Zelfsturing: wat is het en hoe pas je het toe?

05 January 2020 - 3,5 min reading time

Leid jij je leven, of leidt het leven jou? Deze vraag zet velen van ons waarschijnlijk aan het nadenken. Je vraagt je af of je wel vaak genoeg je eigen keuzes maakt, of dat je er steeds weer intrapt om zomaar de bevelen van anderen op te volgen.

Dit speelt niet alleen een rol als je vrienden je weer overhalen om naar de kroeg te gaan, maar ook in je werksituatie. Steeds meer werkgevers maken daarom ook de keuze om zelfsturing, oftewel zelfleiderschap in de organisatie centraal te zetten. Op weg naar meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Hoe motiveer jij jezelf om eigen keuzes te maken, zodat je elke dag weer succesvol presteert? 

Geen robotisering, maar persoonlijke aandacht!


We kennen de trend automatisering en robotisering allemaal. Vooral binnen de IT-markt spelen deze veranderingen een grote rol, wat ervoor zorgt dat mensenwerk als verbindende factor steeds belangrijker wordt. Binnen de IT-markt werk je samen met verschillende medewerkers, klanten én kandidaten. Gedurende de dag communiceer je dus met héél veel verschillende soorten persoonlijkheden.

Als Consultant bij Cooder moet je in staat zijn jezelf daarop aan te passen. Om met veel aanpassingsvermogen aan de slag te gaan, geven wij onze Consultants vrijheid en verantwoordelijkheid binnen hun eigen functie. Geen belscript of eenzijdige benadering dus! Zo kunnen ze flexibel inspelen op verschillende persoonlijkheden en wensen. Met persoonlijkheid willen we het verschil maken.
Zelfleiderschap is het proces waar iemand zichzelf beïnvloedt en stimuleert om hogere werkprestaties te leveren. Medewerkers moeten zichzelf motiveren tijdens het werk om doelen te realiseren
Kilic, 2011

Inspelen op de Young Professional


Daarnaast is het duidelijk voelbaar dat de Young Professionals vragen naar vrijheid in hun functie, omdat het hen motiveert. Daarbij merken we dat medewerkers zelf in de driver seat willen zitten, maar tegelijkertijd ook vragen naar intensieve begeleiding en feedback. Zelfleiderschap speelt perfect in op deze behoefte. Voor ons als werkgever betekent dit dat we concrete doelen moeten stellen, deze duidelijk moeten communiceren en vervolgens de medewerker zelf laten bepalen hoe ze de weg naar die doelen invullen. Minder top-down management dus. Hierbij is het belangrijk collega’s aan te nemen die zelf de touwtjes in handen durven te hebben!

Zelfsturing zorgt voor betrokkenheid


Het gevolg van minder top-down management is dat medewerkers – naast vrijheid – ook steeds meer verantwoordelijkheid krijgen om hun eigen keuzes te maken. Als medewerker bepaal je zelf hoe jouw dagplanning eruit ziet, en weet je zelf hoe jij het beste een persoonlijke relatie met jouw klant opbouwt. Natuurlijk doe je dit op basis van wat je in trainingen en evaluatiegesprekken hebt geleerd. Zelfsturing geeft dus vrijheid en inspraak, wat vervolgens zorgt voor stijgende motivatie en prestatie. Win-win dus!
Vermindering van hiërarchische lagen zorgt er ook voor dat de bestaansreden van de organisatie beter voelbaar is. Als je als medewerker meer verantwoordelijkheid krijgt, denk je zelf na waarom je de dingen doet die je doet en wat de gevolgen daarvan zijn. Hierdoor voel je je sneller verbonden met je werkgever. Waarom zouden werkgevers er nog over twijfelen om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven? 

Zelfleiderschap vs. zelfmanagement


Eigenlijk is zelfleiderschap maar een vaag begrip voor velen, en wordt het vaak verward met zelfmanagement. Echter is er zeker wel een verschil! Dat verschil zit hem namelijk in de intrinsieke en extrinsieke motivatie.  Zelfmanagement focust zich alleen op hoe medewerkers het werk uitvoeren om hun doelen te behalen, en hoe de medewerker zich daar met extrinsieke factoren voor motiveert. Denk aan bonussen en incentives. De échte verbondenheid met de organisatie raak je hier helaas niet mee.
visual
Zelfleiderschap gaat een stapje verder dan alleen het gedrag dat je laat zien om succesvolle prestaties neer te zetten. Met zelfleiderschap focus je je op de cognitieve processen, wat er in het koppie van de medewerker omgaat dus. Hierbij stel je jezelf steeds drie belangrijke vragen om je te motiveren: Wat moet er gebeuren? Waarom moet dit gebeuren en hoe moet dit worden uitgevoerd? Deze motivatie is afkomstig uit empowerment, ook wel zelfsturing genoemd. Iedereen draagt verantwoordelijkheid voor zijn eigen prestaties, en durft zichzelf erop aan te kijken als er iets even he-le-maal niet goed gaat! 

Van verantwoordelijkheid naar persoonlijke ontwikkeling!


Genoeg theorie voor vandaag. De vraag die we beter kunnen beantwoorden: Hoe kun je hier nu als werknemer het beste mee omgaan? Denk dan niet alleen aan de werkzaamheden die je moet uitvoeren, maar ook zeker aan je persoonlijke ontwikkeling. Neem initiatief en stel doelen voor jezelf. Check wat mogelijk is wat betreft jouw doorgroei binnen de organisatie. Laat zien dat jij zelf de touwtjes in handen hebt, verantwoordelijkheid durft te nemen en geef het goede voorbeeld aan iedereen om je heen. Zo blijf je jezelf motiveren om steeds een stap omhoog te groeien, en laat je je werkgever zien dat je er klaar voor bent. Go for it! 

Hoe wij het doen? Binnen ons team van Cooder proberen wij door middel van maandelijkse gesprekken te peilen waar onze mensen naartoe willen groeien, en wat zij belangrijk vinden om te leren. Begeleiding en training vinden wij daarbij vanzelfsprekend, maar verwachten ook dat iedereen zich daar zelf 100% voor inzet om te laten zien dat je in staat bent verantwoordelijkheid te nemen en jezelf te motiveren om elke dag weer te knallen! Ben jij het daarmee eens? 
Motiveer jij jezelf om elke dag weer het beste naar boven te halen? Laat ons weten hoe jij het zou doen binnen ons team. 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur