Doorgroeien naar Senior Business Consultant

07 May 2020 - 3,5 min reading time

Jezelf een aantal maanden hebben bewezen. En dan komt je teamlead met het goede nieuws dat je een seniortraject in mag!

Ploeteren is het. Dat was het ook voor Eldert - die ondertussen alweer is doorgegroeid naar de functie Teamlead. Net op het nippertje kreeg hij een belletje van één van zijn klanten, met de mededeling dat ze de samenwerking met Cooder graag wilde verlengen. Voor Eldert was dit het verlossende woord. Het zorgde ervoor dat hij een welverdiende promotie kreeg naar Senior Business Consultant. In dit blog vertelt Eldert hoe hij het promotietraject heeft ervaren en wat hij voelde toen het hem uiteindelijk was gelukt. 

Mijn keuze voor Cooder


Nadat ik bij mijn vorige werkgever al wat ervaring in sales en recruitment had opgedaan, startte ik in januari 2019 als Business Consultant bij Cooder Nederland. Het feit dat je binnen The Next Label écht kan ondernemen maar toch de voordelen hebt van het werken voor een werkgever, waren voor mij van doorslaggevend belang. Het sollicitatieproces voelde goed en ik had een klik met zowel HR als met de oprichters DouweJelle en Patrick.

Geduld is een schone zaak  


Vanaf het moment dat je daadwerkelijk in dienst treedt, heeft The Next Label een heel duidelijk groeiplan voor je uitgestippeld. Hierdoor is het erg duidelijk waar je aan moet voldoen voor een volgende stap. Dit werkt heel fijn en maakt je prestaties meetbaar op week-, maand- en kwartaalniveau. Aan het begin had ik persoonlijk de ambitie om snel door te groeien binnen de organisatie.   

Ik zag de KPI’s en targeting voor een Senior Consultant en dit leek – eerlijk gezegd – mijlenver weg van mijn situatie destijds. Aan het begin maak je als Business Consultant namelijk kleine stapjes: je eerste deal, je eerste klant die zich aan je bindt en de eerste omzetten die je genereert. Geduld hierin is een schone zaak en het duurt nu eenmaal even voordat je je markt hebt opgebouwd, je business onder controle hebt en stabiele omzetten draait. Eerst moest ik daar hard aan werken dus.  
Business- en omzetprestaties zijn niet het enige waar naar gekeken wordt. Ik werd ook beoordeeld op mijn soft skills.
Eldert Damhof

Het promotietraject


Om te beginnen moet je een aantal losse doelen halen om in aanmerking te komen voor het promotietraject. Toen dat me was gelukt, kreeg ik eind 2019 de kans om in te stromen in een promotietraject naar een Senior positie. Dit traject duurt drie maanden en is – eerlijk is eerlijk – best pittig.  

Het promotietraject bestaat uit vier onderdelen, waarmee je dient aan te tonen dat je de seniortitel verdient. Allereerst moet je aan kunnen tonen dat je business wise je strepen hebt verdiend. Aanbevelingen van zowel klanten als kandidaten zijn hier een onderdeel van, maar ook het verlengen van samenwerkingen en het genereren van new business. Daarnaast dien je op het gebied van omzet het driemaandentarget te halen.  

Maar business- en omzetprestaties zijn niet het enige waarnaar gekeken wordt. Ook werd ik beoordeeld op mijn soft skills. Zo wordt er voorbeeldgedrag van me verwacht en moest ik laten zien dat ik trainingen kan ontwikkelen en geven, uiteraard met goede begeleidingDestijds heb ik ervoor gekozen een training te geven op het gebied van sales, maar het onderwerp is hierin vrije keuze (al moet het natuurlijk wel aansluiten op onze business).  

Mijn jaar kon niet meer stuk!


Aan het einde van mijn traject kwam ik nét tekort voor mijn promotie en leek ik deze -letterlijk op de laatste dag van mijn promotietraject- mis te lopen. Toch kreeg ik een vast contract aangeboden en mocht ik deze tekenen op mijn laatste werkdag in december. Destijds hinkte ik een beetje op twee gedachten: ik kreeg een vast contract en had de award gewonnen voor Young Consultant Of The Year, maar het feit dat ik mijn promotie net had gemist voelde toch niet helemaal goed.   

Echter, geloof het of niet, toen ik met Michelle (onze HR-manager) en Jelle (onze directeur) op kantoor mijn contract voor onbepaalde tijd aan het tekenen was, gebeurde het meest onwaarschijnlijke. Een klant, die ik eerder die dag had gesproken, wilde toch graag de samenwerking met mij verstevigen. Dit was net het laatste beetje omzet wat ik nodig had voor mijn promotie. Het zojuist ondertekende contract werd direct ingewisselden met nog zwetende handen tekende ik vol trots het nieuwe onbepaalde tijd-contract met de functietitel Senior Business Consultant. Mijn jaar kon in ieder geval niet meer stuk!

Mijn rol als Senior Business Consultant  


Als Senior Business Consultant heb je uiteraard meer verantwoordelijkheden op de vloer. Zo wordt er niet alleen van je verwacht dat je steady bepaalde prestaties neerzet, maar word je ook meer betrokken bij strategische besluitvorming. Dit kan op teamniveau zijn, maar ook zeker organisatie breed. Persoonlijk vind ik het heel leuk om niet alleen met mijn eigen business bezig te zijn, maar juist ook met andere zaken. Daar krijg ik nu de kans voor. Denk hierbij aan het opleiden van teamleden, het voeren van sollicitatiegesprekken met kandidaten voor ons eigen kantoor, het geven van trainingen en workshops (ook buiten kantoor) en het begeleiden van stagiaires. Dit geheel maakt dat een werkdag nooit hetzelfde is!
Waarschijnlijk kunnen we ons allemaal goed voorstellen hoe spannend iets kan voelen als je iets écht heel graag wil. Zelfs voor zelfverzekerde jongens zoals Eldert, met al wat ervaring in sales, accountmanagement en recruitment. We vinden het mooi om te zien met hoeveel passie iedereen dagelijks aan de slag gaat om persoonlijke en professionele doelen te behalen. Ben jij nieuwsgierig naar wat jouw groeipad binnen The Next Label kan zijn? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze Senior Business Consultant vacature!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur