6 handige tips die jou een voorsprong geven op de arbeidsmarkt

30 May 2022 - 3,5 min reading time

Die baan bemachtigen is de eerste stap. Daar vervolgens alles uithalen wat erin zit, is een tweede.

Jij wilt impact maken en snel grote stappen zetten. Ontwikkelen dus. Je hoort en leest er vaker over, maar krijgt, naast wat algemeen gezwets, zelden concrete tips waar je écht verder mee komt. Dus, neem afscheid van de zelfhulpboeken én eindeloze YouTube video’s. In deze blog geven we je 6 concrete tips over hoe jij het beste aan je ontwikkeling werkt binnen de commerciële branche.

Tip 1: Haal overal je informatie vandaan


Houd je bezig met alles over jouw vakgebied. Werk je in sales? Lees dan vakbladen of blogs die te maken hebben met dit onderwerp. Ook kun je podcasts luisteren om je kennis te verbreden. Welke we aanraden? We geven je een aantal aanbevelingen waar jij als commerciële topper sowieso iets aan hebt:

 • Hubspot:
  Op deze websites vind je voorbeelden van best practices rondom Marketing, Sales, tech, costumer service en websites.
  blog.hubspot.com

 • The Sales Blog:
  De naam zegt het al, alles over de wereld van Sales. Deals closen, kantoorcultuur en de juiste mindset.
  https://www.thesalesblog.com/

 • Forbes:
  Over entrepeneurship, economie, tech en marktontwikkeling.
  https://www.forbes.com/

 • Wall Street Journal:
  Dit is een nieuwswebsite, maar wel eentje met uitgebreide analyses.
  wsj.com

 • FD:
  Nederlandse nieuwswebsite met focus op economie.
  https://fd.nl/

 • Business insider:
  Laatste nieuws over economie, MKB, finance en tech.
  https://www.businessinsider.nl/

 • Podcasts:
  Eindbazen, De nieuwe wereld, Meer succes podcast, Onder de streep (NRC), Sales als spel, Geldzaken (NRC), Money Matters, Sales bazen, De officiële Sales Leadership.

Tip 2: Bouw aan je netwerk


Of je op zoek bent naar een nieuwe baan, of simpelweg op de hoogte wilt blijven van de laatste trends en technieken in jouw branche: een netwerk helpt je verder in je carrière. Dit zal geen nieuws meer voor je zijn, maar hoe kom je in godsnaam aan zo’n netwerk?

Het is eigenlijk best simpel. Het enige wat je moet doen is praten over je werk en je skills. Tegen iedereen die je tegenkomt. Het zal je verbazen hoeveel mensen die je ‘zomaar’ ontmoet relevant zijn voor jouw carrièremogelijkheden. Dat kan zijn op een festival of in de kroeg, maar ook in de sportschool of elke andere plek waar je mensen tegenkomt.

Vind je dit lastig, of misschien gewoon te veel moeite? Geen zorgen. Verschillende bedrijven organiseren namelijk netwerkborrels en bieden andere opties om te netwerken. Zo hebben we bij The Next Label een informatienetwerk: ons Talent Network. Dit is een netwerk voor als je wilt bouwen aan een commerciële carrière, ongeacht ervaring. We bieden daarin vooral insights en kennis aan. Zo sturen we whitepapers (bijvoorbeeld over het effect van inflatie op je salaris, hoe een recruiter naar je LinkedIn kijkt, hoe je promotie krijgt of hoe je onderhandelt over salaris) en geven we inspirerende webinars die je als eerste kun bijwonen. Interesse? Klik op de onderstaande button om je in te schrijven.
Wil je je inschrijven voor het Talent Network?

Tip 3: Werk aan jezelf én de organisatie


Je hebt dus die baan bemachtigd. Lekker bezig! Je kan nu ‘gewoon’ starten met het werk en hopen op het beste. Ja, natuurlijk ontwikkel je op die manier. Maar er is veel meer uit te halen wanneer je jezelf uitdaagt, kritisch naar jezelf kijkt en stappen durft te zetten – juist stappen búiten je comfortzone.

Hoe pak je dat aan? Bespreek met je manager dat je concrete doelen wilt stellen. Neem hier ook de doelen vanuit de organisatie in mee. Stel eerst een aantal punten voor jezelf op waar je aan wilt werken en maak een mix van doelen op basis van cijfers, maar ook zeker op basis van softskills. En het allerbelangrijkste: formuleer deze SMART. Deze techniek ken je wellicht nog vanuit je studie. Ben je die even vergeten? Geen zorgen, we hebben er een blog over geschreven!

Goed, ter illustratie geven we je een aantal voorbeelden:

 • Ik wil voor eind december X aantal nieuwe klanten aangesloten hebben bij ons bedrijf.

 • Ik wil in 2023 een gemiddelde omzet van X draaien.

 • Ik wil voor eind december zonder zenuwen een sterke presentatie kunnen geven aan klanten.

Tip 4: Leer van collega’s


Organiseer kennissessies met collega’s. Júíst diegene die iets anders doen dan jij. Zij weten namelijk weer nét andere dingen dan jij. Loop -als je werk het toelaat- eens een dagdeel mee met een collega van een andere afdeling of doe mee met een vergadering van een ander team. Ook een slim idee om je kennis verder uit te breiden: ga langs collega’s van andere afdelingen met een probleemstelling. Los deze eerst zelf op en vraag dan hoe zij dat zouden doen. Op deze manier ben je verzekerd van nieuwe inzichten.

Tip 5: Volg cursussen, trainingen en opleidingen – en vergeet het STAP-budget niet!


Is er een leerbudget op je werk? Maak daar dan zeker gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan trainingen om salesskills verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de vorm van bepaalde sales- en gesprekstechnieken, maar vergeet zeker niet de waarde van trainingen in bijvoorbeeld timemanagement of projectmanagement.

Is er geen budget vanuit je werk? Neem dan eens een kijkje bij het STAP-budget vanuit de overheid. Dit is een bedrag van €1000 per jaar dat je als werkende of werkzoekende kan besteden aan een opleiding, cursus of training. Perfect voor je ontwikkeling, dus.

Wat moet je weten voor je dit STAP-budget kan aanvragen?

 •  Je moet minimaal 18 jaar zijn, en mag geen AOW ontvangen.

 • De training of cursus in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn begonnen voordat je het STAP-budget hebt aangevraagd.

 • De aanvraag duurt minimaal 4 weken -goed om op tijd aan te vragen, dus.

Tip 6: Zorg ook buiten werk goed voor jezelf


Je hoofd zal ondertussen wel tollen van alle informatie en opgelegde to do’s die je hebt opgeschreven. Maar vergeet niet dat het ook leuk moet zijn. Je kent het riedeltje wel: goed slapen, lekker sporten en gezond eten. Niet alleen voel je je dan lekkerder, je presteert ook daadwerkelijk beter. Bij The Next Label focussen we hier dan ook op. We motiveren onze collega’s om te sporten. We organiseren sportlesjes en geven de mogelijkheid om in de pauze te sporten. Ook doen we mee aan sportevenementen als de Dam tot Damloop, bedrijfshockey en -voetbal.
Zoals je misschien hebt gemerkt gaat ontwikkeling niet vanzelf. Je moet ook daadwerkelijk van voor doen en dat is niet altijd even makkelijk. Wil je laagdrempelig op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de commerciële branche? Neem dan eens een kijkje bij ons Talent Network en blijf op de hoogte.
Wil je je inschrijven voor het Talent Network?
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur