Collega’s aan het woord: Vrouwen in de sales

06 September 2021 - 3,5 min reading time

Als je denkt aan een 'salestopper', dan denk je aan een man met gladde praatjes. Een beetje à la Wolf of Wall Street.

Iets in de trant van: een dikke auto, duur pak en altijd een weerwoord. Snappen we, maar is dat beeld nog wel accuraat? Het is 2021 en er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo ook het beeld van topscoorders binnen sales. Bij The Next Label hopen we daar het levende bewijs van te zijn. Waarom? Omdat iedereen hier op de salesvloer (gelukkig) niet aan het beeld van een gladde salestijger voldoet, en we een hele hoop vrouwen hebben rondlopen. Verder dragen we bijvoorbeeld geen pak, komen we ‘gewoon’ op de fiets naar werk, en die gladde praatjes laten we ook lekker achterwege.

Als werkgever zijn we op zoek naar gedreven, oprechte, heldere en betrouwbare mensen, en dat is naar ons idee niet afhankelijk van je geslacht. Wat betekent dat? Dat we ondertussen een ambitieuze groep van young professionals hebben ‘verzameld’ die elke dag weer het beste uit zichzelf en de organisatie wil halen. De verdeling tussen mannen en vrouwen op de vloer ligt op dit moment zo rond de 40% vrouwen en 60% mannen. Maar wie weet hoe dat er over een tijdje uitziet ;)

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen lekker op zijn of haar plek zit, stelden we onze vrouwelijke collega’s Eveline, Nienke & Maureen daar een aantal vragen over. Hebben zij het gevoel in een ‘echte mannenwereld’ te werken? En als dat zo is, hoe gaan ze daarmee om?

Eveline over haar werk als Teamlead


Eveline werkt nu zo’n 2 jaar bij ons. Ze begon als Business Consultant bij het label Cooder Finance en wandelt nu door onze gangen met de functietitel Teamlead. Ze is iemand met ambitie en een verfrissende no-nonsense mentaliteit. Ben je het even kwijt? Dan helpt Eveline je weer op weg. Juist vanwege haar snelle groei en ambitie binnen het bedrijf zijn we benieuwd.

Eveline, hoe vind je het om dit werk te doen?

Eveline: "In dit werk heb je altijd uitdaging. Je moet jezelf kunnen motiveren en de randjes van jouw eigen comfortzone willen opzoeken. Hierdoor kan je snel stappen maken én veel leren. Recruitment kan hard zijn, maar het ligt er maar net aan op welke manier jij het wil doen. Veel klanten zitten niet te wachten op harde sales, maar willen een partner die met hen meedenkt en een stapje extra zet."

Denk je dat het werk lastiger is te doen als vrouw of wat zijn juist de voordelen?

"Ik denk dat het werk net zo makkelijk is, of zelfs makkelijker. Zoals ik al zei, zoeken bedrijven vaak geen harde salestijgers die kandidaten door hun strot duwen, maar juist een partner voor de lange termijn. Veel vrouwen voelen verantwoordelijkheid in dit werk en zijn empathisch. Daardoor kan je je gemakkelijk inleven in de klant en bouw je een band op. Ze komen sneller bij je terug als ze zich gehoord voelen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je niet over je heen laat lopen en de lead neemt in het proces."

Heb je het gevoel in een ‘mannenwereld’ te werken en zo ja, wat vind je daarvan?

"Soms, maar niet altijd. Toen ik begon bij The Next Label, zaten er voornamelijk mannen op de salesvloer. Dat vond ik ergens wel prettig en daar kon ik heel veel van leren. De manier van communiceren is anders dan ik vanuit nature zou doen. Nu zijn er inmiddels veel vrouwen bijgekomen en die ontwikkeling is belangrijk voor de balans. Mannen en vrouwen kunnen tenslotte ook heel veel van elkaar leren."

Heb je het gevoel als vrouw voordeel op de mannen te hebben binnen deze job?

"Er wordt wel eens geroepen dat je als vrouw sneller reactie krijgt op je berichten via LinkedIn. Of dat echt zo is, weet ik niet. Het draait nog steeds om timing en de manier waarop je het doet."

Wat zou je willen zeggen tegen andere vrouwen die twijfelen aan een salesjob te beginnen?

"Wees niet bang dat je een van de weinige bent, want dat ben je niet. Als je open staat om te leren van anderen, is werken in de sales de perfecte job. Vervolgens kan je je eigen sausje eroverheen gooien en werken op de manier die bij jou past. Gebruik jouw eigen skills om je successen te behalen! Eigenlijk kan iedereen die van een uitdaging houdt dit werk doen."

Nienke over haar rol als Business Consultant


Een andere dame waar we op de salesvloer niet zonder kunnen, is onze altijd doortastende Nienke. Op ons label Buro5 Nederland zorgt ze keer op keer voor dat extra beetje energie en extraversie, maar gaat een serieus gesprek of moeilijke vragen ook zeker niet uit de weg.

Dus Nienke, wat vind jij van je werk als Business Consultant?

Nienke: "Het werk als consultant is heel veelzijdig en dat maakt het ook juist leuk. Het snelle schakelen tussen klanten en kandidaten en daarin voor beide partijen het beste weten te bereiken is elke keer een leuke en uitdagende klus."

Denk je dat het werk lastiger is te doen als vrouw of wat zijn juist de voordelen?

"Ik denk niet dat het lastiger is om deze functie als vrouw uit te voeren. Ik denk dat het vooral gaat om de band en het vertrouwen die jij als consultant weet op te bouwen met je klanten en kandidaten, dat is voor elke beginnende consultant een zoektocht. Wel denk ik dat je als vrouw, met verstand van de IT-branche, wat sneller response krijgt."

Heb je het gevoel in een ‘mannenwereld’ te werken en zo ja, wat vind je daarvan?

"Zelf vind ik dit niet per se een mannenwereld, maar het is wel een 'harde wereld'. Je krijgt te maken met het behalen van targets, dat is wel een bepaalde druk waar je onder moet kunnen presteren en ook leuk moet vinden."

Heb je het gevoel als vrouw voordeel op de mannen te hebben binnen deze job?

"Zoals ik eerder al aangaf, merk ik wel dat ik eerder response krijg. Daarin heb ik soms ook het gevoel 'uitgedaagd' te worden, mensen die willen weten hoe ver jouw kennis in de IT-branche reikt, maar die uitdaging ga ik altijd graag aan."

Wat zou je willen zeggen tegen andere vrouwen die twijfelen met een salesjob te beginnen?

"Ga ervoor! Als je het interessant vindt prestatiegericht te werken, goed met mensen kunt werken en jezelf elke dag weer wil uitdagen, is het echt een ontzettend leuke job."

Wat vindt Maureen van werken als vrouw binnen The Next Label?


Onze enige echte Maureen, een echte doorzetter. Ze laat zich niet makkelijk uit het veld slaan en is altijd wel in voor gezelligheid of een goed gesprek. Iemand waar je op kan rekenen dus. Niet gek dat ze goed op haar plek zit op onze salesvloer in team Cooder België.

Wat vindt Maureen van haar job?

Maureen: "Ik vind het werk erg leuk om te doen, het is afwisselend en de dag verloopt altijd anders dan verwacht. Soms is het echt net een achtbaan. Er gebeuren af en toe ook dingen die je niet voorzien had waardoor je even baalt maar daar tegenover staan ook weer veel leuke dingen zoals een heel blij iemand die door jou een nieuwe uitdaging heeft gevonden."

Denk je dat het werk lastiger is te doen als vrouw of wat zijn juist de voordelen?

"Het werk is denk ik niet lastiger te doen als vrouw. Wel denk ik dat vrouwen over het algemeen anders met zaken omgaan dan hoe mannen dat doen. Doordat er minder vrouwen in deze business zijn denk ik dat het soms ook wel een voordeel kan hebben. Vrouwen kijken over het algemeen meer naar het emotionele aspect. Mannen kunnen beter een knop omzetten en het loslaten. Daar tegenover kunnen vrouwen ook hun vrouwelijke charmes in de strijd gooien. Hier zullen mannen minder gebruik van maken of minder gebruik van kunnen maken."

Heb je het gevoel in een ‘mannenwereld’ te werken en zo ja, wat vind je daarvan?

"Ik heb wel het gevoel in een mannenwereld te werken, zowel collega’s als de markt waar ik me in bevind (IT Infrastructuur). Zelf vind ik dit erg prettig werken. Het voordeel aan met mannen werken is dat er minder gediscussieerd wordt over de details. Het met mannen samenwerken maakt juist dat er sneller spijkers met koppen geslagen worden."

Heb je het gevoel als vrouw voordeel op de mannen te hebben binnen deze job?

"Lastige vraag. Ja en nee, ik merk dat vrouwen empathie hebben. Daarbij denk ik dat vrouwen een ietwat strategischere aanpak hebben dan mannen. Mannen gaan gewoon en denken dan pas na, en in sales is dit vaak juist een voordeel."

Wat zou je willen zeggen tegen andere vrouwen die twijfelen met een salesjob te beginnen?

"Iedereen op de werkvloer wil je graag helpen. Je krijgt veel trainingen die je er ontzettend bij helpen om precies te weten wat je moet doen, en je wordt er ook in begeleid door een persoonlijke Teamlead. Sales kun je op verschillende manieren doen. Je kan er hier volledig je eigen sausje over gooien, precies zoals jij het wil. Uiteindelijk is het jouw eigen business, dus run het hoe je wil!"
Ben je nieuwsgierig geworden naar onze Business Consultant rol door de verhalen van onze collega’s? Neem een kijkje bij de vacature, of laat van je horen via dit contactformulier. Dan geven we je binnenkort eens een belletje.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur