Communicatiebloopers bij het solliciteren: deze kun je het best vermijden

05 June 2020 - 2,5 min reading time

Als je over de drempel struikelt, je koffie omvergooit of je een keer niet uit je woorden komt, is het echt niet meteen einde oefening. Toch raden we je aan deze bloopers te vermijden tijdens het solliciteren!

Leuk dat ik een blog mag schrijven over communicatie(bloopers) tijdens het solliciteren! Mijn naam is Eva, 28 jaar en zo’n drieënhalf jaar actief in de recruitmentwereld. Sinds de zomer van 2019 werk ik bij The Next Label als Sales en Recruitment Coach om de Consultants op de werkvloer praktisch te coachen en zo te helpen bij hun ontwikkeling. In deze jaren heb ik al heel wat voorbij zien komen op het gebied van sollicitatiegesprekken...

Laat ik beginnen met zeggen dat het heel normaal is om spanning of zelfs stress te ervaren tijdens een gesprek. Als je over de drempel struikelt, je koffie omver gooit of je een keer niet uit je woorden komt, is het echt niet meteen einde oefening. Hier op de vloer kennen we echter ook voorbeelden van mensen die totaal ongepast gekleed kwamen, op een verkeerde dag voor de deur stonden of partner en kinderen(!) meenamen naar een sollicitatie. Daarom raden we je aan om de volgende situaties zeker te vermijden:

Niet komen opdagen


Deze spreekt voor zich, maar gebeurt toch vaker dan je denkt. Mocht je de fout hebben gemaakt: zorg ervoor dat je zo snel mogelijk van je laat horen. Neem vervolgens je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat je vanaf dat moment een tandje bijschakelt in het proces. Hetzelfde geldt overigens voor te laat komen! Dit is de klassieke 'sollicitatieblooper', maar als je op tijd contact opneemt hoeft het je niet te kosten. Zo kwam iemand op de vloer met het verhaal van een kandidaat die zo veel OV-pech had, dat hij besloot te fietsen. Toen hij 45 minuten te laat binnenkwam kon de werkgever zijn doorzettingsvermogen alleen maar waarderen.

Voorbereiding van je sollicitatiegesprek


Goede voorbereiding is key. Zelf ben ik een keer op gesprek geweest zonder ook maar iets te weten van de werkzaamheden van het bedrijf. Dit was een van de eerste vragen die ik kreeg, en je begrijpt dat het snel einde oefening was. Ook is het belangrijk om te weten met wie je het gesprek hebt en wat zijn of haar functie is, zodat je geen verkeerde naam gebruikt of een gênante aanname doet. 

Kledingtips voor je sollicitatie


Je gelooft het niet, maar er zijn mensen die in een korte broek en op teenslippers aan komen zetten. Het is heel normaal om tijdens het inplannen van het gesprek te vragen naar de dresscode, dus ik zou dat altijd doen en bij twijfel op safe spelen.

Lichaamstaal bij je sollicitatiegesprek


Non-verbale communicatie is misschien nog wel belangrijker dan verbale communicatie. Zo heb ik een keer bij een sollicitatie gezeten met een kandidaat die de gesprekspartners nauwelijks aankeek. Ook te veel gewiebel en gefriemel of gekruiste armen brengen niet de juiste signalen over. Tip: haal diep adem en probeer te ontspannen! Je bent niet voor niets uitgenodigd voor het gesprek.

Sociaal wenselijke antwoorden


Bedenk je dat het belangrijkste doel van een sollicitatiegesprek is om elkaar te leren kennen en te kijken of er een match is. Sociaal wenselijke antwoorden zijn echt een no-go en ook iets waar de meeste recruiters en hiring managers meteen doorheen prikken. Probeer tijdens het solliciteren eerlijk, beknopt en helder te antwoorden. Hier heeft iedereen het meeste aan. 

Je huidige baan of werkgever afkraken


Loyaliteit en respect is iets wat elke werkgever wil terugzien in kandidaten. Ga daarom niet te diep in op alles wat er mis is. Kijk liever vooruit naar wat je anders wil zien in je volgende baan. 

Standaard sollicitatievragen


Vragen als: ‘Wat zijn je beste en slechtste eigenschappen?’ Of: ‘Wat zouden oud-collega’s over je zeggen?’ zijn vragen die je zonder veel moeite moet kunnen beantwoorden. Ik heb wel eens bij gesprekken gezeten waarbij mensen hier echt niet uitkwamen en lage zelfkennis is iets dat werkgevers niet graag zien. Als je hier moeite mee hebt, raad ik je aan hier ter voorbereiding over te praten met mensen die dicht bij je staan. 

Flirten tijdens het solliciteren


Nog een echte blunder om het af te sluiten: hoe aantrekkelijk je gesprekspartner ook is, houd het professioneel!   
Dus neem deze tips mee bij jouw volgende sollicitatiegesprek en zoals ik al zei; een kleine blunder betekent niet gelijk einde oefening. Wil je nóg meer sollicitatietips? Check dan ook nog even dit bericht. Verder geef ik je als laatste tip mee: wees gewoon jezelf, dan weet ik zeker dat het helemaal goed komt! 

 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur