier dan ook naar tijdens je sollicitatiegesprek. Lees je in over je gesprekspartners, bekijk hun LinkedInpagina, wat is hun functie? Weet wie je tegenover je hebt tijdens het gesprek. En kom op tijd! Zorg altijd dat je minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig bent. Beter iets te vroeg dan gehaast binnen komen rennen. Tijdens het gesprek zullen er veel vragen aan jou gesteld worden, maar zorg dat jij ook vragen terugstelt. Het bedrijf wil jou leren kennen, maar jij het bedrijf natuurlijk ook. Wat zijn bijvoorbeeld de doorgroeimogelijkheden binnen deze organisatie en wat zijn de ambities van het bedrijf? Vraag naar de gesprekspartners over hun eigen ervaring! En denk ook tijdens de gesprekken na of jij jezelf door het kantoor ziet lopen en jezelf er ziet werken.

Hoe maak je uiteindelijk de keuze?


Na de gesprekken zal je uiteindelijk een keuze gaan moeten maken. Mocht je de begeleiding van een recruiter hebben, kan je dit natuurlijk makkelijk overleggen en zal de recruiter je begeleiden in je keuze. Maar kijk ook zelf naar de plus- en minpunten van de organisaties. Hierbij zal je misschien sneller aan de voorwaarden denken, maar kijk naar de mogelijkheden op de lange termijn. Kan je doorgroeien? Bieden ze mogelijkheden voor interne cursussen of opleidingen? Door een goede vergelijking te maken zal je uit eindelijk zelf of met behulp van een recruiter de juiste keuze kunnen maken.
Hopelijk hebben we je wat tips kunnen bijbrengen over het vinden van een baan. We willen je dan ook veel succes wensen met het vinden van een baan!

Ben je op zoek naar een commerciële job? Misschien zit je dan wel op je plek bij The Next Label, bekijk hier onze vacatures! Nog andere vragen over het vinden van een baan? Dan horen we dat natuurlijk ook graag van je!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur