Frenemies op de werkvloer: Hoe ga je om met een collega die je niet mag?

25 September 2023 - 2

In de film "The Devil Wears Prada" leert Andy dat een lastige collega aan boord hebben geen pretje is.

Ze begint als groentje bij het modetijdschrift Runway Magazine, waar de gevreesde Miranda Priestly de scepter zwaait. Meteen botst ze met Emily, de eerste assistent van Miranda. Emily voelt zich bedreigd door Andy's komst, en dat gevoel is wederzijds. Kortom, geen rozengeur en maneschijn - eerder frenemies dan friends. Maar zoals het een goede romcom betaamt, komt er aan het einde van de film een onverwachte wending. Andy en Emily slaan de handen ineen en vormen een onverwacht bondgenootschap. 

Heb jij ook zo'n collega waar je de kriebels van krijgt? Geen zorgen, net als Andy en Emily kun je ook de vrede herstellen. Hier lees je hoe je dat doet! 

Check-in met jezelf 


Ga eerst kritisch na bij jezelf waarom je die collega niet mag. Waarop is het gebaseerd? Zijn dat persoonlijke verschillen, misverstanden of is er echt iets gebeurd? Zorg ervoor dat je begrijpt wat de kern van het probleem is. Wees hierin reëel en eerlijk naar jezelf. Het is makkelijker om met de vinger naar de ander te wijzen, maar confronteer eerst jezelf voor je je collega aanspreekt. Heeft hij/zij je nou écht een vuile poets gebakken, of is er gewoon geen klik? Fair enough, dat kan. maar dan komen we aan op ons volgende punt... 

Houd het professioneel 


Iemand in je allergie hebben zitten is geen pretje. Maar blijf toch professioneel en kalm, je bent immers op het werk en niet in de kroeg. Bovendien laat je volwassenheid zien door je te houden aan het gedrag dat gewenst is op kantoor. Kortom: laat je niet kennen en doe je eigen ding. 

Niet roddelen 


Iedereen roddelt en vindt het heerlijk om te doen. Dat is nou eenmaal zo. Het is alleen niet bepaald sfeerbevorderend als je dit op je werk doet, en al helemaal niet als je veel collega's meetrekt in jouw conflict. Je moet tenslotte nog met die mensen samenwerken en zelf zou je het natuurlijk ook naar vinden als jij het gespreksonderwerp van de dag bent. Moet je nou écht even je ei kwijt, neem dan één of twee collega's apart waarmee je een goede band hebt en die je vertrouwd. Gooi alles eruit, dan zit het niet meer opgekropt en voel je je opgelucht.  

Ga het gesprek aan met je frenemy 


Je kunt natuurlijk ook gewoon met de boeman in gesprek gaan in plaats van te roddelen. Openheid en eerlijkheid zijn de sleutels tot gelijke grond, neem Andy en Emily: Zij vinden elkaar nadat Andy haar excuses aan Emily aangeboden heeft voor de manier waarop ze met haar omgegaan is bij Runway. Ze is bij zichzelf nagegaan waarom ze dat gedrag vertoonde; het kwam door de werkdruk. Emily had er niks mee te maken. Emily hoort haar aan, erkent dat ze zichzelf in Andy's verhaal herkent, want ja, werken bij Runway ís ook erg stressvol. Zo begrijpt ze dat Andy haar vijand niet is, maar dat ze beiden in een lastige situatie zitten. Waarom zouden ze elkaars rivalen nog langer zijn, als ze juist elkaars steun zo hard nodig hebben? Laat je dus inspireren, pak al je moed bij elkaar, loop naar je collega toe en praat!  

Hulp van een derde partij 


Kom je er niet uit met je frenemy of is het probleem te ernstig om samen op te lossen? Dan stap je naar je leidinggevende of de HR-afdeling. Zij kunnen je gericht helpen met het oplossen van het conflict.  

Focus op jezelf & behoud de balans 


Zoals we eerder in deze blog aankaartten: houd je koppie koel. Je opwinden om een (irrelevant) conflict of persoon kost je onnodige energie die je beter kunt steken in je professionele doelen en ontwikkeling. Dus, zoals Taylor Swift zou zeggen: Shake it Off! Zet je erboven en focus je op jezelf. Zo breng je de balans terug in je werkdagen (want je hebt minder stress) en maak je het werkende leven wat makkelijker.  
Hopelijk helpen onze tips je om te relativeren en je mening te laten bijdraaien over je collega. Misschien wordt hij/zij wel je nieuwe beste kantoorvriend(in)? Mocht je er nou niks aan hebben gehad, kun je altijd even met ons bellen. Bij The Next Label werken alleen maar leuke mensen. Echt waar. Klik hier om in contact te komen! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur