Alles wat je moet weten over referenties

16 November 2021 - 4 min reading time

Een referentie, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? Wij leggen het je allemaal uit in deze blog.

Wat is de betekenis van referentie?


Ja, wat zijn referenties eigenlijk? Referentie betekent letterlijk een verwijzing. Een referentie is een verwijzing van je vorige werkgever naar je potentiële werkgever om meer achtergrondinformatie over jou te krijgen. Zo kan je toekomstige werkgever een goed beeld krijgen over jouw functioneren.

Waarom een referentie?


Het voordeel van een referentie is dat het je geloofwaardigheid vergroot. Zo kan je toekomstige werkgever een weloverwogen keuze maken en bepalen of jij goed past bij een bepaalde functie. Bij sommige sollicitatieprocessen wordt er specifiek naar referenties gevraagd, terwijl het bij andere gesprekken helemaal niet aan de orde komt. Toch is het goed om sowieso wel een referentie te vragen, dit laat namelijk zien dat je transparant bent.

Hoe vraag je om een referentie?


Het is heel belangrijk dat je iemand nooit zomaar als referentie opgeeft, dit moet je altijd eerst bespreken zodat diegene zich kan voorbereiden. Je referentie wordt dus geschreven op aanvraag. Hoe je om een referentie vraagt is afhankelijk van jouw huidige relatie met je werkgever. Weet het huidige bedrijf waar je werkt dat je op zoekt bent naar een nieuwe uitdaging, dan kun je het gerust aan je leidinggevende vragen. Heb je de referentie niet per sé nu direct nodig maar wil je dit graag vragen voor in de toekomst? Dan kun je hier het beste tijdens een beoordelingsgesprek naar vragen. Heb je een referentie wel nu nodig en is je huidige werkgever niet op de hoogte van je lopende sollicitatieproces, dan kun je ook aan een oud-collega of een oude werkgever vragen of hij/zij je referentie wil zijn.

Waar moet een referentie aan voldoen?


Een referentie bevat:

  • De volledige naam en functie van de referentie

  • De bedrijfsgegevens

  • De contactgegevens


Bij sommige sollicitaties kan er ook gevraagd worden naar een referentiebrief,  daarin geeft jouw referentie een schriftelijke verklaring. In een referentiebrief staan niet alleen de bovenstaande gegevens maar ook een uitleg van de onderlinge relatie, de werkzaamheden, de ervaring en een aanbeveling.

Aan wie vraag je een referentie?


Een goede referentie is zorgvuldig gekozen. Het moet iemand zijn die veel weet over jouw functioneren, dus waarmee je langere tijd hebt samengewerkt en waar je een goede relatie mee hebt. Daarnaast is het belangrijk dat diegene eerlijk is, weet wat jouw sterke kanten zijn maar ook wat eventuele verbeterpunten zijn. Zoals eerder ook benoemd is een referentie op de hoogte dat je hem/haar hebt opgegeven, zodat die zich heeft kunnen voorbereiden.

Wat moet je doen als je er geen hebt?


Heb je nu een referentie nodig en heb je er geen? Zorg er dan voor dat je kan aantonen wat je eerder hebt gepresteerd. D it kan je doen met behulp van rapporten, presentaties en analyses die je toen gemaakt hebt. Ben je bang dat dat niet voldoende is? Laat dan eerdere evaluaties met je vorige werkgever(s) zien zodat je potentiële werkgever toch een goed beeld van je kan krijgen.  Tenslotte geven we je nog een tip, want mocht je van plan zijn om een vriend(in) of familielid op te geven als referentie: doe dit niet! De kans is namelijk vrij groot dat je hiermee door de mand valt.

Wat zijn goede referenties?


Een goede referentie is iemand waarmee je een goede band hebt/had en die nauw met je heeft samengewerkt op professioneel gebied. Daarnaast is het belangrijk dat diegene eerlijk is en zowel sterke punten als verbeterpunten (op diplomatieke wijze) van je kan benoemen.

Is een referentie verplicht?


Het geven van een referentie is vanuit de werkgever niet verplicht, in tegenstelling tot een getuigschrift. Dus als je jouw vorige werkgever vraagt om een referentie, mogen zij dat weigeren.

 

Het verschil tussen een getuigschrift en een referentie


Het grootste verschil tussen een referentie en een getuigschrift is dat een werkgever een getuigschrift moet verstrekken als de werknemer hierom vraagt. Een getuigschrift bevat de werkzaamheden, de arbeidsduur per week en de looptijd van het contract. Een werknemer kan de werkgever ook vragen een uitgebreider getuigschrift op te stellen met extra informatie bijvoorbeeld over de reden van de beëindiging van het dienstverband. Mocht een werkgever geen getuigschrift willen opstellen, dan kan een werknemer de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die hieruit voort is gekomen. Een ander groot verschil is dat een getuigschrift ook negatieve informatie over je mag bevatten. Bij een referentie heb je dat natuurlijk zelf wat meer in de hand omdat je zelf uitkiest wie je daarvoor vraagt.

Wat mag een werkgever vragen bij een referentie?


Je potentiële werkgever mag vragen naar zoveel mogelijk relevante informatie over het functioneren van de kandidaat. Hieronder vallen bijvoorbeeld de gedragingen van de medewerker, informatie over de werkzaamheden, belangen van derden, prestaties, de ontwikkeling en het kennisniveau.

Wat te zeggen bij een referentie?


Moet jij een referentie voor iemand maken? Zorg er dan voor dat de referentie eerlijk is, want je kan aansprakelijk worden gesteld. Als de nieuwe werkgever schade heeft doordat jij onjuiste positieve informatie hebt verstrekt, kan dat dus op jou verhaald worden. Benoem de sterke punten van de kandidaat en eventuele verbeterpunten, beide met onderbouwing. En vergeet niet om te benoemen hoelang jullie hebben samengewerkt en hoe jullie relatie was.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur