Inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer

29 May 2023 - 2 min

Dit onderwerp heb je vast al meerdere keren voorbij zien komen; het nieuws, artikelen en blogs staan er vol mee. En dat is maar goed ook, want het is belangrijk dat hier bewustzijn over wordt gecreëerd én dat er actief wat mee wordt gedaan.

In het bedrijfsleven spelen diversiteit en inclusiviteit met name een grote rol – een ontwikkeling waar wij als organisatie heel blij mee zijn. We zijn ervan overtuigd dat elke medewerker, waar dan ook, zichzelf moet kunnen zijn en werkgelukkig is. Lees hier wat de termen inhouden, hoe je het herkent op de werkvloer en waarom het zo belangrijk is!  

Wat betekenen inclusiviteit en diversiteit? 


Het kan zijn dat je de termen nu zó vaak voorbij hebt zien komen, dat het je even duizelt. Wat is nu wat? We leggen het je uit: inclusiviteit betekent dat mensen van verschillende achtergronden, culturen, identiteiten en capaciteiten zich welkom en opgenomen voelen. Iedereen heeft gelijke kansen om bij te dragen en te groeien, ongeacht hun verschillen. Er is dus ruimte voor verschillende perspectieven en behoeften. 

Inclusie zegt iets over hoe er met diversiteit wordt omgegaan binnen een organisatie. Diversiteit betekent namelijk de aanwezigheid van mensen met verschillende kenmerken, zoals culturele achtergronden, ras, geslacht, seksuele geaardheid, religie, leeftijd, etc. Binnen een diverse groep worden de unieke verschillen en overeenkomsten tussen collega's erkend. Het gaat er dus niet alleen om dat een groep divers ís, maar ook om het omarmen van die diversiteit: iedereen mag er zijn. 

Hoe herken je diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer? 


Als een organisatie claimt divers en inclusief te zijn, kun je dat checken door na te gaan of er veel mensen werken met bovenstaande omschrijving. En als het antwoord daar dan ‘ja’ op is; hoe wordt ermee omgegaan? Is het niet alleen maar een “kijk ons eens divers zijn"-praatje? Ongelofelijk maar waar, sommige organisaties laten op hun website of andere uitingen lijken dat ze goed op weg zijn terwijl de vork in werkelijkheid anders in de steel steekt. Nu is dit wel een waarschuwing voor een ver uiterste (en er zit niet altijd kwaad achter), maar toch. Het bestaat. Zit je in je sollicitatiefase, let hier dan een beetje op als je bij organisaties op gesprek komt. 

Waarom zijn diversiteit en inclusiviteit zo belangrijk? 


Omdat er dan verschillende perspectieven en ideeën worden gedeeld en gewaardeerd. Ook kan het zorgen voor een verhoogde creativiteit en vernieuwing, wat een organisatie naar grote groei brengt. Veel medewerkers van verschillende achtergronden en culturen in dienst hebben, staat gelijk aan veel verschillende ervaringen en kennis. Je kan wel raden dat er ook een betere besluitvorming van komt en meer productiviteit en efficiëntie (want iedereen voelt zich betrokken en gewaardeerd). Ten slotte is het ook gewoon een morele en ethische verplichting: je hebt gewoon respect voor alle individuen en hun unieke perspectieven. Logisch, toch? 
Wat betekenen inclusiviteit en diversiteit voor jou? We zijn benieuwd! Je mag ons zeker een berichtje sturen en/of eens vrijblijvend opbellen om je mogelijkheden bij TNL te bespreken. Vragen en/of opmerkingen? Ook die horen we graag! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur