The Next You: Coaching op de werkvloer!

14 October 2020 - 4 min reading time

The Next You betekent groeien op professioneel én persoonlijk vlak, dus we vinden continu leren en ontwikkelen heel belangrijk.

Dit betekent bijvoorbeeld dat je als starter in het eerste jaar een onboarding krijgt dat bestaat uit trainingen, opdrachten en persoonlijke begeleiding. Na je eerste jaar houdt het leren natuurlijk niet op! Daarom gaan we door met verdiepende trainingen, sparsessies en verdere persoonlijke begeleiding. Deze persoonlijke begeleiding komt van je teamlead, je marktbuddy en van mij (Eva): de Coach! In deze blog zal ik je meenemen in hoe ik te werk ga, waarom we coaching belangrijk vinden en wat het eigenlijk is.

Hoe werkt coaching?


Ten eerste is er voor alle Consultants mogelijkheid tot coaching bij The Next Label! De begeleiding van starters is meestal wat vaker en intensiever, namelijk elke 1-2 weken. Hierbij volgen we een vast coachplan waarbij alle stappen van het sales- en recruitmentproces aan bod komen. Na je eerste contractperiode zie je mij ongeveer om de week. Vanaf dan word je ook steeds meer verantwoordelijk voor de inbreng. Na anderhalf jaar bij The Next Label, óf als je eerder een promotie hebt gemaakt naar Senior Consultant, zie ik mensen vaak één keer per maand en ligt de focus meer op sparren. Het fijne is dat je zelf inspraak in hebt in de hoeveelheid coaching die je krijgt. Komt het niet uit, of heb je weinig leervragen? Dan kunnen we coaching wat afschalen. Loop je ergens tegenaan of heb je een duidelijk ontwikkeldoel? Dan kunnen we wat vaker een afspraak inplannen.  

Hoe ziet een gemiddelde coachsessie eruit?


De coachsessies duren meestal anderhalf uur. Het eerste kwartier praten we bij, kijken we naar de follow-up die de vorige keer was afgesproken en stellen we doelen voor de sessie. Vervolgens gaan we een uur inhoudelijk aan de slag. Hiervoor zijn er drie opties: meeluisteren, terugluisteren of sparren.  

Het meeste doe ik aan coaching on the job. Hierbij zit ik naast je terwijl je aan het werk bent. Meestal betekent dit het telefonisch benaderen van potentiële klanten of kandidaten. Voor ik begin met meeluisteren, worden er doelen gesteld: wat wil je bereiken? Ik luister mee met de gesprekken en geef tips tijdens het gesprek. Na het gesprek reflecteren we samen op wat goed ging en wat beter kan. Wat ik ook veel doe met mijn collega’s, is het terugluisteren van opgenomen gesprekken. Zo kan ik iemand coachen op situaties die niet elke dag voorkomen: zoals het onderhandelen met een klant over een verlenging van het contract. We luisteren het gesprek dan samen terug en pauzeren tussendoor om bij bepaalde gebeurtenissen stil te staanAls laatste kan je ervoor kiezen om met mij te sparren over een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als: “hoe breng je focus aan in je salesstrategie?, maar het kan ook gaan over het maken van een goed dagplanHet laatste kwartier vatten we samen welke dingen je geleerd hebt en spreken we weer een follow-up af.  

Waarom coachend leidinggeven?


Hoe kan coaching je helpen om te groeien in je werk en op persoonlijk vlak? En waarom kiezen we bij The Next Label voor deze vorm van leren? 

Ten eerste weet je vaak zelf het beste waar je sterke en minder sterke punten liggen. Weet je niet precies waar je aan wil werken? Dan help ik natuurlijk om daarachter te komen, met (jawel) behulp van het stellen van gerichte vragen. 

Het tweede grote voordeel van coaching is dat het één-op-één is. Zo is de inhoud van de coachsessie flexibel en altijd aangepast aan de persoon. Daarom maakt het dus niet uit hoeveel ervaring je hebt, of hoe ver je bent met bepaalde dingen. Jij, als Business Consultant, kiest waar het over gaat, dus het is altijd relevant en nuttig. 

Ten derde is coaching vooral heel praktisch! Mijn ervaring is dat de meeste mensen wel weten hoe het moet, maar het moeilijk vinden om het in de praktijk te brengen. Zeker op het gebied van sales zie je dit vaak. We leren in trainingen bijvoorbeeld hoe je een bepaalde structuur aanhoudt in een salesgesprek, en hoe je bezwaren weerlegt. Iedereen weet hoe het werkt, maar probeer het maar eens toe te passen als je met een potentiële klant aan de telefoon zit! Elk mens is anders, elke situatie is anders en elk gesprek is toch nét weer anders. Door on the job te coachen leer je de theorie steeds beter toe te passen in de praktijk. 

Verder was de belangrijkste reden om te starten met coaching de vraag vanuit onze collega’s. Zij gaven aan extra begeleiding te willen naast de trainingen en begeleiding van teamleads. Deze vraag kwam niet alleen vanuit starters, maar vooral vanuit de groep met een half- tot anderhalf jaar ervaring. Je weet dan vaak wel wat je moet doen, maar bent nog niet helemaal vakvolwassen. Dit is het punt waarop praktische één-op-één coaching beter werkt dan trainingen, omdat er vaak een specifieke behoefte aan leren en begeleiden is.  

Wat is coaching?


Coaching gaat, in tegenstelling tot trainen, uit van het eigen kunnen van iemand. Bij ‘klassiek leren halen mensen hun informatie uit literatuur of een presentatie. Bij coaching is dit een stuk dynamischer. De coach gaat ervanuit dat de gecoachte het antwoord zelf al weet en stelt vooral vragen om diegene er zelf achter te laten komen. Het gaat dus niet om een top-down manier van leren, waarin de leraar vertelt wat de leerling gaat leren, maar meer om een bottom-up manier van leren. De gecoachte bepaalt dus het onderwerp 

The Next You


Wat mijn baan superleuk maakt, is de afwisseling, het een-op-een contact en dat ik mijn collega’s zie groeien! Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over mijn rol, maar daar gaan we graag op in tijdens je sollicitatiegesprek of je onboarding bij ons ;) Coaching bij The Next Label gaat dus vooral om de extra begeleiding die we mensen geven, de tijd om dieper op dingen in te gaan en de kans om zelf te bepalen waar je in wil leren en ontwikkelen. 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur