De proeftijd. Spannend of toch niet?

20 October 2020 - 4 min reading time

Starten aan een nieuwe baan is al spannend, en dan heb je ook nog eens de proeftijd. Toch merk je vaak achteraf dat zenuwen helemaal nergens voor nodig zijn.

Je hebt niet voor niets de keuze gemaakt om een handtekening onder het contract te zetten, dus houd dat goede gevoel vast om je spanningen wat weg te nemen. In deze blog vertellen we wat de proeftijd is én delen we wat ervaringen van onze nieuwe collega’s. Zo hopen we je te helpen de zenuwen wat te verminderen. Enjoy!

Wat is een proeftijd? 


De proeftijd is een korte periode aan het begin van een arbeidsovereenkomst, waarin de arbeidsovereenkomst per direct opgezegd kan worden door zowel de werkgever als de werknemer. De lengte van de proeftijd is niet bij elke organisatie hetzelfde. Dit is namelijk afhankelijk van de lengte van de arbeidsovereenkomst. Bij een contract voor onbepaalde tijd of één van twee jaar of langer mag de werkgever een proeftijd aanhouden van maximaal twee maanden. In bijna alle andere gevallen geldt er een proeftijd van één maand. Krijg je maar een contract van zes maanden of korter? Dan mag er helemaal geen proeftijd gegeven worden.  

Hoelang mag een proeftijd duren?


Bij een contract voor onbepaalde tijd of een van twee jaar of langer mag de werkgever een proeftijd aanhouden van maximaal twee maanden. In bijna alle andere gevallen geldt er een proeftijd van één maand. Krijg je maar een contract van zes maanden of korter? Dan mag er helemaal geen proeftijd gegeven worden.  
Bij The Next Label houden we ons aan een proeftijd van één maand. In deze maand moeten we van beide kanten bewijzen dat we een goede keuze hebben gemaakt om met elkaar in zee te gaan. Toch zijn we ervan overtuigd dat we eventuele twijfels al weg hebben moeten halen tijdens het sollicitatieproces. Dus aan dat vertrouwen houden we ons vast!
Michelle, HR-manager

De eerste werkweek


De eerste week van je proeftijd. De allereerste week van je nieuwe baan! Misschien zijn deze eerste dagen nog wel spannender dan ‘de proeftijd’ op zich. Wat moet ik aan? Match ik wel met mijn nieuwe collega’s? Heb ik wel de goede keuze gemaakt? En ga zo maar door. We begrijpen deze hersenspinsels, en vinden het daarom belangrijk dat iedereen in een warm bad terecht komt. We vroegen Nienke hoe zij haar eerste maand heeft ervaren.

“De eerste maand is erg wennen geweest voor mij, van afstuderen naar een fulltimebaan. Een hele omschakeling, maar naast het wennen bestond de eerste maand ook uit gewoon dóén, trainingen en coaching. Hierdoor had ik snel door wat er van me verwacht werd en hoe ik de werkzaamheden moest uitvoeren.  Gelukkig kwam ik wel in een warm bad terecht. Alle collega’s die even een praatje kwamen maken en benieuwd waren naar mij en mijn doelen bij Buro5/The Next Label. Hierdoor voelde ik me snel thuis. En dat is hoe ik het nog steeds ervaar: doen, hard werken en plezier maken op de werkvloer.” –Nienke, Recruitment Consultant 
^ Nienke & Ilias

Waar Ilias het meeste tegenop zag


Ook Ilias is een tijdje terug aan zijn nieuwe baan in ons salesteam begonnen. Al snel was duidelijk dat vragen stellen voor Ilias geen probleem is. Het zit zo in zijn persoonlijkheid, dat dit zeker niet iets was waar hij tegenop zag voordat hij startte bij Cooder. Hij vraagt zelfs ‘de oren van je kop’. Maar door alle energie die hij uitstraalt kunnen we dat wel hebben. Het is knap als je hem chagrijnig in een hoekje betrapt. Ondanks zijn positieve vibe, waren we toch nieuwsgierig waar hij wél tegenop zag voordat zijn eerste werkdag begon. Lees het hieronder!

“Ik had de meeste vraagtekens bij het inwerkproces. Zoals ik al duidelijk aangaf tijdens mijn sollicitatie heb ik ervaren hoe het absoluut niet moet, met een begeleider die er niet voor mij was. De eerste week was meteen top, met een warm en welkom ontvangst door iedereen. Echter houd je vraagtekens of dit door blijft zetten, maar ja, hier is heel goed over nagedacht. De inwerkprocedure is van A tot Z uitgestippeld en dit helpt enorm bij het groeien als Business Consultant. Een andere angst is of je het wel kan gaan waarmaken en of je een deal weet te realiseren. Gelukkig is dit geen probleem, want alle collega’s binnen TNL gunnen elkaar succes. Zo heb ik mijn eerste plaatsing te danken aan mijn collega Coen die een cv in mijn schoot heeft geworpen.  

Als je me dan ook vraagt waar ik tegenop zag, denk ik aan het succesvol zijn en de begeleiding, wat natuurlijk met elkaar in verband staat. Hier hoef je je echter na dag één geen zorgen meer om te maken. Met de begeleiding, eigen input en de gezelligheid om je heen kan iedereen succesvol zijn. ” – IliasBusiness Consultant 
^ Michael

Wennen aan een nieuwe werkgever


Sommigen beginnen aan hun eerste baan na hun studie, anderen stappen over van werkgever naar werkgever. Dat is ook wel even wennen. De route naar werk, je collega’s, je standaard rituelen, de manier van werken, je klanten etc. etc. Alles is ineens anders. Michael zag dat juist als uitdaging, en was er helemaal klaar voor om zich verder te ontwikkelen binnen een nieuwe werkomgeving. Hij beweert zelfs elke ochtend zingend op zijn scooter naar werk te komen (geen gebluf, want hij is al door zijn proeftijd heen 😉). Dit geeft wel aan dat hij snel wende aan zijn nieuwe ‘thuis’. Aan Michael stelden we de vraag hoe het was om over te stappen van zijn vorige werkgever in recruitment naar zijn nieuwe job bij Buro5, een van onze labels. Wat zorgt ervoor dat hij zo vrolijk naar werk rijdt?

“Ik zit erg goed op mijn plek bij Buro5. Het is een jong bedrijf met een informele familiaire sfeer. Ook de periode waarin ik werkzaam was bij mijn vorige werkgever heb ik als zeer leerzaam ervaren. Maar doordat ik hartelijk en warm ben verwelkomd door The Next Label en al bekend was met het recruitmentproces wende ik vrij snel.  

Daarnaast biedt TNL veel doorgroeimogelijkheden. Met name de balans tussen doorgroeien en een fijne omgeving met fijne mensen zorgt ervoor dat ik happy naar mijn werk ga! Als je een ambitieus mens bent met een positieve mindset, dan denk ik dat The Next Label een hele goede werkgever voor je is.” – Michael, Recruitment Consultant
Vandaag ben ik ontslagen omdat ik had gegeten tijdens mijn werk. Maar ik zat toch in mijn 'proeftijd'?
Zlalom

Einde proeftijd


De laatste dag van je eerste maand is aangebroken. Pfoe, het einde van je proeftijd. Elke werkgever gaat anders met dit moment om. Sommige managers maken er een feestje van, anderen laten het voorbij gaan zonder dat je het door hebt. Hoe gaat het bij The Next Label? Bij ons voer je altijd eerst een gesprek met je manager over hoe je eerste vier weken verliepen, welke stappen je al hebt gemaakt en waar jullie samen aan gaan werken de komende maanden. Aansluitend daarop evalueer je ook nog samen met HR. Tijdens dit gesprek deel je jouw mening over het inwerktraject, de begeleiding en trainingen. Zo kunnen ook wij ons blijven verbeteren!

Een goede voorbereiding is het halve werk


Zoals je hierboven leest is het nergens voor nodig zenuwachtig te zijn voor je eerste weken. Gezonde spanning is normaal, maar maak je niet té druk. Het kan je helpen om tijdens je sollicitatiegesprekken goed door te vragen over hoe je eerste weken eruitzien. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Denk vervolgens eens terug aan de beloftes die ze met je hebben gemaakt, en vertrouw erop dat jouw nieuwe werkgever deze ook waarmaakt. En vergeet niet: ook de organisatie doet er (als het goed is) alles aan om jouw eerste werkdagen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees in deze blog meer over het nut van een goede onboarding.

Kortom, het komt allemaal wel goed. Het belangrijkste is dat je kiest voor een nieuwe werkgever waar jij je thuis voelt, waar jij kan groeien én waar jij lekker jezelf kan zijn. Dan vallen die zenuwen uiteindelijk allemaal wel mee. Ben je benieuwd naar meer info over ons, of wil je graag eens sparren over iets? Bel ons gewoon even op!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur