Growth Mindset: zo pas je het toe

22 February 2020 - 2,5 min reading time

Staan je capaciteiten vast, of zijn ze te ontwikkelen?

Deze maanden staan bij The Next Label intern in het teken van ‘creatief denken’. In het kader daarvan, heb ik me verdiept in de kracht van Growth Mindset. Als trainer en coach bij The Next Label ben ik (mede)verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mijn collega’s. Deze mindset is iets wat ik constant toepas in mijn werkwijze en zo goed mogelijk overdraag. Ik neem je hier graag in mee, want wat is Growth Mindset precies? En hoe pas je dit toe in het dagelijks leven?

Wat is een Growth Mindset? 


Simpel gezegd gaat het over hoe je denkt over je capaciteiten en de mogelijkheid tot leren. Mensen met een Fixed Mindset geloven dat capaciteiten (zoals je intelligentieniveau) vast staan en je hier niet veel aan kunt veranderen. Zij zien falen dus als iets definitiefs, en zijn daardoor sneller geneigd om iets op te geven in plaats van het te proberen en er iets van te leren. Want waarom zou je iets proberen waarvan je al weet dat het je niet gaat lukken en je er nooit goed in zal zijn?

Andere mensen zijn ervan overtuigd dat je capaciteiten kunt ontwikkelen, en dat je jouw intelligentieniveau altijd kunt veranderen . Deze mensen hebben een Growth Mindset. Als je jezelf een Growth Mindset aanmeet, ben je in staat om falen te zien als een kans om te leren. Ze zijn sneller geneigd om uitdagende taken te kiezen, meer risico's te nemen op creatief vlak en staan open voor feedback. Het tegenovergestelde van een Fixed Mindset, dus. 

Let op! Is het eerstgenoemde vaak jouw gedachtegang? En denk je bijvoorbeeld dat je ‘nu eenmaal niet creatief bent’, of ‘niet goed kan leren’? Dan zit je waarschijnlijk dichter bij een Fixed Mindset. Wil je jezelf verder ontwikkelen? Dan heb ik de volgende tips! 


  1. Leer over je brein
Welkom in de wondere wereld van neuroplasticiteit. Neurale plasticiteit betekent simpelweg dat je brein kan veranderen. Je hersenen zijn in staat te ontwikkelen en je kunt ze trainen, net als je spieren. Geloof me, ik leg het veel minder goed uit dan bijvoorbeeld professor Michael Merzenich kan. Of als je het jezelf makkelijk wil maken, kun je ook het filmpje hieronder bekijken! Zelf breng ik dit vaak meteen in de praktijk door mijn collega’s hierover te vertellen en het terug te laten komen in een training


  1. Focus op inspanning in plaats van op resultaat
Het is – zeker in recruitment/sales – verleidelijk om te kijken naar resultaten. Hoe veel mensen heb ik afgelopen maand geplaatst? Hoe veel omzet heb ik gehaald? Als je jezelf wil ontwikkelen raad ik aan je te richten op het proces, in plaats van resultaat. Kijk eerder naar de stappen die je maakt en naar wat je kunt veranderen in je werkwijze. Stel dat je wil leren gitaarspelen, dan is het gek om te verwachten dat je meteen Bohemian Rhapsody mee kan spelen! Zo werkt het ook bij andere dingen die je wil leren. 


  1. De kracht van ‘nog niet’
Niemand heeft een 100% Growth Mindset. Als iets mislukt, of als je simpelweg een slechte dag hebt, ben je sneller geneigd om te denken dat het allemaal geen zin heeft. Een stemmetje in je hoofd vertelt je “Je kan het niet en je gaat het ook niet leren”. Wat te doen? Elke keer als het stemmetje in je hoofd zegt dat je iets niet kan, plak hier het woordje ‘nog’ tussen. Dit is ook iets wat we hier veel gebruiken, zelfs als het gaat om targets. Je bent ergens nog niet, in plaats van dat je het niet hebt gehaald. Wetenschappelijk bewezen dat dit werkt! 


  1. Zet door!
Doorzettingsvermogen is een belangrijke voorspellende factor als je kijkt naar succes. Als je denkt aan topsporters of beroemde artiesten, moet je bedenken dat zij ook ooit zijn begonnen! Door hard te werken en te focussen op je ontwikkeling kom je verder. Denk ook aan Walt Disney die werd ontslagen bij een krant vanwege een gebrek aan fantasie, of Michael Jordan die uit het basketbalteam van zijn high school werd gezet. 

Als een van onze Consultants een ‘slechte’ maand heeft krijg je hier dan ook geen strenge preek van de baas. Liever kijken we naar je input en het proces, focus je op de juiste dingen? In onze maandelijkse business reviews kijk je samen met je manager en eventueel de coach waar en hoe je verder kan groeien. Zo helpen we je vooruit te kijken en door te zetten als het tegen zit. 

 

Growth Mindset binnen The Next Label 


Bij The Next Label geloven we heilig in ontwikkeling. Onze nieuwe collega’s zijn vaak starters, en ervaring in bijvoorbeeld sales in geen harde eis. Als de juiste mindset wordt gecombineerd met hard werken en de passende training, kan iedereen stappen (blijven) maken. Daarom kiezen we voor een uitgebreid trainingsprogramma, maar ook persoonlijke begeleiding en één op één coaching. Zo stimuleren we elkaar om in jezelf te blijven investeren en ligt de focus op Growth Mindset. Niet voor niets zeggen wij altijd: je kan meer dan je denkt. 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur