Hulp bij keuzestress

26 January 2022 - 3 min reading time

Keuzestress, je hoort vaak dat het een “generatiedingetje” is. En dat klopt ook wel, want eerlijk is eerlijk: de keuze is reuze.

Of het nu gaat om het merk van je havermelk, of over iets met meer impact zoals keuze in wat voor werk je wilt doen. Het valt allemaal niet mee. Gelukkig kunnen we je een aantal handvatten geven om keuzestress de kop in te drukken

Waar komt keuzestress vandaan en wat is keuzestress?


We duiken eerst even in de materie. Je moet tenslotte de aard van het probleem kennen voor je het kunt oplossen. De grote boosdoener bij keuzestress is eigenlijk de angst om het verkeerd te doen. Je wilt spijt over de verkeerde keuze voorkomen, dus probeer je ervoor te zorgen dat je alle opties tot in detail kent. Maar wat als je een keuze maakt en toch het andere wilt? Tsja, dat is dus de kern van keuzestress.

Het is eigenlijk een soort FOMO, maar dan nét anders. Gelukkig is daar ook een woord voor bedacht: FOBO. Fear Of Better Options. Herkenbaar? Yes, je bent helaas niet de enige.

Goed, we weten nu waar het nare gevoel vandaan komt én hebben weer een ‘kek nieuw woord’ aan ons vocabulaire toegevoegd, maar hoe pakken we keuzestress aan?

Goed genoeg is soms goed genoeg


De hoeveelheid keuzes zorgt er dus voor dat je alles tot in detail wilt uitpluizen. Eigenlijk kan het altijd beter. “Heb ik alle opties wel overwogen?” en “Wat als ik een nóg betere optie over het hoofd zie?”. Deze vragen zorgen ervoor dat je nooit een keuze kan maken. Stel voor jezelf daarom de gouden regel om genoegen te nemen met goed. Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Wil je een nieuwe computer kopen? Dan is goed genoeg precies wat je nodig hebt. Bevestig dit na aankoop nog een aantal keer aan jezelf. Door dit mantra zorg je dat het maken van keuzes makkelijker wordt in de toekomst. Niks meer aan doen dus.

Een stapje terug doen bij keuzestress


Soms gaat het om grotere keuzes dan de aanschaf van een computer. Ook daar kunnen we je bij helpen: neem afstand van je keuze, zet alles op een rijtje en kom er dan op terug. Eigenlijk een heel logisch principe, laat de keuze en alles wat daarbij komt kijken even ‘marineren’.

Dat dit goed werkt is zelfs uit onderzoek gebleken! We schetsen je een situatie:

Je hebt de keuze uit twee computers. Computer één heeft allemaal kleine snufjes, waar je eigenlijk niet veel aan hebt: een toetsenbord met lampjes en een muis in een gekke kleur, maar in de basis is de computer relatief traag en is de schermkwaliteit gemiddeld. Computer twee heeft een goede basis. Denk aan een snelle processor en een goed scherm, maar ziet er minder goed uit.

Als je de twee opties voorlegt en vraagt of iemand direct een keuze kan maken, kiest diegene bijna altijd voor de eerste optie. Maar vraag je diezelfde persoon om er een nachtje over te slapen, kiest hij of zij bijna altijd voor de verstandige keuze, optie twee. Zo zie je maar wat het effect is van het even de tijd geven.

Praat erover met anderen, maar vraag niet om hun mening


Keuzestress komt vaak uit onzekerheid. Gaat het om een belangrijke keuze, dan ben je geneigd naar anderen te luisteren in plaats van naar je eigen stem. Het opvolgen van het advies van een ander voelt vaak als veilig, terwijl de reden achter een keuze voor iedereen anders is. Een stemmetje zegt dan: “Als ik dit kies, en het is uiteindelijk toch niks, dan was het in ieder geval niet mijn schuld”. Nu hebben we het niet over de keuze voor je avondeten, maar over belangrijkere keuzes. Bijvoorbeeld het nemen van een sabbatical of de twijfel over een carrièreswitch? Dan hangt er toch wat meer vanaf.

Vraag je vrienden of familie om je keuze te bespreken en of ze dus niet hun mening willen geven. Dit klinkt misschien lastiger dan het is. Iemand kan namelijk de juiste vragen stellen, zónder dat zijn of haar eigen mening eraan te pas komt. Dit kan je ook voor jezelf doen met vragen als:

  • Als ik geen mensen zou beïnvloeden met mijn keuze, wat zou ik dan kiezen?

  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

  • Wat gebeurt er als je genoegen neemt met minder?

Zelfvertrouwen bij keuzestress


We zeiden het net al, maar onzekerheid speelt een grote rol in keuzestress. Door meer in jezelf en je eigen kunnen te geloven zorg je ook dat je het makkelijk maakt voor jezelf om een keuze te maken. Ga uit van je eigen kennis en expertise. Jij bent uiteindelijk de enige die weet wat je nou uiteindelijk wilt.

Hoe kun je dat doen? Wees zeker van je zaak bij het maken van een keuze. Hier komt onze tip over genoegen nemen met ‘goed genoeg’ ook even om de hoek kijken. Beperk jezelf tot maximaal drie keuzes, slaap er vervolgens een nachtje over en kies dan gewoon. Vervolgens is het aan jou om hier ook daadwerkelijk tevreden mee te zijn. Schrijf voor jezelf nog eens op waarom je zo blij bent met je keuze. Wanneer je dit doet bevestig je voor jezelf dat je een goede keuze hebt gemaakt. Op deze manier bouw je ongemerkt je zelfvertrouwen op voor het maken van keuzes. En soms kan een ‘fake it till you make it-mindset’ geen kwaad. Dan staat er nog maar één keuze voor je te wachten: met welke tip begin je als eerst? ;)
Op zoek naar een nieuwe baan en heb je keuzestress over welke kant je op moet? We helpen je graag de juiste keuze maken. Geef ons een belletje of vul ons contactformulier in!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur