Alles wat je moet weten over het jaarcontract

16 August 2021 - 3 min reading time

Je start bij een nieuwe werkgever, of je krijgt een nieuw contract als verlenging van je huidige contract. Ze bieden je een jaarcontract aan. Wat zijn daar de voor- en nadelen van? En wat moet je weten voor je jouw handtekening onder het papiertje zet? We nemen je in deze blog mee in de wereld van contracten.

Wat is een jaarcontract?


Een jaarcontract is, zoals de naam al verklapt, een contract voor één jaar. Het is een tijdelijk contract met een bepaalde looptijd – in dit geval dus een jaar – en een einddatum.

Hoe vaak mag je een jaarcontract krijgen?


Een vast contract is vaak je doel, het geeft je net wat meer zekerheid en brengt zeker wat voordelen met zich mee. Hoe vaak mag je een tijdelijk contract krijgen en wanneer ga je over naar een vast contract?

Je mag in totaal maximaal drie tijdelijke contracten krijgen, en de totale looptijd aan tijdelijke contracten mag niet langer zijn dan drie jaar. Krijg je dus een vierde contact? Of ben je langer dan drie jaar in dienst? Dan moet je dus een vast contract krijgen. Dit staat ook wel bekend als de ketenregeling.

Wist je dat je tijdelijke contract zelfs automatisch overgaat in een vast contract bij deze twee situaties? Je hoeft dus niet óók nog een apart vast contract te tekenen wanneer je derde tijdelijke contract verloopt, of wanneer je langer dan drie jaar in dienst bent. Al gebeurt dit vaak natuurlijk wel gewoon. Het is tenslotte ook een moment waar je graag bij stil wíl staan. De enige uitzondering op deze regel is wanneer het anders is vastgelegd in de cao.

Welk contract krijg je na een jaarcontract of contract voor bepaalde tijd?


Goed, na drie tijdelijke contracten ga je dus over op een vast contract (woopwoop!). Maar laten we ook even een stapje terug doen: wat is een logische opvolger van het jaarcontract?

Dit is aan de werkgever. Wanneer je nog niet langer dan drie jaar in dienst bent, of wanneer je nog geen drie tijdelijke contracten hebt gehad, mag je werkgever bepalen voor welke periode het volgende contract wordt. Het antwoord van deze vraag ligt dus ook binnen de regels van maximaal drie tijdelijke contracten en maximaal drie jaar in dienst.

Het verschilt echt per situatie: De één krijgt een tijdelijk contract van drie jaar, die vervolgens overgaat tot een vast contract. En de ander krijgt eerst een jaarcontract die vervolgens overgaat op een nieuw jaarcontract.

Kan ik ontslagen worden met een jaarcontract?


Het korte antwoord is: nee, maar dat dekt niet volledig de lading. Laat me het verder toelichten: je hebt, bij een tijdelijk contract, een vaste einddatum afgesproken. Dit betekent direct dat je werkgever het tijdelijke contract niet zomaar kan opzeggen. Je kan dus niet zomaar ontslagen worden. Waar je wél rekening mee moet houden, is dat je nog steeds op staande voet ontslagen kan worden. We raden je dan ook aan om wel gewoon je best te doen ;)

Een andere mogelijkheid om het contract te ontbinden, is wanneer dat wederzijds wordt goedgekeurd. Dit betekent dat zowel jij als je werkgever instemmen met het feit dat jullie uit elkaar gaan. Je kan in deze situatie als werknemer vaak aanspraak maken op bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. De werkgever koopt dan eigenlijk het contract bij je af. Je hebt als werknemer vaak de overhand in deze situaties. Want een werkgever mag niet zomaar je tijdelijke contract opzeggen. Wél mag je werkgever ervoor kiezen om je tijdelijke contract niet te verlengen met een nieuw contract. Is dit gebeurd? Dan hoeft je werkgever daar geen specifieke reden voor te geven. En helaas kan je hier niks tegen doen.

Wat is de opzegtermijn bij een jaarcontract?


Wil je jouw tijdelijke contract opzeggen? Dat kan. Je moet dan rekening houden met een opzegtermijn. Over de opzegtermijn zijn in je contract afspraken gemaakt. Zijn deze er niet? Dan moet je rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Wanneer je dit niet doet, dan ben je de werkgever een vergoeding schuldig. Deze vergoeding staat gelijk aan het geld (je loon) dat je zou hebben ontvangen wanneer je de periode van de opzegtermijn wél had gewerkt.
De wereld van contracten voelt soms nogal verwarrend en chaotisch aan. Het belangrijkste om te weten dat je dus verschillend rechten hebt bij de verschillende soorten contracten. Dus veel succes met het tekenen van je nieuwe contract!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur