Wat reality-tv ons leert over werkgedrag: Lessen van The Next Label

23 October 2023 - 2,5 min

Bij The Next Label zijn we altijd bezig met het aantrekken van talent. Daarnaast zijn we óók enorme fans van reality-tv, want we hebben ontdekt dat er heel wat lessen te trekken zijn uit deze chaotische en bizarre wereld van televisie.

Wat blijkt nou? Er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen het gedrag op de werkvloer en dat wat we op ons scherm zien gebeuren. Dus, laten we eens kijken naar wat we hebben geleerd van reality-tv over werkgewoonten en hoe het jullie (en ons) kan helpen! 

Communicatie is key 


Net als in reality-tv, waar deelnemers elkaar constant proberen te overtreffen om gehoord te worden, is communicatie op de werkvloer superbelangrijk. Goede communicatie is de sleutel tot het oplossen van problemen, samenwerken en het voorkomen van conflicten. Kijk je bijvoorbeeld De Verraders? Dat is dé show waarin deelnemers extreem goed moeten luisteren en begrijpen wat een ander zegt, zodat ze kunnen ontrafelen wie de verraders zijn. Je snapt dat de verraders in kwestie koste wat kost moeten voorkomen dat zij zich verspreken. Nu zeggen we niet dat je moet liegen tegen je collega’s, maar wel is het een mooi voorbeeld van waarom goede communicatie de basis is bij het bereiken van doelen. 

Teamwork makes the dream work 


Denk aan alle reality-competitieshows waarin teams strijden. Het is duidelijk dat succes afhangt van hoe goed teamleden kunnen samenwerken. Neem bijvoorbeeld de deelnemers van Expeditie Robinson: die moeten goed samenwerken binnen hun team om proeven te winnen. En Kamp Zuid snapt dat, want ze winnen de ene na de andere proef. Op het werk is het niet anders. Werken in teamverband is essentieel voor het bereiken van gemeenschappelijke doelen en het bevorderen van een positieve werkomgeving. 

Doorzettingsvermogen loont 


Reality-tv staat bol van de dramatische wendingen, uitdagingen en obstakels. En wat zien we keer op keer? Deelnemers die doorzetten en nooit opgeven, komen vaak als winnaars uit de bus. In je carrière zal je ook te maken krijgen met tegenslagen en uitdagingen. Het vermogen om door te zetten is wat het verschil maakt tussen succes en mislukking. 

Zelfbeheersing en stressbestendigheid 


We zien ook vaak dat tv-shows het slechtste in mensen naar boven haalt. Hoe vaak hebben we deelnemers in tranen zien uitbarsten of enorme woedeaanvallen zien hebben? Neem Petri uit Bed & Breakfast Vol Liefde, met haar iconische uitspraak: “Ik ben meteen helemaal niet blij.” Die kwam totaal niet goed uit de verf, omdat ze zich te veel liet meeslepen in haar slechte humeuren. Dit herinnert ons eraan dat het beheersen van emoties en stressbestendigheid belangrijk zijn op de werkvloer. Klanten, collega’s en leidinggevenden zullen je beoordelen op hoe je reageert onder druk.  

Ethiek en integriteit 


In dit wereldje zijn er altijd enkele deelnemers die proberen vals te spelen om te winnen. Zulk gedrag bezorgt je snel reputatieschade. Op het werk is eerlijkheid en integriteit net zo belangrijk. Een goede reputatie opbouwen en behouden is een langdurig proces, maar het kan in een oogwenk worden vernietigd door onethisch gedrag. 

Laten we nu eens kijken naar wat je beter kunt vermijden! 

Drama op de werkvloer 


Reality-tv leeft voort op drama, maar je werkomgeving is geen plek voor onnodige conflicten en geroddel. Blijf professioneel en vermijd negativiteit, je bent tenslotte op het werk. Natuurlijk mag je echt wel even je hart luchten bij een collega die je vertrouwt, maar houd het tussen jullie, zodat het verhaal geen eigen leven gaat leiden of bij de persoon in kwestie terecht komt. 

Gebrek aan samenwerking 


Net als deelnemers die niet kunnen samenwerken, kunnen medewerkers die niet in staat zijn om in een team te laten functioneren de groei van een organisatie vertragen. Zo is Love Island natuurlijk een programma waarin deelnemers op zoek zijn naar de liefde, maar zij moeten wel kunnen samenwerken om challenges te winnen. Wanneer de 'Love Island Villa’ zich opsplitst en ‘Casa Amor’ in het spel komt, al helemaal. Is er iemand die de groep hierin vertraagd, zie je dat de dynamiek totaal veranderd en er scheuren ontstaan in de groep. Ga maar kijken, als er één programma juicy is door alle intriges en drama, is dit het wel.  

Te veel ego 


Tv-sterren met te veel ego eindigen vaak in de problemen. Neem bijvoorbeeld alle deelnemers van MTV’s Ex On The Beach: stuk voor stuk hebben ze een ego waar je niet omheen kan. Daardoor is de sfeer gedurende het hele programma om van te janken. We hoeven je vast niet te vertellen dat je aan hen zéker geen voorbeeld moet nemen 😉. Want, in het werkleven is bescheidenheid vaak een betere eigenschap dan grootspraak, hoe competitief die wereld soms ook kan zijn. 

 
Dus, de volgende keer dat je naar je favoriete reality-show kijkt, denk dan eens na over de verborgen lessen die je kunt toepassen in je carrière. Het gedrag op het scherm kan je meer leren dan je denkt, en bij The Next Label staan we klaar om je te helpen. Keertje vrijblijvend sparren over je mogelijkheden? Neem dan hier contact op! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur