Veelgevraagde startersfuncties per branche

22 November 2021 - 3 min reading time

Je bent vers afgestudeerd en klaar voor het échte werk. Maar hoe kun je een beetje tactisch en snel aan die baan komen?

Je kiest hierbij natuurlijk éérst altijd voor een richting die aansluit bij de studie die je gedaan hebt zodat je in aanmerking komt. Maar als je daarna nou eens focust op veelgevraagde functies binnen deze richting, weet je dat je jouw kansen vergroot en sneller aan de leukste startersbaan komt. Wij vertellen je in deze blog alles wat je moet weten!

Wat is een startersfunctie?


Een startersfunctie is een rol binnen een bedrijf die wordt bekleed door een beginner. Vaak is dit iemand die net afgestudeerd is, of die daarvóór een traineeship of stage afgerond heeft bij datzelfde bedrijf of ergens anders. Als je een startersfunctie hebt, word je een Junior genoemd. Heb je al meer ervaring (3-5 jaar), dan ben je een Medior. En ben je nóg langer in dienst (over de vijf jaar) en sterk ervaren, dan ben je een Senior.

Hoe begin je als starter?


Natuurlijk moet je goed weten wat je wil, maar hier gaan we later in deze blog nog verder op in. Daarna kun je beslissen of je meteen een groot bedrijf wilt benaderen of dat je je richt op een start- of scale-up.

Waarschijnlijk kom je nét uit de collegebanken gerold, dus is je ervaring nog niet breed of misschien wel helemaal niet aanwezig. Wat kun je dan doen om toch wat steviger in je schoenen te staan tijdens een sollicitatie? Volg een traineeship bij het bedrijf waar je uiteindelijk graag wil starten. Dit is een hele slimme manier om ergens in te rollen, en tijdens zo’n traineeship leer je ontzettend veel over het bedrijf, en het bedrijf over jou! De kans dat je daarna een baan aangeboden krijgt bij dat bedrijf is groot: heb je meteen je startersfunctie te pakken 😉.

Hoe weet ik welke branche er past bij mij?


Hoe kun je nu weten wat er bij jou past? Als je aan het begin staat van je carrière, kan het aanbod nogal groot zijn en kun je door de bomen het bos soms niet meer zien. Je hebt gestudeerd, maar wat vind je nou eigenlijk écht leuk als je kijkt naar een specifieke functie?

Om hier achter te komen kun je beroepskeuzetests maken. Dit zijn tests die je een handige voorzet geven bij het bepalen van je interesses en die je een inzicht geven in banen die daarbij passen. Ben je benieuwd naar deze tests? Wij hebben een blog geschreven waarin je de top vijf vindt. Succes!

Verder kun je contact opnemen met bedrijven waar je interesse in hebt, en een vrijblijvend gesprek aanvragen. Bedrijven kunnen het wel waarderen als je laat zien dat je lef hebt, dus bel ze op. Dat is immers ook sneller dan mailen! Daarnaast is het ook een heel goed idee om één of meerdere meeloopdagen aan te vragen bij deze bedrijven, dan krijg je al meteen een sterke indruk van de organisatie en hoe het er intern aan toe gaat.

Welke startersfuncties zijn er veelgevraagd per branche?


Je hebt de handvatten om uit te vinden wat voor baan er bij jou past. Wij geven je er hiervoor nóg wat bij! We vertelden hiervoor dat het handig is om een beetje te richten op veelgevraagde functies tijdens je zoektocht, zodat je kansen groter zijn. Voor het overzicht hebben wij een handig schema voor jou gemaakt waarin we je laten zien welke functies dit zijn en bij welke branche zij horen:

Welke branche heeft de meeste vacatures?


Nu je weet welke functies er populair zijn per branche, lichten we ook even toe welke branches de meeste vacatures hebben. Zo neemt de vraag naar leerkrachten in het onderwijs sterk toe, omdat er een tekort is. Dit zie je voornamelijk bij de vakken schei- natuur- en wiskunde, talen en informatica. Steeds minder studenten kiezen namelijk voor de pabo en andere lerarenopleidingen.

De ICT-branche verandert continu. En omdat dit zo is, is er eigenlijk altijd wel vraag naar nieuwe Professionals die deze ontwikkelingen bij kunnen houden. Specifieke functies waarop wordt gedoeld, zijn bijvoorbeeld systeemontwikkelaars, programmeurs, technische engineers en informatiemanagers. Klik hier om te weten te komen welke ICT-functies er allemaal nog meer zijn, en welke toffe bedrijven deze aanbieden.

Ook in de sales is het aanbod groot. Dit komt doordat elk bedrijf wel een product of dienst te verkopen heeft, want zonder verkoop is er geen omzet. Er is dus altijd vraag naar nieuwe salestoppers met een vlotte babbel, die wel van een uitdaging houden. Daarom is dit een ideale startersjob. Lijkt een baan in de sales jou wel wat? Dan kun je gerust tussen onze vacatures kijken!

Tenslotte heeft ook de technische branche veel vacatures. Dit komt doordat er steeds meer huizen worden verkocht omdat de economie steeds aantrekkelijker wordt. Die huizen moeten natuurlijk eerst worden gebouwd, en daarom zijn er steeds meer vakmensen nodig die hier hun steentje aan bijdragen.

Hoe solliciteer je op een startersfunctie?


Hier op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je solliciteert:

  • Bereid je goed voor

  • Lees de vacature grondig door

  • Zorg dat je opvalt

  • Doe waar jij je goed bij voelt!


Voor een uitgebreide versie waarin we bovenstaande punten helemaal toelichten, kun je deze blog lezen. Dan weet je 100% zeker dat je nergens zenuwachtig voor hoeft te zijn, en dat je (eerste) sollicitatiegesprek helemaal goed komt!
Hopelijk kun je na het lezen van deze blog beter bepalen welke richting je op moet en heb je helder naar welke functies er nu veel vraag is. Heb je vragen, of ben je benieuwd naar de vacatures die wij te bieden hebben? Dan kun je deze hier bekijken. Of bekijk hier onze vacature startersfunctie sales!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur