Do's and don'ts op de VrijMiBo

19 March 2024 - 2,5 min

Het is weer vrijdag en dat betekent maar één ding: Bier. Voor je de computer afsluit en je de sprint inzet naar de bar, schieten er plots flashbacks door je hoofd waar het zweet je spontaan van uitbreekt.

Vorige week was je ládderzat. Je beseft ineens dat je verschillende glazen hebt laten vallen, je diepste geheim aan je baas hebt verteld en con-ti-nu in charge wilde blijven van de muziek. Lullig voor je collega's dat ze het niet alleen moesten doen met jouw gedrag, maar óók met je afschuwelijke playlist.  

Lees onze do's and don'ts om de VrijMiBo op werk wat meer sturing te geven, zónder dat het meteen een dorre boel wordt vol regeltjes. 

Don'ts: Doe deze dingen dus níét


1.De hele avond jouw playlist aanzetten 

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: Zodra die éne collega aangeschoten raakt, moet en zal alleen nog zijn of haar playlist afgespeeld worden. Dat is vervelend natuurlijk, want dan heb je al snel dat je de hele avond naar Mart Hoogkamer zit te luisteren. Of naar keiharde techno, wat leuk kan zijn op een festival, maar niet tijdens een VrijMiBo die begint om 17.00 en waar er slechts een biertje of wijntje genuttigd wordt.  

Misschien krab jij jezelf nu wel achter de oren... herkenbaar? Je kan het goedmaken door collega's te vragen naar hun favoriete nummers en daar één playlist van te maken. Dan is er voor ieder wat wils  en hoeft er ook niet steeds iemand anders te verbinden met de box.  

2. Stap niet dronken de auto in 

Dit spreekt voor zich, maar gezien het aantal verkeersongelukken dat nog steeds ontstaat door rijden onder invloed, niet geheel onbelangrijk. We nemen aan dat iedereen weet wat de vreselijke gevolgen hiervan kunnen zijn, dus knoop het in je oren: NIET. DOEN. Stomste ooit. 

3. Naar de afterparty of kroeg gaan als je eigenlijk al genoeg hebt gehad 

Even eerlijk hé, het kan gebeuren dat je per ongeluk dronken wordt op je VrijMiBo. Wees dan volwassen genoeg om naar huis te gaan. Hoe meer jij namelijk drinkt, hoe vervelender je kan worden voor je omgeving.  

Voel je je bij afloop iets te aangeschoten, skip dan de afterparty of kroeg die geopperd wordt om het borreltje in voort te zetten en kruip lekker je bed in. De toekomstige jij zal je hartelijk bedanken 😉. 

4. Baldadig doen 

Je hebt ze er helaas nog steeds tussen zitten: Mensen die een agressieve dronk krijgen. Je bederft de sfeer direct als jij spullen kapot maakt of ruzie loopt te zoeken met anderen. Bovendien ben je in een professionele setting, ondanks het biertje in ieders hand. Weet je van jezelf dat dit je wel eens overkomt, drink dan gewoon niet. Er zijn genoeg lekkere, alcoholvrije alternatieven!  

5. Te veel drinken 

Deze don't sluit goed aan bij de don't hierboven: Tuurlijk, neem lekker een biertje, maar drink niet meer dan je aankan. Stel je voor dat je écht rare dingen gaat zeggen (zoals: "love you” tegen je baas ofzo), gênant! Hoe lammer jij wordt op je VrijMiBo, hoe stressvoller je weekend, omdat je je twee dagen lang kapot schaamt. En dat is zonde, want je weekend is er om in bij te komen.  

 6. Alleen maar over werk praten 

Je collega's en jij hebben er net een werkweek opzitten. Je hebt dus 40 uur met je neus in alles werk-gerelateerd gezeten en meer dan genoeg ruimte gehad om erover te praten. Dan is het een stuk gezelliger als je op de borrel onderwerpen aansnijdt waarmee je je collega's wat beter kan leren kennen. 

7. Constant op je telefoon kijken 

Wat daarop gebeurt, is 9 van de 10 keer niet interessant. Tenzij je een belangrijk telefoontje verwacht of je je vrienden op de hoogte moet houden omdat je daar later plannen mee hebt.  

 

Do's: Dit kan dan weer wel


1.Helpen met opruimen 

Na een gezellige VrijMiBo kun je verwachten dat er her en der glazen, bakjes chips en verloren borrelnoten liggen. Om te voorkomen dat de muizen het hele weekend vrij spel krijgen, is het wel verstandig om achteraf met zijn allen op te ruimen. Ga je als één van de eersten weg, zet dan je glas in de gootsteen of zet iets anders weg dat niet meer wordt gebruikt. 

2. Neem een fietslampje mee  

Denk je dat de borrel wel eens laat zou kunnen worden? Neem dan 's ochtends al een fietslampje mee, als je deze niet op je fiets hebt. Dan weet je zeker dat je in ieder geval veilig thuiskomt. 

3. Je eigen troep opruimen 

Laat je per ongeluk een glas vallen? Zelf opruimen. Mors je je bier over tafel? Jij pakt een doekje. Sigaret gerookt? Dan stop je je peuk in de asbak. Easy peasy!  

4. Eet een goede lunch of snacks  

Hoelaat de VrijMiBo begint, is afhankelijk van de organisatie. Maar uitgaande van 17.00, is het zaak dat je niet op een (te) lege maag alcohol drinkt. Dan gaat het natuurlijk al snel van kwaad tot erger. Zorg daarom voor een wat stevigere lunch, of zorg dat je vullende snacks mee hebt.  

5. Komen opdagen

Het is leuk als je altijd even je gezicht laat zien op de VrijMiBo. Al is het maar voor een uur, of zelfs een halfuurtje. Dan heb je iedereen een goed weekend kunnen wensen en de week met elkaar afgesloten. 

6. Nieuwe collega's betrekken 

Een VrijMiBo kan voor nieuwe collega's een beetje ongemakkelijk zijn, omdat zij nog niet zoveel mensen en/of het gewenste gedrag kennen. Het is verleidelijk om je vertrouwde groepje collega's op te zoeken omdat je juist niet ‘aan’ wil staan tijdens activiteiten buiten werk om of gewoon in de relax wil. Maar jij bent ook ooit ‘de nieuwe’ geweest, dus begrijp je het gevoel vast. Niemand wil zich alleen voelen of oncomfortabel binnen een nieuwe groep, dus pak die nieuwe collega bij de arm en maak er wat leuks van! 
Nu heb je alle do's and don'ts op een rijtje voor een gezellige VrijMiBo. Gelukkig zijn het vooral algemeen bekende en gewenste gedragsvormen die we aanhalen, dus heb nu niet het gevoel dat een VrijMiBo vol strikte regels zit. De kern ervan is natuurlijk dat het plezierig is.  

Benieuwd hoe onze VrijMiBo's er in de praktijk aan toe gaan? Je bent van harte welkom! Ook als je vrijblijvend sfeer wil komen proeven. Zien we je snel? 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur