Duurzaam leven voor beginners: Eenvoudige stappen met grote impact

15 April 2024 - 3 min

Het leven kan soms een race lijken, toch?

Alles wordt duurder, het vinden van een betaalbare plek in grote steden is een uitdaging, en het kiezen van een carrière na je studie is als een doolhof. En dan proberen we ook nog eens de balans tussen werk en privé te vinden. Pff! Maar hé, laten we het even hebben over duurzaamheid. Ja, het is belangrijk, maar het hoeft geen mega-inspanning te zijn. Met een paar kleine trucjes kun je al veel veranderen. Klaar voor 10 simpele tips? Lets go! 

Tip 1: Minder vlees eten 


Ja ja, daar zul je ‘m meteen al hebben: Minder vlees eten. Je hoeft niet meteen veganistisch of vegetarisch te worden - met een hamlapje minder draag je ook al je steentje bij. Probeer bijvoorbeeld eens een vegetarische filet americain op je brood of gebruik linzen in je pastasaus in plaats van gehakt. Ook een hele grote aanrader zijn de vega gehaktballetjes die je gewoon bij de supermarkt kan kopen. Kleine moeite, grote smaaksensatie! 

Tip 2: Sluit je aan bij commissies 


Studeer je en zit je bij een studentenvereniging? Sluit je dan aan bij een interne commissie die zich richt op duurzaamheid. Zo zie je snel effect van je inspanningen en draag je actief een steentje bij aan een mooiere en groenere wereld. Als je niet bij een vereniging zit, hoeft dat je natuurlijk niet tegen te houden! Meld je aan voor vrijwilligerswerk in je buurt en trommel je vrienden op om samen in actie te komen. 

Tip 3: Spullen en kleding lenen 


Leen eens wat vaker kleding in plaats van weer je winkelmandje vol te gooien. Duik bij een vriend(in) in de kast of kijk eens op Lena Library – een kledingverhuurwebsite en fysieke winkel waar je voor unieke items terecht kunt.  

Toch liever kopen? Geef kleding een nieuw leven. Je kunt bij de meeste vintage winkels de mooiste parels scoren. Natuurlijk is Vinted bijna iedereen wel bekend, maar nog altijd een super manier om aan nieuwe kleding te komen of om je oude spul te verkopen.  

Dan nog iets anders in de categorie 'lenen': Stel nou dat je een themafeestje geeft. En dat thema is jungle. Dan is de kans erg klein dat jij of een van je vrienden een tijdje later precies zo’n feestje geeft, toch? Die spullen heb je dus maar eenmalig nodig. Zonde dus om dat allemaal nieuw aan te schaffen. Ken je BIYU al? Dat is een verhuurbedrijf waar je bijna alles kunt huren; van tuingereedschap tot aan feestartikelen. Asjeblieft! 
Milieu Centraal berekende dat als iedere Nederlander drie kledingstukken per jaar minder koopt, we hiermee net zo veel CO2 zouden besparen als wanneer 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zou eten.
De Correspondent

Tip 4: Mealprepping en opeten wat je hebt 


Als je aan het begin van je week al bepaalt wat je de komende zeven dagen eet, is de kans kleiner dat je (onnodige) aankopen doet en dat je eten verspild. Het is niet heel fancy, maar wel efficiënt, geld besparend, goed voor het milieu en praktisch. Je hoeft na een dag werken dan niet meer naar de supermarkt op spitsuur (veel te druk!) en hebt meer tijd over voor andere dingen, zoals sporten. 

Tip 5: Stel realistische doelen 


Dat proberen we ook een beetje te doen met deze tips: Begin klein, je gaat toch niet in één keer de wereld totaal veranderen. Blijf om je heen kijken naar welke kleine, toegankelijke verschillen je kan maken. 

Tip 6: Bewuster op vakantie gaan 


Daarmee bedoelen we dat het sterk bijdraagt om de trein wat vaker te nemen in plaats van het vliegtuig als je op vakantie gaat. Duurt wat langer, maar de sightseeing is de moeite helemaal waard. Je vakantie begint op deze manier onderweg al en je bent een stuk goedkoper uit. Win, win, win! 

Tip 7: Zuivelvervangers 


De melkproductie is een grote vervuiler; het vereist grote hoeveelheden water voor de irrigatie van veevoer en voor de waterbehoefte van de dieren zelf. En dat is nog maar één van de redenen om over te stappen op plantaardige zuivel, want ook is het gewoon niet diervriendelijk. Wist je bijvoorbeeld dat koeien constant zwanger gehouden worden zodat ze melk produceren?  

Tip 8: Lokaal kopen 


Koop je boodschappen wat vaker lokaal. Dus ga naar de markt in plaats van de supermarkt. Lokale producten hebben minder kilometers afgelegd om uiteindelijk op jouw bord te komen, waardoor de CO2-uitstoot kleiner is. Ook wordt in supermarkten bijna álles in plastic verpakt en op de markt niet. Ten slotte vind je seizoensgebonden producten op de markt die lokaal geteeld zijn. Het consumeren van seizoensgebonden producten kan helpen om de vraag naar importproducten te verminderen, wat energie en middelen bespaart. 

Tip 9: Let op je verwarming 


Een echte sluipschutter wanneer het aankomt op energieverspilling. Zet hem op 15 graden als je de deur uit gaat of gaat slapen en houd hem rond de 18 graden als je thuis bent. Onder een extra kleedje zitten op de bank is toch een stuk knusser 😉. 

Deze tip is trouwens ook direct toe te passen op je lichten. Zet licht uit zodra je een kamer verlaat en laat ze niet onnodig branden wanneer er voldoende zon- of daglicht binnenkomt.  

Tip 10: Wassen op 30 graden 


Dit scheelt 40% in energie ten opzichte van 60 graden. Ter indicatie: een wasbeurt op 30 graden kost 8 cent per keer, een wasbeurt op 90 graden zo'n 40 cent per keer. En de droger is al helemaal een slurper, want die gebruikt 1,20 per keer dat je hem aanzet. Je kunt dus beter een droogrek gebruiken. Dat is bovendien ook nog beter voor je kleding. 
We hopen dat je wat meer bos ziet dan bomen na het lezen van deze blog en dat het ‘hoe dan?’ veranderd is in ‘yes we can!'. Kleine stappen tellen écht en maken meer verschil dan je denkt, dus de volgende keer dat je een vega bitterbal kiest in plaats van de rundvleesvariant, ben je al heel lekker bezig. 

Werk je graag binnen een omgeving waarin medewerkers elkaar aanmoedigen om nét een stapje extra te zetten, zowel voor het persoonlijke als maatschappelijke belang? Bekijk onze vacatures of neem vrijblijvend contact op met Britt! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur