Nieuwe baan? Zo gebruik jij je netwerk!

07 December 2022 - 2 min

Als je in de afrondende fase van je studie zit – of net afgestudeerd bent – voel je dat de arbeidsmarkt op de loer ligt. Daarom is het fijn om een beetje hulp te krijgen bij je ‘eerste stapjes’ in deze nieuwe wereld.

Of je nou weet wat je wil of niet: hulp krijgen uit een groot netwerk is handig en werkt inspirerend. Zo verzamel je informatie uit verschillende invalshoeken die je nieuwe inzichten kunnen geven. Maar hoe gebruik je je netwerk precies om een baan te vinden? En hoe kun je zelf je netwerk opbouwen? Dat en meer vertellen we je in deze blog!

Hoe bouw je een netwerk op?


Je bepaalt eerst je netwerkdoel om gericht te werk te gaan. Dit hoeft helemaal niet iets groots te zijn, denk bijvoorbeeld aan ‘ik wil weten hoe het is om bij bedrijf X te werken'. Daarna verken je jouw directe omgeving: wie heb je al om je heen om makkelijk het eerste contact mee te leggen? Zit daar iemand tussen die deze vraag voor jou kan beantwoorden? Je kunt natuurlijk ook je professionele netwerk gebruiken: wie ken je op professioneel vlak die jou verder kan helpen?

Wat is het verschil tussen je persoonlijke- en professionele netwerk?


Je persoonlijke netwerk bestaat uit je vrienden, familieleden, klasgenoten of kennissen. Maak een overzicht van wie wat doet en wie je eventueel waarvoor nodig kan hebben. Maak hieruit een top-5 en bedenk wat je ze wil vragen.

Je professionele netwerk bestaat uit mensen die je kent op professioneel vlak. Spreekt eigenlijk ook voor zich. Dit zijn dus de mensen die je kent van eerdere (bij)baantjes, stages of studieverenigingen, maar ook bijvoorbeeld docenten van je studie- of school. Dit zijn dus ook mensen waarmee je niet altijd een persoonlijke band hebt.

Het TNL Talent Network


Naast je persoonlijke- en professionele netwerk, is er ook nog ons eigen Talent Network. Hier zijn young professionals, zoals jij, bij aangesloten die wekelijks uitgebreide insights en tips toegestuurd krijgen. Deze bereiden hen voor op de (naderende) arbeidsmarkt. Om de gegeven informatie te laten leven en te kunnen sparren, organiseren we ook evenementen. Denk hierbij aan:

  • In-housedagen

  • Sponsoren borrels

  • Businesscases

  • Workshops over solliciteren, sales en ondernemen


Heb jij de behoefte om te sparren met gelijkgezinden en om je netwerk via deze weg uit te breiden? Sluit je dan ook aan bij ons Talent Network. Vele young professionals gingen je al voor!

Je netwerk uitbreiden via LinkedIn


Dan is het nu tijd voor échte actie: je gaat contacten leggen. Je kan mensen natuurlijk opbellen en op de man af vragen of ze je kunnen helpen, maar daar is niet iedereen comfortabel bij. In plaats daarvan kun je ook naar congressen, workshops, trainingen, feestjes, netwerkborrels en cursussen gaan. Hier kom je in contact met gelijkgestemden om kennis of ideeën uit te wisselen. Maar anno 2022 bestaat er gelukkig een platform dat volledig in het teken staat van netwerken. Jep, we hebben het natuurlijk over LinkedIn.

Wat zijn de voordelen van netwerken via LinkedIn?


LinkedIn is hét platform om actief op te zijn als je net bent afgestudeerd. Niet alleen om eindelijk je zakelijke perspectief, visie en passie(s) te kunnen delen, maar ook om te laten zien wat je kan. Begin bijvoorbeeld met een post waarin je meldt dat je afgestudeerd bent. Handig om meteen erbij te zeggen wat voor baan je zoekt. Zo ziet je netwerk niet alleen waar je interesses liggen, maar ook dat je een knappe prestatie verricht hebt en op zoek bent naar werk.

Verder bouw je nergens anders zo snel en makkelijk je netwerk op als op LinkedIn. Bovendien is het ook laagdrempelig, want met één klik op de knop maak je een connectie. Zo kun je je (toekomstige) collega's of collega's van je vorige baantje(s) uitnodigen; wie weet waarmee zij je nog kunnen helpen. Het leuke aan dit ‘linken’ is dat je zo via-via geïnspireerd raakt en op profielen beland waar je zelf niet zo snel op zou zoeken.

Naast linken met mensen die je al kent, kun je ook alvast bedrijven en/of personen volgen die in de toekomst interessant kunnen zijn. Wie weet, misschien zitten hier wel connecties tussen van jouw (oud)collega's die een goed woordje voor je kunnen doen! Als je hier constant mee bezig bent, heb je over een tijd een groot LinkedIn-netwerk. Daardoor kom je hoger te staan in de zoekresultaten en is het makkelijker voor werkgevers en/of recruiters om je te vinden.

Hoe haal je meer waarde uit je netwerk?


Nu heb je de tools om een netwerk op te bouwen, maar hoe blijven deze mensen aan je verbonden? Een sterk netwerk behoud je door het optimaal te gebruiken. Hoe? Je raadt het al: door actief te zijn op LinkedIn. Deel hier je kennis en inzichten en wissel ze ook uit. Van een ander kun je veel leren, kijk daarom ook altijd naar waar vakgenoten over schrijven. Laat je inspireren en verbreed je kennis. 

Ook bestaat een sterk netwerk uit wederzijds vertrouwen. Geef wat terug aan mensen die jou geholpen hebben. Alleen 'nemen’ werkt niet; je valt snel door de mand als je alleen contact opzoekt wanneer je iemand nodig hebt. Dit hoeven helemaal geen grote gunsten te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook al sympathie opwekken door iemands verjaardag te onthouden. Het draait hierbij om dat extra stukje moeite. Mensen zijn zo eerder bereid om jou te helpen: voor wat, hoort wat! 

Hoe gebruik je je netwerk als je een baan zoekt? 


Ten eerste ga je kijken wie waar werkt; hebben ze daar vacatures die aansluiten op jouw wensen en behoeften? Zo ja, neem contact op met deze connecties en stel ze vragen die jou kunnen helpen bij een eventuele sollicitatie. Of misschien hebben ze wel tips over wat je in je motivatiebrief kunt zetten. Schrijf alle informatie die je verzamelt op in een notitie op je telefoon, Word-bestand of notitieboekje. Natuurlijk kun je het ook opnemen. Zorg er in ieder geval voor dat je het overzicht behoudt, anders vergeet je welk persoon bij welk gesprek of bedrijf hoorde.  

Stel dat je van baan wisselt, vraag dan altijd om een referentie bij je oude werkgever. Hierin vertelt diegene hoe jij als werkgever was (even kortgezegd). Dit werkt in je voordeel omdat het 'bewijs’ is voor je potentiële werkgever dat jij een fijne werknemer bent. Deze referenties kun je ook op je LinkedIn-pagina zetten.  
Ben je benieuwd naar meer informatie over The Next Label voor je banenzoektocht? Leuk! Onze HR Manager Michelle of Corporate Recruiter Britt staat je graag te woord. Liever zelf op onderzoek uit? Ook leuk! Hier lees je onze andere blogs (en whitepapers), vol met relevante onderwerpen voor de young professional.  
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur