5 tips: Vind het perfecte profiel met een Boolean Search

18 June 2021 - 4 min reading time

Ben jij ook zo benieuwd hoe een recruiter te werk gaat in de zoektocht en hoe een ideaal profiel in een krappe markt toch gevonden wordt?

Het sourcing onderdeel is een vak apart in het recruitmentlandschap en zal voor elke recruiter onder zijn of haar vaardigheden vallen. Een goed ingerichte Boolean Search kan het verschil maken tussen een succesvolle zoektocht of een tegenvallend resultaat. Vanuit The Next Label zijn we met al onze labels actief bezig om groei en ontwikkeling te realiseren, bij onszelf maar ook zeker bij al onze klanten. Daarvoor gebruiken we onder andere de Boolean Search.

Een Boolean Search is het gebruiken van één of meerdere keywords om een bepaald zoekresultaat te genereren. Door het gebruik maken van koppelwoorden met AND, OR of NOT kunnen bepaalde resultaten worden uitgesloten of worden toegevoegd aan de zoekopdracht. Het doel van een Boolean search is om de perfecte kandidaat te vinden die past bij het profiel van de opdrachtgever. Hoe meer termen je gebruikt in de Boolean Search, hoe groter de kans dat er een geschikte kandidaat gevonden wordt door middel van de zoekopdracht.

Het is daarom de ideale zoekmethode voor Recruiters, echter is actief zoeken naar de juiste professionals tijdrovend en lijkt dit vaak makkelijker dan het in de realiteit is. Een goede beheersing van Boolean search is belangrijk, daarom geven wij in deze blog 5 handige tips om met de juiste Boolean string(s) de beste profielen te vinden.

1. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je zoekprofiel


In je functie/werkzaamheden als Recruiter zal je de Boolean Search gebruiken om op zoek te gaan naar de ideale kandidaat met het perfecte profiel. Om er zeker van te zijn dat je de juiste kandidaat zal vinden vanuit je resultaten is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent door je klant. In welke regio zoek je? Welk opleidingsniveau wordt er verwacht? Welke competenties zijn belangrijk? Welke technische skills moet iemand bezitten? En voor welke daarvan is diepgaande kennis een vereiste?

Antwoord op deze vragen helpen je om een duidelijk beeld te schetsen van de inrichten van je zoektocht op LinkedIn. Hoe specifieker en concreter je deze informatie paraat hebt hoe beter je resultaten zijn vanuit de Boolean Search.

2. Selecteer de juiste zoektermen


Nu je een duidelijk beeld hebt gecreëerd van het profiel dat je gaat zoeken begint het invullen van de velden in LinkedIn. Let hierbij op dat elke functie titel verschillend kan zijn en ook de functie inhoudelijk per bedrijf enorm kan verschillen. Vul je bijvoorbeeld termen in als: Ontwikkelaar Development Specialist, dan kom je bij een projectontwikkelaar voor huizen uit.

Gebruik daarom de juiste koppelwoorden om resultaten uit te sluiten die je niet wilt zien in je resultatenlijst.

3. Richt je op de profielen die het beste bij de functie passen


Met een breed opgestelde Boolean Search zal je heel veel resultaten krijgen. Hiermee zal je ook veel bijvangst hebben in je resultaten waardoor je veel tijd verliest om de juiste profielen te selecteren voor je berichten. De kandidaat moet goed op de vacature passen en zodoende moet je dat altijd in je achterhoofd houden. Combineer via Boolean Search termen die jouw zoekgebied zo goed mogelijk afbakenen. Niet alleen qua functiebenaming en branche, maar ook qua activiteiten, resultaatgebieden, competenties en werkervaring.

4. Blijf je Boolean Strings vernieuwen en updaten


Net nu jij de ideale search hebt ingesteld voor de perfecte profielen lopen je resultaten in één keer weer terug, hoe kan dat nou? LinkedIn blijft continu in ontwikkeling en veranderd zijn algoritme doorlopend op hun platform, dit betekend voor jou dat je altijd goed moet blijven opletten voor up to date ingestelde Boolean Searches. Je behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en lang opgeslagen Boolean Searches krijgen niet meer de gewenste resultaten.

5. Wees creatief


Zoek ook buiten de gebaande paden en probeer ook een keer op andere onderwerpen en titels te zoeken dan de standaard gekozen opties. Niet elke profiel op Linkedin is perfect ingevuld en daardoor ook niet op dezelfde manier vindbaar.
Op zoek naar een functie waarin je dit tot in de kneepjes geleerd krijgt? Maar nog belangrijker: een job waar jouw ontwikkeling centraal staat? Bekijk onze vacatures!

Kortom, wees creatief en blijf jezelf vernieuwen en uitdagen, net zoals dit in je rol als Recruiter nodig is.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur