Digitale vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn in hun personeel

13 May 2024 - 2 min

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, zijn digitale vaardigheden van onschatbare waarde geworden voor zowel werknemers als werkgevers.

Of het nu gaat om het navigeren door complexe datasystemen, het ontwikkelen van software, of het effectief communiceren via digitale kanalen – digitale vaardigheden vormen de ruggengraat van veel moderne beroepen. We duiken erin! 

Welke digitale vaardigheden zijn belangrijk?


Als werkzoekende of als werknemer die zijn/haar vaardigheden wil verbeteren, wil je natuurlijk weten wélke vaardigheden er dan belangrijk zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste vaardigheden die werkgevers hoog op hun verlanglijstje hebben staan: 

1.Digitale geletterdheid 

Dit houdt niet alleen basisvaardigheden in zoals het gebruik van e-mail en tekstverwerkers, maar ook het vermogen om informatie online te vinden, te evalueren en te verwerken. Werknemers met sterke digitale geletterdheid kunnen snel relevante informatie vinden en effectief beslissingen nemen op basis van deze informatie. 

2. Data-analyse en interpretatie 

Gegevens vormen de ruggengraat van veel moderne bedrijfsprocessen. Werknemers die gegevens goed kunnen analyseren en interpreteren, bieden waardevolle inzichten voor het maken van zakelijke beslissingen en om bedrijfsprestaties te verbeteren.  

3. Programmeervaardigheden 

Kan je programmeren? Dan heb je een flink streepje voor. Het vermogen om te programmeren wordt steeds belangrijker, zelfs voor functies die traditioneel niet als "technisch” worden gezien. Van het automatiseren van repetitieve taken tot het ontwikkelen van volledige softwaretoepassingen, programmeervaardigheden kunnen een werknemer een groot concurrentievoordeel geven.  

4. Digitale communicatie 

Met remote werken en de opkomst van digitale samenwerkingsplatforms, zijn sterke digitale communicatievaardigheden erg belangrijk. Denk hierbij aan het vermogen om effectief te communiceren via e-mail, videobellen, Inmail (in ons geval) en andere digitale kanalen. 

5. Cybersecuritybewustzijn  

Met de toenemende dreiging van cyberattacks, moet je je als werknemer goed bewust zijn van de basisprincipes van cybersecurity. Zo moet je pogingen tot phishing herkennen, veilig omgaan met wachtwoorden (dus niet voor elk account hetzelfde wachtwoord!) en mogelijke gevaarlijke gevolgen begrijpen wanneer je gevoelige informatie online deelt. 

6. Probleemoplossend vermogen 

Digitale technologieën gaan vaak samen met nieuwe uitdagingen, en werknemers die problemen goed kunnen oplossen, zijn waardevol voor een organisatie. Denk aan het vermogen om snel problemen te identificeren, creatieve oplossingen te bedenken en effectief samen te werken met anderen om deze oplossingen te implementeren. 
Het is duidelijk: zowel voor werkgevers als werknemers is het belangrijk om constant te investeren in digitale vaardigheden. Met heldere educatie en ontwikkeling kunnen werknemers hun waarde op de arbeidsmarkt vergroten én werkgevers helpen met het zetten van de juiste stappen in het digitale tijdperk. 

Hoe zit het met jouw digitale vaardigheden? Hoe dan ook, bij The Next Label leggen we ook vaak de focus op iemands vaardigheden, boven het cv. We hebben altijd toffe vacatures openstaan, misschien zit er wel iets voor jou bij! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur