Dipje te pakken?
Als je net begint, zul je vast vol goede moed op je fiets stappen. Maar het kan gebeuren dat je vrolijke tred na verloop van tijd verandert in loodzware stappen als je weer het kantoorgebouw binnen moet. Iedereen heeft wel eens een dip, dit hoort er absoluut bij. Dus geen zorgen, we halen je uit je dip en vertellen je hoe je je motivatie weer terugvindt.
Waarom voel je je gedemotiveerd?
Vraag jezelf af waarom je motivatie plotseling afneemt. Zijn er recente gebeurtenissen in je leven of op het werk die invloed kunnen hebben? Leef je gezond en heb je genoeg te doen? Er kunnen verschillende factoren zijn die je functioneren beïnvloeden. Natuurlijk kan het ook gewoon komen doordat je bijvoorbeeld al twee jaar bij dezelfde werkgever zit en toe bent aan iets nieuws. Dit is ook begrijpelijk, vooral als je jong bent en aan het begin van je carrière staat.
Hoe kun je je motivatie terugkrijgen?
Ongeacht de reden voor je gebrek aan motivatie, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je positieve flow terug te vinden.
Geef het aan bij je leidinggevende.
Eerlijkheid duurt het langst, ook als je motivatie ver te zoeken is. Het zal je leidinggevende zeker opvallen dat je niet meer zo vrolijk lijkt en minder productief bent. Ga daarom in gesprek en geef aan dat je je minder gemotiveerd voelt. Samen kunnen jullie tot een oplossing komen. Als je leidinggevende begrijpt waar jij mee worstelt, ontstaat er meer begrip en krijg je helderheid. Onthoud dat een goede leidinggevende je op elke mogelijke manier wil helpen (daar zijn ze voor!), dus wees niet bang om eerlijk te zijn.
Stel kleine doelen.
Je kunt je ook gedemotiveerd voelen doordat projecten te groot lijken en je het overzicht verliest. Hak het grote project dan in kleinere doelen, zodat je elke dag één of zelfs meerdere taken kunt afvinken. Zo krijg je dagelijks een energieboost en voel je je voldaan als je weer naar huis gaat.
Beweging is belangrijk.
Sport is het allerbeste medicijn als je mentaal worstelt. Door beweging komt er endorfine vrij en voel je je fit, energiek en vrolijk. Zeg nou zelf, na een rondje hardlopen voel jij je ook de koning te rijk, toch? Hup, van die bank af!
Zoek nieuwe uitdagingen en/of leer nieuwe vaardigheden.
Je kunt externe cursussen of trainingen volgen, maar je kunt ook roeien met de riemen die je hebt. Welke kennis heeft de organisatie al in huis? Of zoek dichter bij huis: wie in je team doet interessante dingen waar jij iets van kunt leren? Stel dat je in een marketingteam zit en jij bent content creator. Dan is het super interessant om met je teamgenoot, bijvoorbeeld een SEO-specialist, te sparren over wat jullie van elkaar kunnen leren. Goed idee? Doe aan kennisdeling!
Schakel externe hulp in.
Als je gebrek aan motivatie een hardnekkiger probleem is dat niet met bovenstaande tips kan worden opgelost, is het misschien een idee om met een coach of psycholoog te praten. Er is een ruim aanbod aan carrièrecoaches die jou het nodige steuntje in de rug kunnen geven, en praten met een erkende psycholoog is ook altijd een goed idee. Zo kun je gericht werken aan eventuele onderliggende problemen en hopelijk snel weer met plezier naar je werk gaan.
Wat moet je doen als je motivatie echt niet terugkomt?
Stel je voor, je vindt je motivatie maar niet terug. Wat je ook probeert, dat ene gelukzalige gevoel dat je had toen je werd aangenomen, blijft uit. Geen paniek, onthoud dat je altijd een keuze hebt. Natuurlijk wil je niet zomaar opgeven; je hebt behoorlijk wat opgebouwd en misschien wil je je leuke collega's niet 'in de steek' laten. Echter, niet alleen heeft dit invloed op jouw mentale welzijn als je vasthoudt uit gemakzucht, maar het heeft ook invloed op je team en andere collega's. Het is wellicht beter om een andere baan te zoeken waarin jij opnieuw kunt schitteren, ontwikkelen, groeien, leren en uitgedaagd worden. Een baan die veel beter bij jou past. En je collega's? Die gunnen jou ook het beste. Dus, volg je geluk en ga koffiedrinken met mensen uit de branche waarin je geïnteresseerd bent. Zoek naar vacatures die je aanspreken. Neem contact op met handige connecties. Stel op een rijtje hoe jouw ideale baan eruitziet!
Natuurlijk kunnen wij je daarbij helpen. Bel ons op om vrijblijvend te sparren over je mogelijkheden. Hier vind je ons telefoonnummer en e-mailadres. We zijn benieuwd naar je!
Bekijk je liever meteen onze vacatures? Klik dan hier!
Bekijk je liever meteen onze vacatures? Klik dan hier!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts