Eerder las je de tips van onze Senior Corporate Recruiter Britt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je eerste gesprek. Maar als je op deze blog geklikt hebt, kunnen we je vast al feliciteren met je uitnodiging voor het tweede gesprek?
Lekker bezig. Hoe vond je het eerste gesprek gaan, heb je wat aan Britt haar tips gehad? Daar gaan we maar even vanuit, anders ben je hier ook niet terecht gekomen 😉. In deze blog zoomen we in op het tweede gesprek: wat is hierbij belangrijk? Onze HR-manager Michelle geeft je haar tips voor een goede voorbereiding van je tweede sollicitatiegesprek!
Michelle, wat zijn jouw 5 tips voor je tweede sollicitatiegesprek?
1. Denk goed terug aan voorgaande gesprekken
Michelle: “Daarmee bedoel ik: je eerste belletje en het gesprek dat toen gevoerd werd. Wat is blijven hangen, waar ben je het meest enthousiast over, zijn er nog dingen onduidelijk én kun je goed aan anderen (en jezelf) omschrijven wat je gaat doen in de functie? En wat The Next Label doet?
Eigenlijk is het altijd belangrijk jezelf deze vragen te stellen. Jouw antwoorden hierop vormen namelijk een heldere basis waaruit je je tweede gesprek voert. Het staat een beetje slordig als je al op een tweede gesprek komt en je niet weet wat de organisatie precies doet.”
2. Vergelijk je gesprek met andere gesprekken
“Stel jezelf hierbij de volgende vragen: welke verschillen merk je, waarom denk je dat het één beter bij je past dan het ander, wat vinden mensen in je omgeving daarvan? Sowieso is het altijd goed om de frisse blik van een ander te gebruiken, maar let er wel op dat je dan alsnog je eigen keuze maakt. Laat je niet te veel leiden hierdoor. Het is ook belangrijk om dicht bij jezelf te blijven; wat wil je écht? Past dit wel echt bij jou? Hoe voelde je je tijdens dit gesprek, ten opzichte van het andere?”
3. Let op de details
“Probeer eens meer om je heen te kijken dan je deed bij je eerste gesprek. Je eerste bezoek aan een organisatie kan indrukwekkend zijn, waardoor je bepaalde belangrijke details mist. Ga dus na: hoe ziet het kantoor eruit, nu je het voor de tweede keer bezoekt? En de mensen; welke sfeer vang je op? Als de kans zich voordoet, kan het ook waardevol zijn om wat andere mensen daar aan te spreken dan je gesprekspartner. Even peilen welk gevoel je daarbij krijgt.”
4. Zoek naar bewijs: past dit bij jou?
“Denk niet alleen goed na waarom jij vindt dat je bij de functie past, maar ook aan concrete voorbeelden. Ben je al eerder in situaties beland waardoor je kan laten zien dat dit werkzaamheden zijn die bij jou passen, waar jouw kwaliteiten liggen en waar jij energie van krijgt? Ben je er dus van bewust dat je dit met verschillende situaties kan aantonen, ook als je nog geen soortgelijke functie hebt bekleed.”
5. Welke vragen heb je nog voor ons?
“Natuurlijk, welke vragen heb je nog voor ons? Zorg ervoor dat je altijd vragen stelt. Niet alleen om een stukje interesse te tonen, maar ook om je gesprek tweezijdig te houden. Daarbij wil je zoveel mogelijk weten van je potentiële werkgever, toch? Denk bijvoorbeeld aan het volgende: wat zou je graag willen weten van de Teamlead? Wat kan ik verwachten van de coaching? Wat is de sfeer binnen het team? Denk alvast na of jij jezelf daartussen ziet.”
Heel veel succes, we zien je snel bij ons op kantoor!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts